Geldzaken

Hier kun je handige artikelen vinden welke te maken hebben met verschillende soorten geldzaken. Naast artikelen kun je hier actuele nieuwsberichten vinden.

Ferrari maakt het cryptobetalers gemakkelijker
Ferrari maakt het cryptobetalers gemakkelijker
Leestijd 2 minuten

Wie graag een Ferrari zou willen bezitten, kan deze in de nabije toekomst een stuk gemakkelijker betalen. Dat komt doordat de autofabrikant zich meer met crypto bezig gaat houden. Ferrari is populair onder cryptorijken en de fabrikant zou hier dan ook graag meer mee doen. Het is dan ook zeker interessant om eens te bekijken welke plannen er liggen en hoe dit eruit zal gaan zien in de praktijk.

Uitgaan van de voordelen

Het is opvallend dat Ferrari deze stap wil zetten. De laatste tijd zijn er vooral veel geluiden uit het bedrijfsleven te horen waarom ze niet in crypto betaald willen worden door consumenten. Dit komt vooral door de volatiele karakters van de munten. De snelle pieken en diepe dalen zijn niet heel aantrekkelijk. Ook wordt door veel ondernemers aangedragen dat de vele verschillen in de regelgeving per land het ook niet echt gemakkelijk maakt. Daarnaast past het niet bij het duurzame karakter omdat het minen van de munten nog altijd behoorlijk vervuilend is. Dit weegt dan ook allemaal mee in de beslissing van veel ondernemers. Ferrari kijkt hier anders naar.

Hand in hand

De reden waarom Ferrari wel crypto wil accepteren is eigenlijk heel simpel. Uit onderzoek blijkt dat cryptofans en Ferrarifans één en dezelfde doelgroep zijn. Dat betekent dus ook dat de fabrikant eigenlijk niet anders kan dan de doelgroep tegemoet te komen. Dit uit zich dan ook in de vele verzoeken een aanvragen die zowel consumenten als dealers doen om betalen in crypto mogelijk te maken. Het lijkt dan ook volledig hand in hand te gaan. In de Verenigde Staten is inmiddels al met het uitrollen van de mogelijkheden begonnen. In Europa moet dit vanaf Q1 van 2024 kunnen.

Voor wie is het?

Maar wie zijn dan de Ferrarikopers die graag in crypto willen afrekenen? CCO Enrico Galliera van het autobedrijf is hier duidelijk over. Het gaat vooral over jonge investeerders die in recente jaren fortuin hebben gemaakt met het handelen in cryptomunten. Wel zegt de CCO dat dit niet de enige groep is. Er zijn ook meer traditionele investeerders die interesse hebben in een Ferrari voor de deur. Deze groep is in recente jaren ook meer naar crypto gaan kijken om zo het portfolio wat diverser te maken. Ook voor deze groep is het gemakkelijk om zo te kunnen betalen. Dit wordt nu dan ook mogelijk gemaakt.

Samenwerking met Bitpay

Om het afrekenen van een Ferrari met crypto gemakkelijk te maken, heeft de fabrikant Bitpay als partner in de arm genomen. Dit moet de schakel tussen de autofabrikant en de klanten worden. De betalingen kunnen op die manier beter gecontroleerd worden op legaliteit. Ook is het voor Ferrari gemakkelijker om via deze weg cryptomunten te wisselen voor dollars. Dit doet het om geen grote verliezen te lijden door de snelle waardewisselingen van de munten. Overigens geeft Ferrari aan dat er geen aparte tarieven komen, de prijs voor een auto is gelijk, ongeacht het soort betaalmethode dat een klant kiest.

Read More
Microsoft stapt in crypto
Microsoft stapt in crypto
Leestijd 2 minuten

Microsoft gaat zich in de wereld van crypto begeven. Het gaat namelijk samenwerken met Aptos, van Aptos Labs en Aptos network. De twee partijen gaan samenwerken om tools en diensten te bieden aan de hand van kunstmatige intelligentie. Dit betekent dat Azure OpenAI Service en Aptos Network worden geïntegreerd. Op die manier moeten beide partijen klaar zijn voor de toekomst van bijvoorbeeld crypto, internet en kunstmatige intelligentie. Zo willen zij dit onder andere toegankelijker maken voor iedereen.

