Persoonlijke Lening

Persoonlijke Leningen Vergelijken

Via een persoonlijke lening kan je al jouw plannen financieren. Zo kan je met dit consumentenkrediet nieuwe meubels kopen, of een droomreis boeken… Kenmerkend voor de persoonlijke lening is dat je niet aan de kredietgever hoeft te verantwoorden waarvoor je het geld wil gebruiken.

>> Klik hier voor de meest gekozen persoonlijke lening 2018 <<

 ProductJKPMinMax 
CetelemCetelem Persoonlijke lening
* Meest Gekozen
* Online inschrijven
* Looptijd tot 120 maanden

Voorbeeld: 25.000,00 €. Looptijd 4 jaar,
maandelijkse aflossing 575,17 €.
Totaal te betalen 27.607,98 €.
4.95%€1200€75000Aanvragen >
MozzenoMozzeno lening
* Gratis online aanvraag
* Looptijd tot 84 maanden

Voorbeeld: €5.000. Looptijd 3 jaar,
maandelijkse aflossing 149,54 €.
Totaal te betalen €5.383,44.
4.94%€2500€30000Aanvragen >
BeobankBeobank Comfortlening Plus
* Looptijd tot 42 maanden
* Vlotte afhandeling

Voorbeeld: 5000,00 €. Looptijd 3 jaar,
maandelijkse aflossing 149,58 €.
Totaal te betalen 5.384,88 €.
4.99%€1250€7500Aanvragen >
BuywayBuyway Lening op Afbetaling

Voorbeeld: 2500,00 €. Looptijd 1 jaar,
maandelijkse aflossing 213,86 €.
Totaal te betalen 2566,32 €.
4.99%€2500€26000Aanvragen >
SantanderSantander Persoonlijke lening5.3%€2500€50000Aanvragen >
CofidisCofidis Persoonlijke Lening
* Looptijd tot 120 maanden

Voorbeeld: 10.000 €. Looptijd 3 jaar,
maandelijkse aflossing 303,07 €.
Totaal te betalen 10.910,52 €.
5.9%€5001€50000Aanvragen >
Creditvite Persoonlijke leningCreditvite Lening op afbetaling
* Looptijd tot 60 maanden
* Vrijblijvende aanvraag

Voorbeeld: 25.000,00 €. Looptijd 4 jaar,
maandelijkse aflossing 628,79 €.
Totaal te betalen 30.181,92 €.
9.99%€500€90000Aanvragen >
KredietpartnerKredietpartner Persoonlijke lening
* Looptijd tot 42 maanden
* Online aanvraag

Voorbeeld: 25.000,00 €. Looptijd 4 jaar,
maandelijkse aflossing 628,79 €.
Totaal te betalen 30.181,92 €.
10.5%€500€90000Aanvragen >
BeobankBeobank Lening op afbetaling
* Looptijd tot 84 maanden
* Vlotte afhandeling
* Tot €5000 12.5% rente

Voorbeeld: 25.000,00 €. Looptijd 4 jaar,
maandelijkse aflossing 628,90 €.
Totaal te betalen 30.187,20 €.
10%€2500€75000Aanvragen >
Persoonlijke Lening
3.9 (78.16%) 76 stemmen

Het bedrag van de maandelijkse terugbetaling en de duurtijd van de lening wordt aangepast in functie van je budget.

Wat is een persoonlijke lening?

persoonlijke lening vergelijken en aanvragenEen persoonlijke lening is een vorm van een lening op afbetaling. Deze lening is de beste kredietvorm wanneer je als kredietnemer al op voorhand weet hoeveel je zal moeten lenen. Bij deze leenvorm komen de kredietgever en kredietnemer immers onderling overeen welk bedrag gedurende een vaste looptijd wordt ter beschikking gesteld. Indien je van tevoren niet kan voorspellen hoeveel geld je zal uitgeven, kan het interessanter zijn om te opteren voor een geldreserve of doorlopend krediet. Ook wanneer je een eigen woning zou kopen of verbouwen is de persoonlijke lening minder geschikt. In dat geval sluit je beter een hypothecaire lening af.

