Het wordt door ING België gemakkelijker gemaakt om als klant van abonnementen af te komen. Dit moet voortaan al met één klik in een app te regelen zijn. Zo kan een klant gemakkelijk op één plek zorgen dat alle abonnementen goed geordend zijn. Aan de andere kant wil de bank daar ook wel iets voor terug. Het gaat klanten namelijk voorstellen doen voor goedkopere abonnementen, bijvoorbeeld op het gebied van energie of telecom. Die kan de klant dan ook afsluiten. Ook daar moet de app dan voor worden ingezet.
Concurrentie met nieuwe spelers aangaan
De reden waarom ING België hiervoor kiest is te vinden in de concurrentiestrijd die gaande is. Met de opkomst van allerlei nieuwe spelers zoals fintechs en technologiebedrijven, is het drukker aan het worden op de betaalmarkt. Daardoor is het voor banken dus ook belangrijker om meer te bieden dan alleen een zichtrekening. Daar moet meer mee gedaan kunnen worden. Daar was de bank al langer mee bezig en deze stap om abonnementen te beheren is daar de volgende zet in. Dit kan dan ook flink wat opleveren, is de gedachte van de bank achter deze stap.
Beter zicht op zaken
De dienst die OneView heet moet als een manager voor abonnementen optreden. Het is gemakkelijk mogelijk om alle abonnementen te inventariseren en te ordenen. Zo weet je wat je kwijt bent aan nutsvoorzieningen, maar bijvoorbeeld ook aan de fitness of aan streamingsplatforms die een lidmaatschap vragen. Volgens een test kan dit voor gebruikers een besparing van 32 euro per maand opleveren. De inzichten in de abonnementen spelen daarin dus een significante rol. Het gemak om de contracten in de app op te zeggen is daarin van belang. Dat maakt het wel heel aantrekkelijk om te doen.
Alles op één plek
Het gemak zit in het feit dat alles op één plek te vinden is. Daardoor hoeven ze geen contact meer op te nemen met het bedrijf waar het abonnement is afgesloten. De app is ook in staat om te herkennen wanneer er kosten aan het verbreken van het contract verbonden zijn. In dat geval is het zo dat er eerst contact wordt opgenomen met de klant om te vragen of dit wel gewenst is. Uit de test bleek dat ongeveer tien procent van de klanten de abonnementen via deze weg begon op te zeggen.
Zelf aanmelden ervoor
De dienst moet beschikbaar worden voor zo’n tweemiljoen Belgen. Het is alleen niet zo dat deze automatisch wordt geactiveerd. Er wordt immers gewerkt met een analyse van de betaalgegevens. Voor deze privacygevoelige informatie moet dus eerst toestemming worden gegeven. Er wordt gewerkt met een Zweeds bedrijf. Dit bedrijf werkt ook voor andere banken in verschillende landen. Er wordt dan bovendien naar meer dan alleen abonnementen gekeken. Ook andere regelmatige overschrijvingen kunnen herkend worden. Daardoor moet er dus alleen maar meer mogelijk worden om te zorgen dat de betalingen beter beheerd worden. Dat is wat het interessant kan maken voor velen.