Toegankelijker maken van toepassingen

De samenwerking tussen Aptos en Microsoft is er vooral op gericht om de toegang tot Web3 gemakkelijker te maken. Dit zijn de modernste digitale toepassingen van dit moment. Daarvoor is de blockchain vooral geïnteresseerd in de technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie die Microsoft te bieden heeft. Op die manier moet alles gebruiksvriendelijker zijn. Dit moet gebeuren aan de hand van de zogenaamde veilige Aptos Assistent. Deze kan je helpen om vragen te beantwoorden met betrekking tot het ecosysteem van de blockchain van Aptos. Vooral de chatbot die beide partijen aan het bouwen zijn is belangrijk. Dit moet het aanspreekpunt worden voor ontwikkelaars die zich in de toekomst met gedecentraliseerde apps en smart contracts willen bezighouden.

Stap in de digitale wereld

Het is niet alleen de gebruikservaring die belangrijk is in deze samenwerking. De bedrijven gaan hun onderzoek naar financiële producten op basis van blockchain ook combineren. Dat betekent dat er naar meer online betalingsmogelijkheden, digitale valuta en de ontwikkeling van tokens wordt gekeken. Op die manier moet Web3 gemakkelijker doordringen tot de financiële wereld. Er is nog altijd veel behoefte aan oplossingen voor de digitalisatie van valuta. Aptos lijkt hier een heel geschikte partij voor te zijn omdat AI en blockchain hier als een geheel worden gezien.

Veiliger werken

Voor Aptos, en dus voor de gebruikers, is er ook een ander voordeel aan de samenwerking met Microsoft. Dit biedt namelijk mogelijkheden om het Aptos netwerk beter te beveiligen. Dit kan worden gedaan doordat de computers die de transacties verwerken voortaan met Azure OpenAI Service gaan werken. Zo kan het netwerk flink wat veiliger worden gemaakt. Wat dus ook betekent dat het doen van betalingen en transacties ineens een flink stuk veiliger kan worden.

Crypto en AI

Microsoft steekt veel geld in AI en in crypto. Zo investeerde het al in OpenAI, dat achter ChatGPT zit. Daarnaast heeft het al enige tijd plannen voor een eigen cryptowallet voor de Edgebrowser. De topman van Microsoft ziet AI en blockchain met zekerheid een combinatie vormen in opkomende technologie. Aptos is een nieuw bedrijf dat pas in eind 2022 werd gelanceerd. Dat neemt niet weg dat er bij de Big Tech reus Microsoft veel vertrouwen is in dit bedrijf. Nadat het nieuws bekend werd steeg de waarde van de coin APT naar een recordwaarde. Sindsdien is de prijs ongeveer een dollar gezakt, maar staat deze nog altijd ver boven de waarde waarop deze in de eerste maanden na de lancering stond. Dit is dus zeker aantrekkelijk.

Read More
Zijn strengere regels voor crypto op komst?
Zijn strengere regels voor crypto op komst?
Leestijd 2 minuten

De regels voor crypto lijken flink strenger te worden. De G20-landen zijn het hierover eens geworden na overleg. De regulering van de crypto-markt staat hoog op de agenda van deze landen. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat dit zal gebeuren. Het is dan ook goed om te weten dat er wel de nodige verdeeldheid bestaat. Daarom is het ook belangrijk om te bekijken welke regels je nu eigenlijk wel en niet mag verwachten. Op deze plek wordt alles wat nu bekend is besproken.

Veel verdeeldheid onder landen

De Ministers van Financiën van de G20-landen gaan over de regels. Ook de gouverneurs van de centrale banken van bijvoorbeeld de EU, VS, het VK, China, Canada, Rusland en Saoedi-Arabië hebben inspraak. Het is dan ook niet vreemd dat er de nodige verdeeldheid over de in te voeren regels bestond. Het is namelijk niet alleen op dit gebied dat de landen tegenover elkaar staan. Ook andere zaken spelen daar natuurlijk een rol in. Daarom is het ook niet zo dat er direct een duidelijk pakket aan maatregelen is afgesproken. Dat er regulering komt is echter wel duidelijk.

