Motorlening

Motorlening Vergelijken

Let op, geld lenen kost ook geld

Met een motor heb je alle vrijheid in de hand. Om te vermijden dat een nieuwe moto of tweedehands motor je hele spaarrekening kost, kan je ook beslissen om een motorlening af te sluiten. Hieronder kan je gemakkelijk van verschillende motorlening aanbieders het maandelijks bedrag van terugbetaling berekenen.

>> Bekijk hier de meest gekozen Motorlening van 2023 <<
Product & Representatief VoorbeeldJKP (vanaf)MinMax
Mozzeno Motorlening
- Tweedehands motor

Voorbeeld: 5.000,00 €. Looptijd 3 jaar, maandelijkse aflossing 150,87 €.
Totaal te betalen 5.431,32 €.
Bekijk lening >
5.59 %€ 1.250€ 25.000Simuleer gratis >
KBC Motorlening Nieuw
- Nieuwe motor
- Leen tot 110%

Voorbeeld: 5.000 €. Looptijd 3 jaar, maandelijkse aflossing 147,23 €.
Totaal te betalen 5.300,07 €.
Bekijk lening >
3.89 %€ 501€ 25.000Simuleer gratis >
KBC Motorlening Tweedehands
- Tweedehands motor

Voorbeeld: 5.000,00 €. Looptijd 3 jaar, maandelijkse aflossing 149,37 €.
Totaal te betalen 5.377,23 €.
Bekijk lening >
4.89 %€ 501€ 25.000Simuleer gratis >

Een motor kopen is een geweldige manier om je geld te investeren. Heb je al eens gezien hoeveel prachtige motors er tegenwoordig verkocht worden? Voor velen is het een droom om een motor te kopen, maar echter moet je hiervoor de financiële middelen hebben. Als je hierover niet beschikt, kan je overwegen om een motorlening af te sluiten. Eerst en vooral moet je bekijken hoeveel geld je nodig hebt. Als je een tweedehandsmotor koopt, zal je minder geld nodig hebben dan wanneer je dezelfde motor nieuw aanschaft.

Wanneer je een lening gaat afsluiten voor de aankoop van een motor, heb je hiervoor in België 2 mogelijkheden. Je kan als eerste mogelijkheid een persoonlijke lening aanschaffen, of als tweede mogelijkheid kan je ook kiezen voor een geldreserve. Deze laatste optie kan alleen wanneer je een klein geldbedrag nodig hebt.

Een motorlening als persoonlijke lening

Een motorlening op zich bestaat niet in België, maar je kan wel een persoonlijke lening afsluiten waarmee je de motor kan aankopen. Een persoonlijke lening kan namelijk gebruikt worden voor elk doel. Deze soort van lening wordt ook vaak gebruikt bij de aankoop van een wagen. Een persoonlijke lening kan je afsluiten als je een groot bedrag nodig hebt voor de aankoop van je motor. Bij sommige financiële instellingen kan je zelfs een persoonlijke lening afsluiten tot 75000 euro, bij andere bedrijven ligt dat lager.

Wat is een motorlening als persoonlijke lening?

Motorlening vergelijkenEen persoonlijke lening is een lening waarvoor je geen speciale bewijsstukken nodig hebt. Je hoeft je ook niet te verantwoorden bij de bank of de financiële instelling waarvoor je de lening gaat gebruiken. Dat is natuurlijk erg gemakkelijk. Bij een persoonlijke lening kies je het bedrag dat je wilt lenen en de looptijd waarop je de lening gaat terugbetalen.

Vervolgens betaal je de lening elke maand verder af met een bepaald bedrag dat elke maand hetzelfde is, tot de looptijd voorbij is. In dat geval is de lening volledig terugbetaald en heb je geen schulden meer voor deze lening. Bij deze soort van lening kan je dus niet kiezen om de ene maand meer te betalen dan de andere maand, aangezien je telkens hetzelfde bedrag terugbetaalt.

