Vakantielening

Vakantielening Aanvragen

Niet is zo rustgevend en deugddoend dan een jaarlijkse vakantie. Met alle dagelijkse stress op het werk en in het gezin is een vakantie ten gepaste tijde meer dan nodig. Echter is op vakantie gaan niet voor iedereen weggelegd. Zeker gezinnen met kinderen moeten maandelijks rekenen of ze al dan niet het gezinsbudget overschrijden.

Product & VoorbeeldJKP (vanaf)Min.Max. 
Cetelem Persoonlijke lening
Voorbeeld: 3.000,00 €.
Looptijd 1 jaar, maandelijkse aflossing 256,75 €.
Totaal te betalen 3.081,04 €.
4.95%€1250€75000Aanvragen >
Mozzeno vakantielening
Voorbeeld: €5.000. Looptijd 3 jaar,
maandelijkse aflossing 149,54 €.
Totaal te betalen €5.383,44.
4.97%€1250€30000Aanvragen >
Kredietpartner Lenen voor uw vakantie
Voorbeeld: 3.000,00 €.
Looptijd 1 jaar, maandelijkse aflossing 263,13 €.
Totaal te betalen 3.157,56 €.
9,99%€500€90000Aanvragen >
Creditvite Lenen voor uw vakantie
Voorbeeld: 3.000,00 €.
Looptijd 1 jaar, maandelijkse aflossing 263,13 €.
Totaal te betalen 3.157,56 €.
9,99%€500€90000Aanvragen >
Beobank Lening op afbetaling
Voorbeeld: 3.000,00 €.
Looptijd 1 jaar, maandelijkse aflossing 266,31 €.
Totaal te betalen 3.195,72 €.
10,00%€2500€75000Aanvragen >
Vakantielening
3.4 (68.82%) 34 stemmen

Door in te tekenen op een vakantielening kan jij en je gezin toch deze zomer op vakantie binnen of buiten Europa, maar hoef je geen zuurverdiend spaargeld op te nemen of te besparen op de maandelijkse uitgaven in de supermarkt. Loont vakantielening simuleren de moeite?

Vakantielening vergelijken

Vakantielening vergelijkenEen citytrip, een stoere bergtocht, een zalige luilekkervakantie op het strand,… De wereld heeft meer vakantiebestemmingen en avonturen te bieden dan wat we ons kunnen voorstellen. Door een vakantielening af te sluiten met een kredietgever, schiet de kredietgever het reisbedrag van de vakantie voor en betaal je vervolgens periodiek een deeltje van het reisbedrag terug. Op die manier kan je jouw vakantie boeken op het moment dat er een promotie of extra korting is, maar hoef je niet in één maal het bedrag te betalen.

Een vakantielening wordt gecategoriseerd door financiële instellingen als een lening op afbetaling. Kenmerkend voor een lening op afbetaling is dat de kredietgever een welbepaald geldbedrag ter beschikking stelt (in casu het reisbedrag) en dat de kredietnemer vervolgens het geldbedrag periodiek aflost via vaste maandelijkse aflossingen. De kredietnemer ontvangt extra ademruimte doordat hij/zij zijn of haar vakantiegeld of spaargeld niet hoeft aan te spreken, terwijl de kredietgever op regelmatige tijdstippen geld ontvangt dat opnieuw kan geïnvesteerd worden.

Voordelen vakantielening

Een vakantie of reisbedrag financieren via een vakantielening heeft verschillende voordelen:

1. Luxueus reizen zonder financieel “pijn” te doen. Door te kiezen voor een vakantielening kan je de kostprijs van de vakantie doorheen de tijd spreiden. Je kan dus kiezen voor een luxueuze vakantie van ettelijke duizenden euro’s, terwijl je maandelijks maar 100 of 150 EUR voor de vakantie opzij hoeft te zetten.