Zorgen om de stabiliteit

Een belangrijk punt van aandacht voor een deel van de landen, is de mate van stabiliteit. Waar de grootste economieën binnen de G20 wel oren hebben naar meer mogelijkheden met stablecoins, daar zijn de kleinere landen juist wat terughoudender. Zij denken dat de tokens juist voor instabiliteit kan zorgen. Stablecoins zijn namelijk lang niet altijd zo stabiel als men zou wensen. Zij zien dus liever niet te snel een grote stablecoin als nieuwe speler op de valutamarkt van de internationale economie. Dit is dus ook een belangrijk punt waar overeenstemming over is bereikt bij het overleg.

Het belang van gezamenlijke regulering

Een ander punt waarover overeenstemming bestaat, is het belang van gezamenlijke regulering binnen de G20. Traditionele bedrijven zijn hier een voorstander van om zo te voorkomen dat zij snel overlopen worden. Financiële waakhonden zijn bovendien blij omdat op die manier niet het ene land meer mogelijkheden krijgt dan het andere door het verschil in hoe streng de plaatselijke regels zijn. Aan de andere kant vinden veel crypto-ondernemingen dat de innovatiekracht nu wordt aangetast met de komst van nog meer regels. Dit is voor hen de belangrijkste reden om hier niet heel gelukkig mee te zijn.

De regels komen met zekerheid

De regels met betrekking tot de cryptomarkt gaan er n ieder geval komen. Zoveel is duidelijk geworden uit de gezamenlijke verklaring die de G20-landen hebben uitgegeven. Het plan is nu om de regels van het Financial Stability Board aan te houden. Dit betekent dat er bijvoorbeeld ook serieuzer naar CBDC’s wordt gekeken. Daarmee kan het financieel systeem fundamenteel veranderd worden. Dit mot bijvoorbeeld internationale transacties gemakkelijker en sneller maken. Hoe de regels dus voor consumenten en beleggers gaan uitpakken, is op dit moment nog niet goed te zeggen. Dat er het nodige zal veranderen, is echter wel al goed duidelijk.

Read More
Hoe kan je vermogen vergroten?
Hoe kan je vermogen vergroten?
Leestijd 2 minuten

Het is al enige tijd zo dat de rente een stijgende lijn vertoont. Dit is overal in Europa merkbaar, ook in België is er veel gaande op het gebied van rente. Daardoor is het voor het eerst in jaren zo dat sparen heel aantrekkelijk kan worden. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden bij internetbanken als Keytrade. Daar is al meer te krijgen dan bij veel andere aanbieders. Het is goed om rente eens te vergelijken met andere mogelijkheden op vermogensgroei. Zo kan je het meest eruit halen.

De alsmaar stijgende rente

De ontwikkeling van de rente heeft zich in 2022 in gezet en gaat n 2023 rustig verder. Dit heeft te maken met wat de Europese Centrale bank van plan is. Daar is door de jaren heen de rente laag gehouden om de Europese economie goed te laten draaien. Lenen en uitgeven moesten meer opleveren dan sparen. Inmiddels is de situatie echter veranderd. De prijzen zijn door verschillende ontwikkelingen flink gestegen. Daardoor is de inflatie ook heel hoog geworden. Met het verhogen van de rente heeft de Europese Bank een instrument om hier een rem op te zetten. Spaarders kunnen op die manier profiteren van de ontwikkelingen.

Alle banken doen mee

Waar het verhogen van de rente bij één bank begint, is dit altijd de opening naar meer. Dat heeft als gevolg gehad dat nu eigenlijk alle banken meedoen. Het is bovendien niet alleen in België gaande. Het is ook in andere landen zo dat de banken de rentes verhogen. Wanneer je dus geld in het buitenland hebt staan, dan is het ook mogelijk om te profiteren van de stijgende rentes. Zelfs buiten Europa kiezen de centrale organen ervoor om het op deze manier aan te pakken. Stap voor stap wordt de rente bovendien ook steeds hoger.