Persoonlijke leningen worden in principe afgesloten voor een beperkt bedrag. Bij de meeste kredietgevers kan dit al vanaf € 1.000. Dit bedrag is dus lager dan bepaalde andere specifieke leningen op afbetaling zoals een autolening, groene lening of renovatielening. Kenmerkend voor de persoonlijke lening is dat het bedrag rechtstreeks en in 1 keer op je rekening wordt gestort. Hoeveel je concreet via dit krediet kan lenen is afhankelijk van je financiële situatie. Indien je een stabiel maandelijks inkomen hebt, dan zal de kredietgever wellicht sneller geneigd zijn om je een groter bedrag uit te lenen.

Terugbetaling of aflossing

Nadat het kredietbedrag jou ter beschikking werd gesteld, zal je dit in verschillende delen moeten terugbetalen aan de kredietgever. Meestal gebeurt deze terugbetaling maandelijks. Het bedrag van betaling bestaat uit een deel kapitaal en een deel kosten en intresten. De intresten en kosten worden gegroepeerd onder de term jaarlijks kostenpercentage (JKP). Het JKP is dus niets anders dan het percentage van jaarlijkse kosten die verbonden zijn aan deze leningen en dit in verhouding tot het geleend bedrag.

Het maandelijks bedrag van betaling is natuurlijk afhankelijk van het bedrag dat je hebt ontleent. Hoe hoger dat bedrag, hoe hoger het bedrag van de maandelijkse betaling. In principe zal je bij een persoonlijke lening de lening niet vervroegd terugbetalen. Natuurlijk is dit niet onmogelijk. De kredietgever kan hiervoor wel een wederbeleggingsvergoeding vragen. Deze wederbeleggingsvergoeding is wettelijk begrensd en is afhankelijk van of je het hele openstaand kredietbedrag terugbetaalt of maar een deel daarvan.

Hoe lang loopt mijn persoonlijke lening?

Bij een online persoonlijke lening simulatie zal je wellicht merken dat kredietgevers automatisch een looptijd van de persoonlijke lening voorstellen. Kredietgevers bepalen vrij wat de minimale looptijd van hun lening is. De maximale looptijd van de lening is wel wettelijk begrensd. De wetgever wenst daardoor te vermijden dat kredietnemers te lang aan een lening verbonden zijn.

De maximale looptijd van de persoonlijke lening is afhankelijk van het bedrag dat werd geleend:

 • € 500 t.e.m. € 2.500: 24 maanden (= 2 jaar)
 • € 2.501 t.e.m. € 3.700: 30 maanden (= 2,5 jaar)
 • € 3.701 t.e.m. € 5.600: 36 maanden (= 3 jaar)
 • € 5.601 t.e.m. € 7.500: 42 maanden (= 3,5 jaar)
 • € 7.501 t.e.m. € 10.000: 48 maanden (= 4 jaar)
 • € 10.001 t.e.m. € 15.000: 60 maanden (= 5 jaar)
 • € 15.001 t.e.m. € 20.000: 84 maanden (= 7 jaar)

Hoeveel kost een persoonlijke lening?

Geld lenen brengt natuurlijk bepaalde kosten met zich mee. Kredietgevers stellen immers niet gratis hun geld ter beschikking. Let dus op voor banken die afficheren met “0% rente”. In de praktijk zal er steeds wel een bijkomende kost aan verbonden zijn waardoor het JKP hoger dan 0% ligt.

De kostprijs van een persoonlijke lening wordt uitgedrukt als het JKP. Dankzij dit percentage kan je dus op een objectieve manier verschillende kredietgevers met elkaar vergelijken. Kenmerkend bij een persoonlijke lening is dat het JKP gedurende de hele duur van de lening vaststaat. Je kredietgever kan de kostprijs van de lening dus niet meer aanpassen in de loop van het krediet. Bij het ondertekenen van de kredietovereenkomst weet je dus perfect hoeveel de persoonlijke lening je in totaal zal kosten.

