Verbouwingslening

Verbouwingslening Vergelijken

De verbouwingslening of lening voor renovatie is een financieel aantrekkelijke vorm van lenen voor wie twijfelt over het verbouwen van zijn of haar bestaande woning. Verwacht u binnen enkele maanden een baby en behoort er dringend een kinderkamer bijgebouwd te worden? Stoort de achterzijde van uw woning u en wenst u deze te vervangen door een sprankelend terras? De verbouwingslening biedt antwoord in elk van deze situaties.

ProductJKPRepresentatief Voorbeeld 
Mozzeno renovatiekrediet2.59%25.000,00 €.
Looptijd 3 jaar, maandelijkse aflossing 722,29 €.
Totaal te betalen 31.002,44 €.
Aanvragen >
Cetelem Renovatielening
* Grote en kleine werken
* Meest Gekozen
2.69%30.000,00 €.
Looptijd 5 jaar, maandelijkse aflossing 534,50 €.
Totaal te betalen 32.070,00 €.
Aanvragen >
Beobank Ecokrediet1.99%Voorbeeld: 15.000,00 €. Looptijd 48 maanden,
maandelijkse aflossing 330,13 €.
Totaal te betalen 15.846,24 €.
Aanvragen >
Beobank Renovatiekrediet
* Looptijd tot 84 maanden
* Lening op maat
2.99%25.000,00 €.
Looptijd 5 jaar, maandelijkse aflossing 448,65 €.
Totaal te betalen 31.919,00 €.
Aanvragen >
Creditvite Renovatielening
* Looptijd tot 48 maanden
9.99%30.000,00 €.
Looptijd 5 jaar, maandelijkse aflossing 630,93 €.
Totaal te betalen 37.855,79 €.
Aanvragen >
Kredietpartner Woonlening
* Looptijd tot 48 maanden
9.99%30.000,00 €.
Looptijd 5 jaar, maandelijkse aflossing 630,93 €.
Totaal te betalen 37.855,79 €.
Aanvragen >
Verbouwingslening
3.5 (70.91%) 11 stemmen

De verbouwingslening is een kredietvorm waarmee vrijwel elk gezin doorheen de jaren mee geconfronteerd wordt. Een bestaande woning start na enkele jaren gebreken te vertonen, of behoort wegens onvoorziene gebeurtenissen dringend binnens- of buitenshuis gewijzigd te worden. Niet verwonderlijk dat de verbouwingslening inzake kredietaanvragen vrijwel even frequent voorkomt als de hypothecaire lening of persoonlijke lening. Kiezen voor een verbouwingslening in plaats van de eigen spaarreserves aan te spreken, biedt dan ook enkele voordelen. Waar u via uw eigen spaarreserves onmiddellijk uw appeltje voor de dorst opsoupeert, behoudt u bij een verbouwingslening die extra zekerheid. De spaarrentes staan momenteel op de Belgische markt zeer laag, waardoor het verschil tussen sparen en geld lenen verwaarloosbaar is. Een verbouwingslening wordt daarenboven fiscaal ondersteund.

Anderzijds is een verbouwingslening nog steeds een kredietvorm. Meer nog, ze kan gesitueerd worden onder de leningen op afbetaling. Elke lening kost geld, zij het aan rente, zij het aan aanvullende kosten. Maak dus steeds een adequate vergelijking van de voor- en nadelen van het beroep doen op een verbouwingslening of renovatielening.

Toepassingsgebied van verbouwingsleningen

Alles over verbouwingsleningen op Forento.beDe verbouwingslening kan benut worden ter financiering van alle werken voor het verhogen van het wooncomfort en verfraaien van het uiterlijk van uw woning. Bijgevolg is het toepassingsgebied van de verbouwingslening ruim en kan het benut worden in verschillende situaties. Hierboven binnen de inleiding werden al enkele vaak voorkomende hypothesen van verbouwingsleningen genoemd. De renovatielening kan ook benut worden voor aanpassingen buitenshuis, zoals het aanleggen van een terras of het plaatsen van een mooie veranda. Kredietverstrekkers vereisen voor deze financieel voordelige manier van lenen in return een factuur van de werken.

Het grote voordeel van een verbouwingslening, naast de fiscale stimuli, is de snelheid van ter beschikkingstelling. Wanneer de kredietverstrekker over de vereiste gegevens beschikt, kan het krediet in enkele dagen tijd op uw rekening staan. In tegenstelling tot de hypothecaire lening is er bij een verbouwingslening geen tussenkomst van een notaris vereist. Veel consumenten halen de hypothecaire lening en de verbouwingslening door elkaar, aangezien beiden betrekking hebben op de woning. Maak zelf ook niet deze vergissing. Via een verbouwingslening hoeft u immers niet voorbij de notaris te passeren en kan u bijgevolg op dossierkosten en registratierechten besparen.

Verbouwingslening Vergelijken, Waar let ik op?