Een motorlening als geldreserve

Als je niet zoveel geld nodig hebt, kan je ook gebruik maken van een geldreserve. Meestal kan je een geldreserve aanvragen vanaf 1000 euro, tot 10000 euro. Het ene bedrijf staat namelijk een grotere geldreserve toe dan het andere bedrijf. Wat voordelig is bij een geldreserve, is dat je elke maand een minimumbedrag moet terugbetalen. Als je voldoende financiële middelen hebt, kan je ervoor kiezen om meer terug te betalen. Het bedrag dat je terugbetaald hebt, wordt terug beschikbaar in de geldreserve.

Dit betekent ook dat dat bedrag opnieuw beschikbaar wordt. Een geldreserve heeft geen looptijd en dus ook geen einddatum. Wel is er een nulstellingsdatum vastgelegd. Op deze datum moet de geldreserve op 0 euro staan en moet je dus het hele bedrag terugbetaald hebben. Na deze datum, en dus nadat het bedrag dat je moet terugbetalen voor je geldreserve op 0 euro staat, kan je opnieuw gebruik maken van de geldreserve. De nulstellingsdatum is wettelijk vastgelegd in België.

Een collectorsitem aankopen

Als je een motor aankoopt, kan je dit doen uit verschillende standpunten. Je kan bijvoorbeeld een collectorsitem aankopen, een limited motor, of een oldtimer motor. In deze gevallen is het mogelijk dat de waarde van je motor stijgt. Je kan later, als je dit wenst en je de motor goed hebt onderhouden, de motor aan een veel hogere prijs verkopen. In dat geval kan je winst maken. Echter kan je ook een motor aankopen als vervoersmiddel. In dat geval koop je de motor niet aan om winst mee te maken.

Voor welke reden je de motor ook aankoopt, je kan in beide gevallen de motor financieren via een motorlening. Een motor kopen is absoluut een serieuze zaak die pijnlijk kan zijn voor je budget. Je moet veel geld uitgeven om een duurzame, mooie kwaliteitsmotor te kunnen aankopen.

Vergeet ook niet dat je nog geld nodig hebt om de motor te onderhouden om hem in een goede staat te houden. Dit kan ook een behoorlijk stuk van je budget wegnemen. Denk dus zeker goed na welke soort van motorlening je wilt afsluiten, alsook over het bedrag dat je nodig hebt. Zowel een persoonlijke lening, als een geldreserve hanteren meestal hoge rentevoeten. Met een persoonlijke lening kan je meer geld lenen, maar met een geldreserve kan je het geld na de terugbetaling opnieuw gebruiken. Beide soorten van motorlening hebben dus voordelen.

Sparen of geld lenen bij de aankoop van een motor?

Wees niet ontmoedigd als je een motor koopt. Als je echt wilt rijden met de motor waarvan je altijd al gedroomd hebt, heb je twee keuzes. Je kan ervoor sparen als je hem niet meteen nodig hebt en hem na verloopt van tijd aankopen met je gespaarde geld, of je kan een motorlening afsluiten en meteen over de motor beschikken. Welke van beide opties die je verkiest, hangt een beetje af van de mogelijkheden die je hebt en de termijn waarin je de motor wilt kopen, of nodig hebt.

Waarmee moet je rekening houden als je een motorlening afsluit?

Als je geïnteresseerd bent in het afsluiten van een motorlening, moet je hierover enkele dingen onthouden.

Stap 1: bepaal je eigen keuzes bij de aankoop van een motor

Voordat je een motor aankoopt, moet je bepalen wat je precies wilt. Eerst moet je beslissen welke motor je wilt aankopen. Vervolgens moet je letten op de prijs, inclusief alle accessoires waarmee je de motor wilt uitrusten. Dan kan je bekijken wat het totale bedrag is van de motor die je wilt aankopen. Als dit bedrag mogelijk is om te lenen bij een financiële instelling, kan je overwegen of je de motor gaat kopen.

Realiseer je wel altijd goed dat geld lenen ook geld kost en dat je bovenop je geleende bedrag dus ook rente moet betalen en extra kosten. Als je dit totale bedrag kan terugbetalen, kan je de motor lenen via een motorlening. Als het bedrag echter te groot is om terug te betalen, kijk je beter uit naar een goedkopere motor. Je mag enkel het geld lenen dat je je kan veroorloven om terug te betalen. Je wilt natuurlijk ook dat je de motor kan houden en dat je hem na enkele maanden niet moet verkopen omdat je de motorlening niet kan terugbetalen.