Al bijna voldoende

Het is belangrijk om alles wel in het juiste perspectief te zien. Een verhoging van de rente is natuurlijk aantrekkelijk. De prijzen zijn echter ook al lange tijd aan het stijgen. Dat betekent dus dat het wel belangrijk is dat de rente een bepaalde stijging vertoont om dit bij te houden. Dit is nog niet het geval. Het is dus niet zo dat je nu met de rentes al meer overhoudt dan waar je mee begon. Naar verhouding verlies je nog altijd wanneer je geld stilstaat. Het is echter wel zo dat het inmiddels heel dichtbij het omslagpunt komt.

Kiezen voor alternatieven

Het is nog altijd aantrekkelijk om voor alternatieven voor sparen te kiezen. Dat was de afgelopen jaren ook al het geval en dat is nog altijd niet veranderd, ondanks de veranderde markt. Zo kan beleggen nog altijd het instrument om mee te verdienen. Daarnaast zijn aankopen voor de lange termijn ook een goede investering. Dit heeft natuurlijk te maken met de stijgende prijzen. Wat je nu koopt kan jou veel besparen ten opzichte van wat dit zal kosten over enkele maanden, een jaar of nog verder in de toekomst. Dat moet je wel meewegen.

Read More
inflatie van 2023
Is het mogelijk om de inflatie van 2023 te trotseren zonder uw spaargeld te riskeren?
Leestijd 2 minuten

De inflatie is de laatste jaren een heet hangijzer in Nederland. In 2023 wordt het land geconfronteerd met hoge inflatiecijfers die zowel burgers als bedrijven zorgen baren. Nu de prijzen van alledaagse goederen en diensten in een alarmerend tempo stijgen, wordt het voor mensen steeds moeilijker om rond te komen.

De Centrale Bank houdt de inflatie nauwlettend in de gaten en heeft de rente verhoogd in een poging het probleem te beteugelen. Maar ondanks deze inspanningen blijft de inflatie stijgen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen hun heil zoeken in spaarrekeningen.

Een spaarrekening is een financieel hulpmiddel om geld te bewaren op een veilige rekening die mettertijd rente oplevert. Deze rente kan de gevolgen van inflatie helpen compenseren, omdat het geld op de rekening blijft groeien, zelfs als de waarde van de valuta daalt. Voor veel Nederlanders wordt de spaarrekening een essentieel middel in de strijd tegen inflatie.

Spaarrekeningen bieden verschillende voordelen in een tijd van hoge inflatie. Een van de belangrijkste voordelen is dat ze een veilige haven voor uw geld vormen. In tegenstelling tot aandelen of andere beleggingen is een spaarrekening niet onderhevig aan marktschommelingen. Dit betekent dat uw geld beschermd is tegen de ups en downs van de aandelenmarkt, waardoor het een betrouwbare keuze is voor wie zijn vermogen wil behouden.

Een ander voordeel van spaarrekeningen is dat ze toegankelijk zijn. U kunt gemakkelijk geld storten en opnemen van uw rekening wanneer dat nodig is, waardoor het een handige optie is voor dagelijkse transacties. Bovendien zijn de meeste rekeningen tot een bepaald bedrag verzekerd, zodat u er gerust op kunt zijn dat uw geld beschermd is als de aanbieder van de spaarrekening failliet gaat.

Een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een spaarrekening is de rentevoet. Hoewel de rente op spaarrekeningen doorgaans lager is dan op andere beleggingsmogelijkheden, kunnen ze toch een waardevolle bron van passief inkomen vormen. Bankdeposito's en rentedragende rekeningen leveren momenteel echter een gemiddeld rendement op van 0,49%. ls dit nu beter dan niets?

De werkelijkheid is dat er andere alternatieven voor spaarrekeningen zijn die een hoger rendement opleveren. Dit geldt ook voor de D-account van Freedom24, een nieuw uitstekend product op de EU-markt, met een jaarlijks rendement van 2,5% zonder maximale stortingslimiet. De rente wordt dagelijks opgebouwd vanaf een saldo van 150 EUR of 120 USD. De aanbieder van de spaarrekening, Freedom24, is een op de NASDAQ genoteerd platform voor sparen en beleggen, met meer dan 350 000 klanten wereldwijd.