2. Vaste aflossingen. Zoals hierboven vernoemd, wordt een vakantielening gecategoriseerd als lening op afbetaling. Het bedrag dat je maandelijks voor de vakantie moet aflossen blijft ongewijzigd. Er bestaat met andere woorden dus geen risico dat je opeens gedurende een maand het dubbele of driedubbele van het aflossingsbedrag moet aflossen. Door vooraf een vakantielening simulatie uit te voeren en te onderhandelen met de kredietgever ontvang je een duidelijk beeld van het bedrag dat je maandelijks kan missen. Een vakantie lening wordt dus (idealiter) zo aangegaan dat je maandelijks nagenoeg geen financiële hinder ondervindt.

3. Vervroegd aflossen indien financiële meevaller. Heb je onverwachts een financiële meevaller waardoor je toch vroeger het openstaande saldo kan aflossen, door bijvoorbeeld een opengevallen erfenis of kleine winst met kansspelen? Het gros van de kredietgevers staan toe dat je het openstaande saldo vervroegd kan aflossen. Vergelijk de algemene en bijzondere voorwaarden van de kredietgever of vervroegd aflossen mogelijk is.

Nadelen vakantielening

Hoewel de voordelen van vakantieleningen voor zich spreken, moeten er ook enkele kanttekeningen bij een vakantielening geplaatst worden.

1. Een vakantielening blijft een lening. Een lening voor een vakantie is voor kredietgevers een manier van opereren en geld verdienen. Beschouw een vakantielening dus niet als een cadeau zonder kosten. Aan vakantieleningen zijn bijkomende kosten gekoppeld, zoals een rente, dossierkosten en administratiekosten. Om een overzicht te genereren van leningen heeft de Belgische wetgever kredietgevers verplicht om voor elke lening een jaarlijks kostenpercentage (JKP) op te nemen. Dankzij het JKP dat bij de vakantielening wordt vermeld, kan je vergelijken of de kredietgever waarbij je wenst in te tekenen voordeliger of duurder is dan een andere kredietgever.

Ook al staat in het algemeen de rentevoet op leningen laag, toch blijft een vakantielening een dure lening. De meeste kredietgevers vereisen voor een vakantielening een JKP van 7,50 à 10%. Een vakantielening doelt immers op het financieren van luxe-uitgaven (vakanties, reizen), waardoor ook de kostprijs van een vakantielening hoger ligt dan bijvoorbeeld de rentevoet van een autolening of hypothecaire lening.

2. Verbintenis op lange termijn. Een vakantielening valt onder de beperkingen inzake terugbetalingstermijn van het Wetboek Economisch Recht in België. Reeds voor de introductie van dit wetboek, was de termijn van leningen aan particulieren beperkt door de Wet op het consumentenkrediet. Krachtens deze wettelijke beperkingen is een lening tot 2.500 EUR beperkt tot een looptijd van 24 maanden. Leningen tussen de 2.500 EUR en 3.700 EUR moeten terugbetaald worden over een looptijd van 30 maanden. Het merendeel van de vakantieleningen zal binnen één van deze twee categorieën geplaatst kunnen worden. Met andere woorden: wanneer je intekent op een vakantielening zal je deze niet langer kunnen spreiden dan over 2 of 2,5 jaar afhankelijk van of het reisbedrag lager dan 2.500 EUR of 3.700 EUR is.

Conclusie

Bezin dus goed alvorens in te tekenen op een vakantielening. Een vakantie is immers een tijdelijk gegeven dat absoluut nodig is, maar geen duurzaam karakter heeft zoals een strijkijzer, wasmachine of auto die je zou aankopen. Idem beschik je niet over een artikel dat je zou kunnen verkopen na enkele jaren.

Vakantieleningen vergelijken kan eenvoudig via de simulatietool waarover het gros van de kredietgevers beschikken. Vul het reisbedrag, alsook de termijn in waarover je het reisbedrag zou wensen te spreiden en klik op berekenen. Je ontvangt onmiddellijk een overzicht van de maandelijkse aflossingen. Beschik je over een ruimer maandelijks bestedingsbudget? Geen probleem, je kan in onderling overleg het maandelijks aflossingsbedrag met de kredietgever wijzigen.

Vakantielening
3.4 (68.82%) 34 stemmen