Stap 2: bepaal de soort motorlening die je wilt afsluiten

Als je de keuze gemaakt hebt om een motorlening af te sluiten voor de motor die je gekocht hebt, of gaat kopen, moet je bepalen welke soort van motorlening je wilt afsluiten. Wil je bijvoorbeeld gaan voor een persoonlijke lening, dan kies je voor een lening op afbetaling die je maandelijks terugbetaalt. Kies je eerder voor een geldreserve, dan kies je voor een soort van kredietlening met een flexibelere terugbetaling.

De lening waarvoor je kiest, is eerst en vooral afhankelijk van het bedrag dat je wilt lenen. Aangezien je bij een geldreserve maar tot een bepaald bedrag kan lenen, kan je deze optie enkel gebruiken als je minder geld nodig hebt dan dit maximale bedrag. Vervolgens is de lening waarvoor je kiest ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Bij een geldreserve blijf je echter altijd geld lenen als je opnieuw gebruikmaakt van de geldreserve. Bij een persoonlijke lening is er een einddatum vastgelegd, dus heb je na de volledige terugbetaling ervan geen lening en dus ook geen schulden meer lopen.

Stap 3: kies waar je een motorlening wilt afsluiten

De derde stap is belangrijk. Hierbij ga je kiezen waar je een motorlening wilt afsluiten. Er bestaan tientallen bedrijven waar je een persoonlijke lening kan afsluiten, maar ook is er een grote keuze aan geldreserves. Let wel goed op dat je de kosten en de rentevoeten goed met elkaar vergelijkt, want de verschillen hierin kunnen erg groot zijn. Zo groot zelfs dat het verschil in kosten hiervan enkele duizenden euro’s kan zijn.

Een motorlening kan je niet alleen verkrijgen bij een bank of financiële instelling, maar ook bij de dealer waar je de motor koopt. Zij geven je zelf geen lening, maar ze werken in dit geval als tussenbedrijf voor het verkrijgen van een lening.

Het is daarom mogelijk dat de lening bij een dealer iets duurder is dan een lening bij een bank of financiële instelling. De reden waarom mensen er echter snel voor kiezen om via een dealer een lening te nemen, is voor hun gemak. Niets is gemakkelijk dan een lening afsluiten voor je motor, op dezelfde plaats dan waar je de motor koopt. Je hoeft alleen maar te zeggen hoeveel geld je nodig hebt om te lenen en de dealer doet de rest.

Denk er dus zeker goed bij na om ook andere opties te overwegen en om een vergelijking te maken tussen de tarieven en rentevoeten van banken en andere kredietverstrekkers waar je een motorlening kan afsluiten. Tal van financiële instellingen en banken beschikken over heel wat mogelijkheden om je een lening toe te staan voor de aankoop van je motor.

Stap 4: wordt je motorlening goedgekeurd of afgekeurd?

Als je een aanvraag doet voor het afsluiten van een motorlening, is het mogelijk dat de financiële instelling waar je de aanvraag hebt ingediend, de lening afkeurt. In dat geval hoef je niet te panikeren, want dan kan je gewoon een nieuwe aanvraag indienen bij een andere financiële instelling of bank. Sommige banken of kredietverstrekkers zijn strenger dan anderen bij het toestaan van een lening.

Als ze je aanvraag hebben afgewezen, of je vindt dat ze geen goede leenrente aanbieden, surf dan naar een andere website waar je een lening kan aanvragen. Je zal na de aanvraag van je motorlening snel antwoord krijgen of je lening al dan niet goedgekeurd is.

Kies wel steeds voor een motorlening bij de financiële instelling die je de beste, en dus de laagste, rentevoet biedt. Als je lening echter is afgewezen doordat je op de zwarte lijst van wanbetalers staat, zal elke financiële instelling je aanvraag afkeuren.

Wat is de zwarte lijst van wanbetalers in België?