Naast het jaarlijkse rendement van 2,5% hebben Freedom24-klanten ook de mogelijkheid om te beleggen in de klassieke financiële instrumenten (ETF's, aandelen, enz.) tegen de beste prijzen. Natuurlijk, in tegenstelling tot het gebruik van de spaarrekening, gaan beleggingen in effecten altijd gepaard met het risico van kapitaalverlies. Het opbouwen van een evenwichtige beleggingsportfolio, in combinatie met conservatieve middelen zoals spaarrekeningen, blijft echter de meest efficiënte manier om de inflatie in 2023 te trotseren.

Read More
Crypto blijft favoriet bij jonge belegger in België
Crypto blijft favoriet bij jonge belegger in België
Leestijd 2 minuten

Volgens de beleggingsbarometer blijft het beleggen in cryptomunten nog altijd de favoriete optie voor Belgische beleggers die jonger dan 35 jaar zijn. 40 procent van de beleggers in deze groep overweegt in het eerste halfjaar van 2023 om geld te steken in cryptomunten. Op dit moment heeft bovendien 41 procent van de beleggers in deze groep al cryptomunten in de portefeuille. Vooral Bitcoin is nog altijd heel populair.

Ook vastgoed is populair

Hoewel cryptomunten er bij beleggers tot 35 jaar duidelijk bovenuit steken, is er nog wel een andere vorm van beleggen die heel populair is. Het is namelijk ook zo dat 1 op de 3 beleggers in deze groep graag in vastgoed wil investeren. In het algemeen wordt de markt voor beleggers in België nog altijd negatief ingeschat, dit is al sinds februari 2022 het geval. Wel is sinds het laatste kwartaal van 2022 een stapsgewijze stijging in het vertrouwen te zien. Al blijft het vertrouwen wel nog altijd ver achter bij het neutrale niveau. 

Positiever beeld van beleggen

De jonge Belgische belegger ziet het positiever in als het om beleggen gaat. Zo ziet bijvoorbeeld een kwart van de beleggers de aandelenmarkt in het eerste kwartaal van 2023 aantrekken. Wel is het ook zo dat 38 procent nog altijd denkt dat dit niet zo is. Dit lijkt veel, maar in recente maanden liep dit percentage op tot 61 procent. Het algemene beeld van beleggen is dus positiever dan enkele maanden geleden het geval was. Dat de markt stabieler is geworden, heeft ervoor gezorgd dat veel beleggers de risico’s wat lager zijn gaan inschatten. Dit is echter juist wel een opvallende conclusie wanneer specifiek naar crypto wordt gekeken.

Slecht jaar voor cryptomunten

Dat de jonge beleggers juist veel vertrouwen leggen in cryptomunten is extra opvallend. De cryptocurrencies hebben een slecht jaar gehad in 2022. De waarde van de grote munten kelderde in ongekend tempo. Dit heeft echter weinig gedaan met het vertrouwen van Belgische beleggers. Nog altijd heeft zo’n 20 procent munten zoals Bitcoin in het portfolio. Wanneer gekeken wordt naar een verdeling naar leeftijd, dan valt op dat 41% van de beleggers onder 35 de munten nog heeft. 39% denkt over 10 jaar nog te kunnen scoren hiermee. Opvallend is juist dat 55-plussers denken dat de cryptomarkt over 10 jaar niet meer bestaat. 

Kijken naar andere ontwikkelingen

Naast de kansen met cryptomunten en met vastgoed kijken beleggers ook nog naar andere kansen die er liggen in 2023. Vastgoed staat op de eerste plaats wanneer naar beleggers van alle leeftijden wordt gekeken. Op de tweede plaats staat beleggen in aandelen of aandelenfondsen. Daar kiest zo’n 19% voor. Ook goud is nog altijd populair. Na cryptomunten volgen dan nog obligaties en obligatiefondsen. Er heerst nog wel veel onzekerheid over hoe de markt zich zal ontwikkelen. Meer dan de helft van de beleggers in België stelt dan ook op dit moment te willen afwachten hoe de markt zich zal gaan ontwikkelen komend halfjaar.

