Hypothecaire lening

Hypothecaire lening Vergelijken

Je hebt besloten om een huis te kopen? Of je hebt je oog laten vallen op een bouwgrond? Om deze kosten te betalen kan je beroep doen op een hypothecaire lening. Dit woonkrediet gaat steeds samen met een hypotheek. Hieronder kan je hypothecaire kredieten vergelijken voor de voordeligste oplossing.

>> Bekijk hier de meest gekozen Hypothecaire lening van 2019 <<
 ProductRente (Vanaf)MinMax 
Hello HomeHello Bank Home Hypotheek
* Hypotheek op maat
* Aanvraag volledig online
* Speciaal Kortingtarief
* Meest Gekozen
1.46%€7500105%Aanvragen >
KredietpartnerKredietpartner Hypotheek
4.05%€15000105%Niet Beschikbaar
CreditviteCreditvite Hypotheek4.05%€15000105%Niet Beschikbaar

Welke projecten kan ik met een hypothecaire lening betalen?

Dat is afhankelijk van de voorwaarden die de kredietgever toepast. De meeste kredietgevers staan echter zonder problemen toe dat je een huis, appartement of bouwgrond met de hypothecaire lening koopt.

Hoeveel kan ik lenen?

hypothecaire lening via forento.beHet bedrag dat je kan lenen via een woonkrediet wordt bepaald door verschillende factoren. In de eerste plaats zal de bank vragen naar je maandelijks inkomen. Dat kunnen je loon, uitkering, vaste huurinkomsten, enz. zijn. Ten tweede is de bank geïnteresseerd in het bedrag dat je al hebt gespaard.

De meeste aanbieders van hypothecaire leningen zullen namelijk vragen dat je een deel van de aankoopkosten zelf betaalt. Dat kan bijvoorbeeld via het geld op een spaarrekening. Tot slot zal de bank kijken naar de waarde van het huis. In ruil voor de hypothecaire lening krijgt de bank immers een hypotheek. Dat zorgt ervoor dat de bank het huis mag verkopen wanneer jij de lening niet meer zou terugbetalen.

Welke kosten komen er kijken bij de aankoop van een woning?

Bij de aankoop van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de prijs die je als verkoper en koper overeenkomt. Sowieso zal je registratierechten moeten betalen op de aankoop van een bestaand huis. Het tarief van de registratierechten verschilt naargelang het huis in Vlaanderen, Wallonië of Brussel ligt. Daarnaast zal je ook moeten betalen voor de notariskosten en leningskosten. Ook de aanbieder van de hypothecaire lening zal een kost doorrekenen.

Bij het afsluiten van het woningkrediet moet je namelijk bij de bank ook rekening houden met de dossierkosten die ongeveer 500 euro bedragen. Aan de bank moet je dus niet enkel een rentevoet betalen. Eventueel moet je ook renovatiekosten opnemen in je budget. Dat is het geval wanneer je het huis wil verbouwen alvorens je er gaat wonen.

Kan ik meer lenen dan 80% van de aankoopprijs?

Momenteel passen de meeste kredietgevers de regel toe dat je maximum 80% van de aankoopprijs van het huis kan lenen. Dat betekent dat je zelf 20% van de aankoopwaarde moet betalen. Een voorbeeld ter verduidelijking. Stel je koopt een huis voor 300.000 euro. Dan zal je maximum 240.000 euro kunnen lenen. De resterende 60.000 euro moet je zelf ophoesten. Daar komen nog eens de bijkomende kosten die we hierboven noemden bovenop. Een goed gevulde spaarrekening lijkt dus noodzakelijk.

Toch is het niet onmogelijk om een huis te kopen zonder veel spaargeld. Sommige aanbieders geven je wel degelijk de mogelijkheid om 100% van de aankoopprijs te lenen. In bepaalde gevallen kan je zelfs lenen tot 120% van de aankoopprijs. Hierdoor hoef je geen bijkomende lening af te sluiten voor de notaris- en registratiekosten. Natuurlijk moet je er dan wel rekening mee houden dat de rentevoet hoger zal liggen.

Vaste of variabele rentevoet

Beiden kunnen bij een hypothecaire lening. Een vaste rentevoet ligt standaard iets hoger dan een variabele rentevoet. Het voordeel is wel dat je elke maand hetzelfde vaste bedrag terugbetaalt. Dat blijft zo gedurende de hele duur van het woonkrediet. De variabele rentevoet kan dan weer stijgen maar ook dalen binnen de grenzen die de bank en de kredietnemer overeengekomen zijn. Het aantal mogelijke herzieningen van de rentevoet is afhankelijk van de gekozen formule (maandelijks, jaarlijks, enz.). Welke formule het beste is, is afhankelijk van jouw risicoprofiel. Maak een online hypotheek simulatie om te weten wat de rentevoet in het slechtste geval voor jouw krediet kan zijn.

4.3/519 ratings