In België bestaat er een zwarte lijst van wanbetalers. Als je in het verleden een lening slecht of niet hebt terugbetaald, dan kan je hierop staan. Dit is echter niet goed, want wie op deze lijst staat, kan geen beroep doen op een lening. Dit is vastgelegd in de Belgische wetgeving. Als jij weet of je op deze lijst staat, hoef je dus geen aanvraag in te dienen voor het verkrijgen van een nieuwe lening. Echter kan je na verloop van tijd, bijvoorbeeld na één jaar, van deze lijst verwijderd worden. Je zal dus moeten wachten tot dit gebeurt, zodat je opnieuw een aanvraag voor een lening kan indienen.

Stap 5: zorg ervoor dat je de lening kan terugbetalen

Als je een motorlening afsluit, moet je goed stilstaan bij je keuze. Wat je zeker niet mag doen, is meer geld lenen dan je eigenlijk kan terugbetalen. In dat geval zal je in moeilijkheden komen. Reken dus goed uit hoeveel je elke maand zal terugbetalen, inclusief rente en vaste kosten. Als je de maandelijkse vaste bedragen niet op tijd kan terugbetalen, kan je mogelijk extra financieringskosten of boetes moeten betalen.

Geld lenen bij vrienden en familie

Als je toch geen lening kan afsluiten, of je kan hulp krijgen bij vrienden en familie, is dit ook een mogelijke optie. Je kan in dat geval een klein bedrag lenen en het terugbetalen tegen een lage rente. Zorg er ook hier voor dat je een bedrag leent dat je kan terugbetalen. Wanneer je geld leent van mensen die je kent, en je dit bedrag niet correct kan terugbetalen, kan je mogelijk in een slechte relatie terechtkomen met deze personen.

Dat is uiteraard ook niet de bedoeling. Als je geld leent, kom je altijd in een kwetsbare situatie terecht. Wees dus altijd zeer verstandig als je een motorlening aangaat, of als je op een andere manier geld leent voor de aankoop van je motor.

Extra informatie bij het afsluiten van een motorlening

motorleningAls je zelf niet op de zwarte lijst van wanbetalers staat, maar je weet dat je een slechte reputatie hebt op gebied van kredieten, moet je voor jezelf een verstandige keuze maken. Sommige financiële instellingen accepteren aanvragen voor een motorlening van mensen met een zeer slechte kredietwaardigheid. Bepaal dus voor jezelf of jij hier al dan niet onder valt.

Vervolgens moet je kijken of de financiële instelling waar je geld gaat lenen een klantendienst heeft. Je moet de kredietverstrekker gemakkelijk kunnen bereiken in geval van problemen of vragen. Het is dus belangrijk om te weten of ze voldoende ondersteuning bieden om de zorgen van hun klanten te ondersteunen.

Ten slotte kies je de juiste maandelijkse datum om de lening terug te betalen. Deze datum moet liggen op het ogenblik waarop je beschikt over je geld. Zo niet, kan je in problemen komen om de lening terug te betalen en moet je misschien hogere rentes betalen, extra kosten of een boete.

Als je toch geen goede indruk hebt van een bepaalde financiële instelling, bank of kredietverstrekker die je een motorlening kan aanbieden, onthoud dan altijd dat er genoeg andere financiële bedrijven zijn die je verder kunnen helpen bij de aanvraag van een motorlening.

Gemakkelijk geld lenen voor de motor van je dromen

Het verkrijgen van een motorlening of het herfinancieren van je huidige motorlening hoeft niet moeilijk te zijn. Motorleningen zijn, samen met autoleningen, een van de eenvoudigste financiële producten. Er zijn echter bepaalde tips die je moet volgen om de gewenste motor te kopen.

Tip 1: controleer de kosten

Wanneer je op het punt staat om een motorlening aan te vragen, moet je altijd de kosten van de lening controleren. Vergeet niet dat de rentevoet niet de enige kost is die je tegenkomt, omdat er nog andere kosten toegevoegd kunnen worden aan leningen. Dit doen ze vooral om hun risico's te dekken, als vergoeding voor hun administratieve kosten en om een ​​promotionele en aantrekkelijke rentevoet te kunnen aanbieden.

De rentevoet

Het is ook belangrijk om je te concentreren op het feit dat het tarief, het geleende bedrag en de looptijd van de lening bepalend zijn voor het bedrag aan rente dat je over de hele looptijd van de lening betaalt. Een verschil in rente, kan dus afhankelijk zijn van een kortere of langere looptijd.

