Waar de goedkoopste autolening vinden tijdens het autosalon?

Waar de goedkoopste autolening vinden tijdens het autosalon?
Waar de goedkoopste autolening vinden tijdens het autosalon?
Leestijd 2 minuten

Wie op zoek is naar de goedkoopste autolening kan nu koopjes doen. Met het autosalon van 12 tot 21 januari 2018 bieden veel kredietgevers historisch lage rentevoeten aan. Zo kan je nu geld lenen voor een auto tegen amper 0,65%. Hoe vind je de beste autolening? En gelden deze lage rentes ook voor tweedehands auto’s?

Autosalon België

Het autosalon is een periode waarin kredietgevers altijd met promoties op hun autoleningen komen. Dit jaar vindt het autosalon plaats tussen 12 en 21 januari 2018. Wanneer je dus op zoek bent naar een nieuwe auto, dan kan je deze wellicht goedkoop financieren tijdens of kort na het autosalon.

Autolening vanaf 0,65%: Beobank

Bij KBC, ING en Belfius kon je al geld lenen voor een auto tegen een Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) van 0,85%. Dat maakten de 3 banken naar aanleiding van het autosalon bekend. Prijsbreker Beobank heeft nu echter aangekondigd een JKP van 0,65% toe te passen. Dat percentage is het goedkoopste op de markt. Het is niet de eerste keer dat Beobank met zeer scherpe tarieven voor autokredieten komt. In 2016 kwam Beobank als eerste met een historische rente lager dan 1%.

Wat bepaalt de prijs van je autokrediet?

Het tarief dat kredietgevers uiteindelijk toepassen is afhankelijk van enkele factoren. Zo kijken kredietgevers naar het ontleend bedrag, de looptijd van de lening en de leeftijd van de auto.

Een overzicht:

  • Ontleend bedrag. In principe lenen kredietgevers 100% van de aankoopfactuur van de auto uit. Sommige kredietgevers stellen je echter tot 120% van de aankoopprijs ter beschikking. Op die manier kan je onmiddellijk de inschrijvingstaks, premie voor autoverzekering of rijtaks betalen. Voor dit verhoogd kredietbedrag betaal je wel een iets hogere rente.
  • Looptijd van de lening. Een autolening valt onder de voorwaarden van het consumentenkrediet. Dat wil zeggen dat je niet vrij kan bepalen over welke maximumtermijn je de autolening terugbetaalt. Afhankelijk van het ontleend geldbedrag is er een wettelijk maximum. Hou er rekening mee dat een langere looptijd van de autolening ook een hogere kostprijs betekent. Anderzijds heb je door deze langere looptijd wel meer flexibiliteit. Je betaalt maandelijks een kleiner bedrag terug.
  • Leeftijd van de auto. De meeste kredietgevers hanteren de lage rentes enkel voor nieuwe auto’s. Of de gekochte tweedehandsauto mag maximum 3 jaar oud zijn. Voor oudere tweedehandswagens ligt de rente een stuk hoger dan de minimale promotierentes. Sommige banken hanteren ook stuntprijzen voor ecologische voertuigen. Zo kan je bij BNP Paribas Fortis een groene autolening afsluiten voor 0,90%. De voorwaarde is wel dat je geld leent voor een hybride auto of een auto op benzine of diesel met een lage CO2-uitstoot.

Wat is het JKP?

Kredietgevers zijn verplicht om de prijs van hun autolening uit te drukken als het JKP. Het JKP drukt uit hoeveel kosten er op jaarbasis aan de lening verbonden zijn. Banken moet daarbij rekening houden met alle kosten van de autolening. Dus niet alleen de rente, maar ook eventueel dossierkosten en administratiekosten. Bij veel kredietgevers is het JKP nu echter gelijk aan de toegepaste intrestvoet.

Heb je tijdens het autosalon een auto gezien die je helemaal kan bekoren? Heb je echter momenteel onvoldoende financiële middelen om de aankoop in 1 keer te doen? Via een autolening spreid je de kost over verschillende maanden. Nu kan je voor maar 0,65% geld lenen bij Beobank voor een nieuwe auto. Benieuwd naar de tarieven van de andere kredietgevers? Bekijk het hier op Forento.be.

Related Posts