1. Maximaal kredietbedrag. Wenst u een heel gedeelte aan de achterzijde van uw woning te renoveren? Of gaat u louter enkele aanpassingswerken in de tuin doorvoeren? De respectievelijke werken zullen zich bevinden in een andere prijsklasse. Informeer dus bij uw kredietverstrekker tot welk bedrag u via de verbouwingslening kan ontlenen. Bekijk ook de toepasselijke minima. Bepaalde kredietverstrekkers hanteren een minimumkost van 1.000 of 2.500 EUR aan verbouwingswerken.

2. Toepasselijke rentevoet. De verbouwingslening is een interessante kredietvorm voor wie op zoek is naar zekerheid en stabiliteit. Met een renovatie- of verbouwingslening geniet u van een maandelijkse vaste rentevoet. Vergelijk de rentevoeten tussen verschillende kredietverstrekkers om het interessantste percentage terug te vinden.

3. Maximale looptijd van het krediet. Zoals hiervoor gesteld, wordt de verbouwingslening gesitueerd onder de leningen op afbetaling. Bijgevolg is de verbouwingslening onderworpen aan de beperkingen van de Wet op het Consumentenkrediet. Krachtens deze reglementering is de maximale looptijd van de verbouwingslening beperkt tot de volgende periodes:

< 2.500 EUR: maximum looptijd van 24 maanden;
> 2.500 EUR – 3.700 EUR: maximum looptijd van 30 maanden;
> 3.700 EUR – 5.600 EUR: maximum looptijd van 36 maanden;
> 5.600 EUR – 7.500 EUR: maximum looptijd van 42 maanden;
> 7.500 EUR – 10.000 EUR: maximum looptijd van 48 maanden;
> 10.000 EUR – 15.000 EUR: maximum looptijd van 60 maanden;
> 15.000 EUR: maximum looptijd van 84 maanden;
> 20.000 EUR – 37.000 EUR: maximum looptijd van 120 maanden.

Voordelen van de verbouwingslening

Op basis van bovenstaande informatie kunnen de voordelen van de verbouwingslening als volgt worden samengevat:

1. Ruim toepassingsgebied. De verbouwingslening of renovatielening kan benut worden voor uiteenlopende verbouwingswerken. Enige vereiste is dat de werken bijdragen tot het verfraaien van de woning of het verbeteren van het wooncomfort.

2. Behoud van spaargeld. Via een verbouwingslening hoeft u uw spaargeld niet aan te spreken. U spreidt de uitgaven van de verbouwing via een lening doorheen de tijd.

3. Beperkte bijkomende kosten. In vergelijking met de hypotheek vereist de verbouwingslening weinig administratieve tussenkomst. Zo is er bijvoorbeeld geen notariskost of registratiekost verschuldigd.

4. Vaste rentevoet. De verbouwingslening heeft een vaste rentevoet gedurende de hele looptijd van de lening. U weet bij het afsluiten van de lening perfect hoeveel u maandelijks moet betalen. Een meerwaarde inzake overzicht.

5. Het leenbedrag is snel beschikbaar. Nadat de aanvraag met alle bijhorende stukken werd binnengebracht kan het geld binnen enkele dagen beschikbaar zijn. Via een verbouwingslening heeft u dus uw geld op korte termijn beschikbaar.

6. Fiscaal aantrekkelijk. Voor bepaalde verbouwingswerken kan u een fiscaal voordeel ontvangen.

7. Aantrekkelijke interestvoet. Kredietverstrekkers moedigen verbouwen aan door het aanbieden van verbouwingsleningen met aantrekkelijke interestvoeten. De verbouwingslening heeft een aantrekkelijkere interestvoet dan klassieke leningen op afbetaling.

Nadelen van de verbouwingslening

Hoewel kiezen voor een verbouwingslening een must lijkt, gaan er met de verbouwingslening ook enkele nadelen gepaard:

1. De verbouwingslening staat enkel open voor eigenaars die hun woning wensen te verbouwen of renoveren. Huurders kunnen bijgevolg geen gebruik maken van de financieel aantrekkelijke lening.

2. Fiscaal voordeel wel toepasselijk? Ga na of u van het fiscaal voordeel kan genieten. Het is niet omdat u eigenaar bent van de woning en een verbouwingslening aangaat, dat u automatisch van de fiscale stimuli geniet. Hier kunt u meer informatie vinden >

3. Gemaakte kosten te bewijzen. Wanneer u wenst gebruik te maken van de verbouwingslening, dan behoort u ook de gemaakte kosten te bewijzen met uitgevoerde werken. Het is dus niet mogelijk om zelf een half jaar loopbaanonderbreking te nemen en vervolgens alle werken zelf uit te voeren, waardoor men de verbouwingslening kan behouden als loon.

Vandaag kan een verbouwingslening eenvoudig via internet worden aangevraagd. Maak een vergelijking tussen de verschillende kredietverstrekkers op vlak van maximaal kredietbedrag, toepasselijke rentevoet en maximale looptijd van het krediet.