Read More
Ethereum ondergaat belangrijke verandering
Ethereum ondergaat belangrijke verandering
Leestijd 2 minuten

Wie als belegger actief is in de wereld van crypto weet dat naast Bitcoin ook Ethereum een grote speler is die in grote mate de richting van de markt bepaalt. Dat juist deze coin een grote verandering ondergaat, zal dus een flink effect hebben op de markt. Deze ontwikkeling wordt ook wel The Merge genoemd door de specialisten. Het is de bedoeling dat Ethereum de slag maakt richting concurrerende crypto’s als Solana en Cardano. De belegger wil nu natuurlijk weten wat dit dan in de praktijk precies gaat betekenen voor de waarde en ontwikkeling.

Alles wordt beter

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch lijkt het erop dat The Merge de basis gaat zijn waarop alles beter wordt als het om Ethereum gaat. De vernieuwing van de blockchain moet ervoor zorgen dat alles sneller gaat. Ook wordt alles beter schaalbaar. De belangrijkste ontwikkeling is misschien wel dat Ethereum tot 99% minder energie zal gaan verbruiken. Wel is het belangrijk om te weten dat dit nog altijd maar voorspellingen zijn. Mocht dit echter waar blijken, dan zal dit groot effect op de waarde hebben. Ook in relatie tot Bitcoin is dit belangrijk.

Belang voor de markt

Met 71 miljoen cryptoportefeuilles is Ethereum de grootste partij na Bitcoin. Daarnaast is het ook nog eens zo dat deze blockchain veel meer verschillende toepassingen kent dan de grote concurrent. Alleen al het feit dat het systeem wordt opengesteld voor andere crypto’s en stablecoins is een belangrijke factor. Ook smart contracts, apps en tokens zoal NFT’s zijn erop gelanceerd. Wanneer de blockchain als geheel dus een verbetering ondergaat, dan is dit op al deze fronten te merken. Dit is ook de reden waarom het zo belangrijk is voor de cryptomarkt.

Talloze veranderingen

Door The Merge zullen talloze veranderingen plaatsvinden. Zo zal het minen van munten grotendeels verdwijnen. In plaats daarvan wordt het staken veel belangrijker. Staken betekent dat cryptomunten die op het netwerk staan worden gebruikt voor de creatie van nieuwe munten. Dit is ook waar de grote energiebesparing vandaan komt. Ethereum als geheel zal goedkoper worden op termijn. Dit maakt het ook aantrekkelijker. Daarnaast is vooral de ontwikkeling van de snelheid heel belangrijk. Van 20 transacties naar 100.000 transcties per seconden is een gigantische sprong. Daarmee wordt ook direct de grote concurrent Bitcoin direct op achterstand gezet.

Keerzijde van de ontwikkeling

Wanneer je het als gewone belegger van een afstand bekijkt, dan lijkt het alsof er alleen maar voordelen zijn. Toch is het belangrijk om alles in het juiste perspectief te zetten. Zo is het staken in theorie wat kwetsbaarder dan het minen. Dit komt door de techniek erachter, namelijk proof-of-stake in plaats van proof-of-work. Natuurlijk stelt Ethereum zelf dat dit allemaal wel in orde is, maar het is wel aan te raden om als belegger goed op te passen. Zeker in de beginfase kan er en gevaar ontstaan waar niemand op gerekend heeft. Een andere factor is het risico voor andere munten: die kunnen waarde verliezen.

Read More
Gaan duurzaam pensioenbeleggen en rendement niet goed samen?
Gaan duurzaam pensioenbeleggen en rendement niet goed samen?
Leestijd 2 minuten

Uit recent onderzoek is gebleken dat veel jonge werknemers denken dat duurzaam pensioenbeleggen geen goed idee is. Zij denken dat dit te weinig zal opleveren. Omdat het pensioenstelsel flink verandert, is het echter juist belangrijk om wel het goede beeld van de zaken te hebben. Alleen op die manier is te bepalen of het juiste rendement behaald kan worden. Veel werknemers die jonger dan veertig jaar zijn hebben hier echter geen idee van en krijgen te weinig voorlichting hierover van de werkgever. Dit is daardoor dus wel een belangrijk aandachtspunt.