Voordelen persoonlijke lening

We zetten hieronder de voordelen van de persoonlijke lening op een rij:

 • Je hoeft jezelf niet te verantwoorden. Bij een persoonlijke lening hoef je geen verantwoording af te leggen waarvoor je het krediet zal gebruiken. Je kan dus vrij beslissen waarvoor je het inzet, op voorwaarde dat je de kredietgever maandelijks het overeengekomen bedrag terugbetaalt.
 • De lening heeft een vaste looptijd. Dankzij deze leenvorm weet je van tevoren hoe lang je aan de lening zal gekluisterd zijn. Nadat je alle terugbetalingen hebt gedaan is er niet langer een restschuld. Banken zijn verplicht om de wettelijke maximale looptijden van het consumentenkrediet te respecteren. De meeste banken hanteren standaard in de praktijk een maximum looptijd van 10 jaar.
 • Je hebt onmiddellijk beschikking over het hele bedrag. Het kredietbedrag van de persoonlijke lening wordt in 1 storting op je rekening geboekt. Je kan dus meteen de vakantie boeken, het voorschot voor een aannemer betalen, de computer kopen, enz.
 • De kosten verbonden aan de persoonlijke lening staan vast. Bij aanvang van de persoonlijke lening komen de kredietgever en kredietnemer het JKP overeen. Deze kostprijs blijft gelijk gedurende de hele looptijd van de lening. Je hebt dus geen risico dat de rente in de loop van de lening zou stijgen.
 • Je betaalt maandelijks hetzelfde bedrag terug. Met de persoonlijke lening heb je zekerheid over je financiële situatie in de toekomst. Het bedrag dat je moet betalen verandert niet in de loop van het krediet.

Nadelen persoonlijke lening

Door de specifieke kenmerken van deze vorm van de lening op afbetaling kan het soms interessanter zijn om te opteren voor een andere kredietvorm:

 • Minder flexibiliteit. Bij dit type lening ben je i.t.t. een geldreserve aan het krediet voor een vaste looptijd verbonden. Indien je toch de persoonlijke lening vervroegd zou willen terugbetalen, zal je daarvoor beboet worden met een wederbeleggingsvergoeding. De kredietgever loopt immers intresten mis gedurende de verdere duur van de lening.
 • Je kan geen extra geld bij lenen. Bij een persoonlijke lening beschik je onmiddellijk over het hele kredietbedrag. Je hebt dus geen mogelijkheid om nog iets extra bij te lenen. Indien je zou vaststellen dat het geleend bedrag niet voldoende hoog is om alle kosten te betalen, zit er dus niets anders op dan een nieuwe persoonlijke lening af te sluiten.
 • Duurder dan andere leningen. De kostprijs van dit type leningen ligt doorgaans (iets) hoger dan deze van andere leningen op afbetaling. Dat komt omdat de kredietgever geen aankoopbewijs ontvangt of idee heeft over wat concreet met de persoonlijke lening wordt bekostigd. Bij andere specifieke vormen van de lening op afbetaling zoals bv. een renovatielening, groene lening of autolening zal je als kredietnemer de nodige aankoopbewijzen moeten voorleggen. De persoonlijke lening is ook een stuk duurder dan een hypothecaire lening. Bij de hypothecaire lening heeft de kredietgever immers een onderpand indien de kredietnemer zou nalaten om de verplichte betalingen te doen. Bij een deze leenvorm heeft de kredietgever deze zekerheid niet.

Persoonlijke leningen vergelijken

Wanneer je op zoek bent naar de beste persoonlijke lening komt het erop aan om meerdere kredietgevers te vergelijken. Banken bieden immers verschillende maximum te ontlenen bedragen, maximale looptijden en rentevoeten aan. Via een online simulatie krijg je alvast een eerste vergelijking. Volgende elementen kunnen helpen om deze leningen te vergelijken:

Kredietbedrag

Het kredietbedrag is het bedrag dat je kan lenen. Om de persoonlijke lening voor zichzelf als kredietgever financieel interessant te houden, leggen de meeste aanbieders een minimum kredietbedrag op. Doorgaans is dit een bedrag dat varieert tussen € 1.000 en € 2.500. Het maximumbedrag dat je kan lenen ligt bij de meeste banken op € 100.000. Sommige banken staan zelfs een persoonlijke lening van € 150.000 toe. Hou er rekening mee dat een persoonlijke lening een hoger JKP heeft dan een hypothecaire lening. Bij de aankoop van een eigen huis opteer je dus beter niet voor een persoonlijke lening van € 150.000.

