Heb ik een kredietkaart nodig of kan ik ook zonder?

Heb ik een kredietkaart nodig of kan ik ook zonder?
Heb ik een kredietkaart nodig of kan ik ook zonder?
Leestijd 2 minuten

Een kredietkaart kan erg handig zijn. Het grootste voordeel is dat je er uitgestelde betaling mee krijgt. Je koopt vandaag iets en betaalt pas aan het einde van de maand. Dat kan goed uitkomen als je een noodzakelijke aankoop moet doen maar op dat moment het geld niet beschikbaar hebt, bijvoorbeeld omdat je loon pas een week daarna wordt betaald. Daarnaast is een kredietkaart erg handig in het buitenland als je met vreemde valuta moet betalen. 

Zijn er nadelen aan een kredietkaart?

Een nadeel van een kredietkaart is dat je een forse rente betaalt als je een openstaand saldo hebt. Die rente kan oplopen tot wel 14% over het openstaande bedrag. Bij veel kredietkaarten kun je namelijk gespreid betalen. Je hoeft dan niet na een maand het volledige openstaande bedrag te betalen maar betaalt een vast bedrag per maand. Dat is aantrekkelijk bij een grote aankoop, maar houd er dus rekening mee dat je flink wat rente betaalt, meer dan wanneer je voor een grote aankoop een persoonlijke lening zou nemen of gebruik maakt van een doorlopend krediet bij de bank. 

Wanneer is een kredietkaart noodzakelijk?

Er zijn maar weinig situaties bekend waarbij je niet zonder kredietkaart kunt. Een voorbeeld is het huren van een auto op vakantie. Dit kan vaak alleen als je een kredietkaart hebt. Het verhuurbedrijf wil namelijk zeker weten dat ze het bedrag van de huur, maar ook de kosten van een verzekering of bij schade aan de auto zonder verzekering, van je kunnen innen. Als je geen kredietkaart hebt en in het buitenland een auto wilt huren, let dan heel goed op of dit wel mogelijk is, anders kom je bij aankomst mogelijk voor een pijnlijke verrassing te staan. 

Bij wie kan ik een kredietkaart aanvragen?

Bij alle grote banken in België kun je een kredietkaart aanvragen. Er wordt dan altijd gekeken naar je inkomsten, om te beoordelen of je in staat bent om een openstaand saldo te kunnen aflossen. Als je liever geen schulden maakt kun je ook nog kiezen voor een prepaid kredietkaart. Hier moet eerst geld op worden gestort voordat je er betalingen mee kunt doen. Rood staan is dus niet mogelijk. Een dergelijke kaart is bijvoorbeeld handig voor het doen van online aankopen of het reserveren van een hotel als dat alleen met kredietkaart mogelijk is.

Ook loop je minder risico als de kaart wordt gestolen of als je deze verliest. Een dief kan er immers nooit méér geld mee uitgeven dan er op staat. Desondanks is het natuurlijk belangrijk om verlies of diefstal zo spoedig mogelijk te melden bij de aanbieder van de kaart.

Related Posts