Goedkoopste autolening op de markt achterhalen

Goedkoopste autolening op de markt achterhalen

Wie twijfelt om een nieuwe wagen of tweedehandsauto te kopen, zal wellicht al de huidige voordelige tarieven voor autoleningen hebben opgemerkt. Een auto kopen via een autolening kan nu al voor minder dan 2%. Wat is een autolening en hoe kan men tot de goedkoopste autolening komen?

Klik hier om alle autoleningen te vergelijken >>

De autolening

Een autolening is een financieel product waarbij een kredietgever tijdelijk het aankoopbedrag van de nieuwe wagen of tweedehandsauto voorschiet aan de kredietnemer. De kredietnemer betaalt vervolgens via periodieke aflossingen het aankoopbedrag terug, verhoogd met een rente of intrest. Door een autolening hoeft men dus de aankoop van een nieuwe wagen niet uit te stellen tot de huidige gezinswagen verkocht is. Door een autolening spreid je probleemloos de kosten doorheen de tijd.

Aan de spreiding doorheen de tijd zijn evenwel wettelijke maxima verbonden. Een consumentenkrediet tussen de 20.001 en 37.000 EUR, een prijsklasse waarbinnen de meeste autoleningen zich bevinden, kan maximaal worden gespreid over 120 maanden of 10 jaar. Een auto met prijskaartje boven de 37.001 EUR kan dan weer maximaal worden terugbetaald over 240 maanden of 20 jaar.

Voordelige tarieven autoleningen 2016

Goedkoopste autolening op de markt achterhalenVrijwel alle kredietgevers hebben hun huidige tarieven voor autoleningen verlaagd tot beneden de 2%. Wie bv. een bedrag van 25.000 EUR zou ontlenen voor een nieuwe wagen tegen een rentetarief van 2%, zal daarvoor slechts circa 1.280 EUR aan intresten betalen. Een serieuze besparing in vergelijking met de tarieven van autoleningen van enkele jaren geleden. Voordien betaalde men voor een autofinanciering gemiddeld tussen de 5 à 7%.

Vandaag de dag bieden niet uitsluitend financiële instellingen een autolening aan. Men zou eveneens een autolening kunnen afsluiten bij de autohandelaar waarbij men de wagen koopt. Ofwel financiert de autohandelaar hierbij zelf het krediet, ofwel werkt de autohandelaar als kredietbemiddelaar en wordt de auto gefinancierd door het automerk of een partner kredietinstelling. Autohandelaars durven daarbij te afficheren met tarieven als “0% autolening”. Vergelijk steeds alle modaliteiten van de autolening. Vaak verliest u door de gratis autofinanciering een korting op de aankoopprijs of wordt een lager bedrag ter overname van de vorige wagen aangeboden.

Wie op zoek is naar de goedkoopste autolening wordt aanbevolen om alle mogelijkheden intern te vergelijken. Zo kan men soms een meer voordelige rentevoet ontvangen wanneer men het kredietbedrag verhoogd of de terugbetalingstermijn zou inkorten. Let op: kredietgevers durven hun autolening als de goedkoopste voorstellen indien men de lening langer doorheen de tijd zou spreiden. Men zal er evenwel rekening mee dienen te houden dat de maandelijkse lasten dan wel lager kunnen zijn, maar dat het totaalbedrag aan intrest hoger zal liggen. Men betaalt immers intrest voor de autolening gedurende de hele looptijd van de lening.

Goedkoopste autolening via ballonkrediet?

Sinds kort bieden kredietgevers ook het ballonkrediet of de ballonlening aan om de aankoop van een wagen te financieren. Kenmerkend voor deze vorm van geld lenen voor een auto is dat men maandelijks vaste aflossingen betaalt, maar men aan het einde van de autolening nog een restsaldo dient af te lossen.

De kredietnemer zal aan het einde van de autolening de keuze krijgen tussen (i) het kopen van de wagen door middel van één resterende betaling, bv. 25% of 30% van de aankoopprijs, (ii) de resterende betaling opnemen binnen een lening op afbetaling, of (iii) de wagen terug verkopen aan de autohandelaar. In deze laatste hypothese zal de autohandelaar de staat én actuele waarde van de wagen vergelijken met de geschatte waarde bij aanvang van het ballonkrediet. Het voordeel van een ballonkrediet is dat men bijgevolg doorheen de looptijd van de lening onder een relatief beperkte kredietlast gebukt gaat, maar men aan het einde van de looptijd nog een openstaande schuld zal dienen af te lossen. Het terugbetalingsritme van een ballonkrediet autolening is bijgevolg niet gelijk verdeeld.

Tips goedkoopste autolening

Enkele tips die het vinden van de goedkoopste autolening zullen vereenvoudigen:

1. Onderhandel met verschillende autohandelaars. Eens men besloten heeft welk merk en type van wagen men wenst aan te kopen, kan men starten met vergelijken. Zelfs voor identiek dezelfde wagen bestaan er op de markt verschillen van bijna duizend euro. Maak een afspraak bij verschillende autohandelaars om de laagste prijs voor de specifieke wagen te achterhalen. Een lagere prijs voor de wagen betekent finaal een goedkopere autolening.

2. Vergelijk verschillende kredietgevers. Op het internet zijn verschillende vergelijkingswebsites zoals Forento.be actief die het mogelijk maken om kredietgevers op basis van jaarlijks kostenpercentage (JKP), bijzondere voorwaarden, minimumbedrag en maximumbedrag met elkaar te vergelijken. Een handige tool die tientallen euro’s besparing kunnen opleveren.

3. Tracht te lange kredietovereenkomsten te vermijden. Kredietgevers durven een goedkopere rentevoet aan te bieden zo men de lening langer doorheen de tijd zou spreiden. Zoals hierboven verduidelijkt, betaalt men intrest gedurende de hele looptijd van de lening. Anders gesteld: door een lange kredietovereenkomst betaalt men meer intrest dan bij een kortlopend krediet. Het beperken van de krediettermijn is ook een voordeel om de ouderdom van de wagen tegen te gaan. Bij een lange kredietovereenkomst van bv. 5 of 10 jaar zou men eigenlijk nog voor de wagen betalen, terwijl de wagen verhoudingsgewijs niet meer zoveel waard is.

4. Vergelijk de tarieven voor reguliere wagens met deze voor tweedehandswagen en energiezuinige wagens. Kredietgevers hanteren doorgaans een meer voordelige rentevoet voor energiezuinige wagens die een bepaalde CO2-uitstoot niet overschrijden. Er bestaat geen standaardgrens voor een milieuvriendelijke wagen. Bijgevolg zal men als kredietnemer zelf de voorwaarden en modaliteiten van groene leningen tussen verschillende kredietgevers dienen te vergelijken. De lening voor een tweedehandswagen is echter steeds duurder dan deze voor een reguliere wagen.

Goedkoopste autolening op de markt achterhalen
4 (80%) 1 stemmen

Related Posts
Meer in Leningen
Aantal Belgen met achterstallige lening bereikt hoogtepunt

Het aantal Belgische kredietnemers met een achterstand wat betreft de terugbetaling van hun lening (ookwel “achterstallige lening” genoemd) blijkt de...

Sluiten