Looptijd van de lening

De looptijd van de lening is de periode waarover je het ontleend bedrag moet terugbetalen. In principe kom je vrij met de kredietgever overeen over welke periode je de terugbetaling wil spreiden. Om te vermijden dat je echter tientallen jaren aan 1 krediet verbonden bent, heeft de wetgever maximale looptijden vastgelegd. De maximale looptijd is afhankelijk van het kredietbedrag en varieert tussen de 24 maanden (= 2 jaar) en 240 maanden (= 20 jaar).

Kostprijs van de lening

Het jaarlijks kostenpercentage geeft aan hoeveel de lening je op jaarbasis kost.
In het JKP zitten niet alleen de rente of intrest, maar ook de bijkomende kosten vervat. Dankzij het JKP hoef je dus geen rekening te houden met eventuele “verborgen” dossier- of administratiekosten. De kredietgever is vrij om zijn JKP om te bepalen. Natuurlijk zal hij om competitief te blijven een voorstel moeten doen dat in de lijn ligt van de gangbare tarieven op de markt.

Concreet voorbeeld: een persoonlijke lening van € 25.000 met een JKP van 4,95% zal je over 5 jaar € 3.272,50 extra kosten. Dat betekent dat je tijdens de lening maandelijks € 471,21 betaalt. Na afloop van 5 jaar zal je € 28.272,50 terugbetaald hebben. De afgeloste € 25.000 is kapitaal. De overige € 3.272,50 de vergoeding voor de kredietgever aangezien hij je gedurende 5 jaar geld heeft ter beschikking gesteld.

Waarop letten bij het afsluiten van dit type lening?

Alvorens je de kredietovereenkomst van de persoonlijke lening ondertekent doe je er goed aan volgende punten in het achterhoofd te houden:

Andere specifieke vormen van de lening op afbetaling

Naast de persoonlijke lening zijn er nog verschillende specifieke vormen van de lening op afbetaling. Zo kan je ook geld lenen voor een nieuwe auto of tweedehands auto via een autolening. Hetzelfde geldt voor wie via de persoonlijke lening een verbouwing of renovatie zou willen financieren. Wellicht zal de groene lening of renovatielening een stuk voordeliger zijn.

Voldoende financiële activa voor andere leningen

Hou er rekening mee dat je door de persoonlijke lening een nieuwe verbintenis aangaat. Je zal dus verplicht zijn om je eventuele vroegere (hypothecaire) leningen te betalen plus de nieuwe persoonlijke lening. Op zich is er ook geen meerwaarde om deze leningen te verzwijgen tegenover de kredietgever. De kredietgever is immers wettelijk verplicht om je krediethistoriek te controleren bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). De kredietgever zal dus te weten komen of je nog lopende kredieten hebt, zelfs wanneer je dit niet spontaan zou meedelen.

Hou rekening met eventuele bijkomende verplichtingen

Mogelijks stelt de kredietgever enkel het JKP voor indien je bepaalde bijkomende producten afneemt, zoals bv. een spaarrekening of zichtrekening. Tel de prijs van deze bijkomende producten bij het JKP om de totale kostprijs van de lening te achterhalen.

Leningen vergelijken via Forento.be

Via Forento.be kan je op een eenvoudige manier tientallen verschillende aanbieders van leningen vergelijken. Dankzij het handig productoverzicht krijg je onmiddellijk een duidelijk beeld van het jaarlijks kostenpercentage, het minimum kredietbedrag en het maximum te ontlenen bedrag. Forento.be geeft je ook een representatief voorbeeld van de kosten van de lening. Dankzij onze website kan je dus 100% gratis en objectief aanbieders van leningen in België vergelijken. Bekijk hier zelf welke type leningen voor jou interessant kunnen zijn.