Een vaste of variabele rente

Meestal ligt de rente bij een motorlening vast. Het rentetarief op je motorlening kan in bepaalde situaties zowel vast als variabel zijn. Variabele tarieven kunnen op een bepaald ogenblik lager zijn, maar je loopt het risico dat de rente kan stijgen, naargelang de marktomstandigheden. Hierdoor kan je uiteindelijk hogere maandelijkse terugbetalingen hebben.

Tip 2: controleer op verborgen kosten

Extra toeslagen en kosten die in kleine letters worden geschreven, kunnen motorleningen op lange termijn echt te zwaar maken. Zorg ervoor dat je het leningscontract aandachtig leest voordat je het ondertekent en pas op voor clausules die je verdacht vindt. Als je niet zeker bent over de voorwaarden van het leningscontract of over de betekenis van specifieke concepten, aarzel dan niet om contact op te nemen met een specialist. Er zijn voldoende bedrijven die je advies willen geven over leningen en schulden. Ze zullen je graag helpen om je geld goed te beheren en ook om slim te lenen.

Tip 3: nieuwe motors en gebruikte motoren

Als het gaat om motorleningen, maakt het echt een groot verschil als je een nieuwe of een gebruikte motor koopt. De reden hiervoor is vrij eenvoudig, want de risico’s die verbonden zijn aan gebruikte motoren zijn hoger en dus zullen de kosten voor de financiering van de aankoop van een gebruikte motor ook hoog zijn. Wees daarom niet verbaasd als er meer rente in rekening wordt gebracht bij het aanvragen van een motorlening waarbij een tweedehandsmotor wordt gekocht.

Echter zal deze situatie zich meestal niet voordoen. Dit komt omdat een motorlening meestal gefinancierd wordt via en persoonlijke lening of een geldreserve. Bij beide leningen kan je het geleende geld gebruiken voor het doel dat je zelf wilt en hoef je je niet te verantwoorden waarom je het geld nodig hebt.

Tip 4: opletten met dealers

Vergeet niet dat dealers altijd de hoogst mogelijke prijs instellen, wetende dat de koper misschien een beetje probeert te onderhandelen. Dit is absoluut normaal en beide partijen weten dit meestal van tevoren. Het is gewoon zo dat de dealer zal proberen om de hoogst mogelijke omzet te behalen. Maar als je lening al vooraf is goedgekeurd, kan je ook onderhandelen over de motorprijs. Anders zal de dealer zeker proberen om je een financiering voor de aankoop van de motor te verkopen en is deze dealerfinanciering vaak te duur.

Waar kan je een motorlening afsluiten?

Eens je hebt overwogen om een motorlening te nemen, moet je de verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijken. Dit betekent dat je de vaste kosten, de rente en de looptijd met elkaar moet vergelijken. Door dit te doen, kan je op termijn heel wat geld besparen als je voor de goedkoopste lening kiest. Echter is de vraag waar je precies een motorlening kan afsluiten. Dit is mogelijk bij verschillende financiële organisaties. Eerst en vooral kan je dergelijke lening aanvragen bij een bank, bijvoorbeeld bij KBC bank, bij Belfius, bij bpost bank, bij Argenta, bij BNP Paribas, bij Beobank, bij ING, enzovoort.

Echter zijn er ook kredietverstrekkers waar je gemakkelijk een persoonlijke lening of een geldreserve kan aanvragen die je vervolgens kan gebruiken voor de aankoop van je motor.

Enkele voorbeelden van dergelijke kredietverstrekkers, zijn Cofidis, Buy Way, Cetelem, europabank, enzovoort. Bij deze laatste bedrijven kan je gemakkelijk online een motorlening aanvragen. Het enige wat je moet doen, is de aanvraag indienen op hun website. Vervolgens controleren zij of je in aanmerking komt voor de lening. Als de lening wordt goedgekeurd, moet je de document ondertekenen en wordt het geld snel op je rekening gestort! Gemakkelijk en sneller dan dit kan natuurlijk niet als je geld gaat lenen voor de aankoop van je motor.

Geen keuze kunnen maken?

67% van onze bezoekers kiest voor een motorlening van KBC.

Klik hier om het aanbod van KBC te bekijken >

×