Meer op maat

Het voordeel van pensioenbeleggen op een duurzame manier is juist dat het meer op maat gedaan kan worden. Dit kan dus juist voor iedere werknemer op zich veel opleveren. Het sluit beter aan op de wensen en behoeften. Dit is een groot voordeel, want nu is er nog te vaak een gat tussen wat nodig is en wat is opgebouwd. Door voor duurzame opties te gaan wordt bovendien direct ook bijgedragen aan de vooruitgang. Dit helpt om de wereld op een meer duurzame manier opnieuw op te bouwen. Dit voordeel weegt op de achtergrond natuurlijk net zo goed mee.

De factor risico

Uit onderzoek blijkt dat vooral de factor risico heel belangrijk is onder jonge werknemers. Zij begrijpen niet direct wat nu wel en niet belangrijk is om mee te nemen als het hierom gaat. Aan de ene kant kan meer risico tot een hoger rendement leiden. Aan de andere kant kan het ook betekenen dat er juist te weinig overblijft. In het geval van duurzaam beleggen denken veel jonge werknemers nog altijd dat de kans op te weinig groter is dan op te veel. Slecht één op de vijf jongeren wil dan ook dat het pensioen volledig steunt op de rendementen die het pensioenfonds behaalt met de beleggingen.

Letten op de duurzaamheid

Het is ook belangrijk om goed te begrijpen wat duurzaamheid precies te bieden heeft. Veel jonge beleggers denken nog altijd dat de duurzaamheid de rendementen negatief beïnvloedt. Dat komt in dertig procent van de gevallen nog voor. Twintig procent denkt daarentegen juist dat het meer opbrengt. Wel is het zo dat de meerderheid desondanks vindt dat duurzaamheid wel moet worden meegewogen in de keuzes die gemaakt worden. Dit moet door het pensioenfonds of de verzekeraar zelf in goede banen worden geleid, blijkt uit het onderzoek.

Zorgen voor voldoende kennis

Door de resultaten van het onderzoek roepen verschillende specialisten uit de branche nu op om in te zetten op het vergroten van kennis bij de jonge werknemers. Door hen beter bekend te maken met het pensioenstelsel en het pensioenbeleggen zijn veel van deze problemen weg te nemen. Het zorgt ervoor dat er met meer vertrouwen aan een goed vermogen voor na het werkzame leven kan worden gewerkt. Uit het huidige onderzoek blijkt al dat bij de twintig procent met de grootste kennis van het pensioenstelsel het vertrouwen ook het grootst is. Dit is dus een opgave.

Read More
Crypto wordt steeds breder ingezet
Crypto wordt steeds breder ingezet
Leestijd 2 minuten

Het beleggen in crypto is al langer populair. Het is daarnaast zo dat de digitale munten ook steeds breder worden ingezet voor allerlei doeleinden. Steeds meer bedrijven zien er de voordelen van. De handel in de munten vaart hier dan ook wel bij. Die neemt alleen maar verder toe. Zo zijn bijvoorbeeld in de werelden van sport en entertainment steeds meer partijen geïnteresseerd om mee te doen hierin. In veel gevallen worden bedrijven die zich al langer met crypto bezighouden aangetrokken om te zorgen dat er meer uit de mogelijkheden wordt gehaald.

Read More
Onzekerheden in maatschappij late beleggers voor crypto kiezen
Onzekerheden in maatschappij late beleggers voor crypto kiezen
Leestijd 2 minuten

De onzekere situatie in de wereld laat veel beleggers uitwijken naar cryptovaluta’s, zo blijkt uit onderzoek. Dit is opvallend omdat juist over de cryptomunten wordt gezegd dat ze onzeker zijn door de volatiliteit. Toch zien veel investeerders op dit moment meer in de groei van deze markt dan in die van heel veel andere soorten markten. In recente weken is voor miljarden in de cryptomarkt gestort. Dit gebeurt vooral door de grotere beleggers, al lijkt ook de kleine investeerder hier steeds meer de voordelen van in te zien.

Read More
1 2