Hervorming fiscale druk op arbeid dringender dan fiscale vrijstelling

Hervorming fiscale druk op arbeid dringender dan fiscale vrijstelling

Hervorming fiscale drukEén van de politiek meest besproken onderwerpen van de voorbije generatie is vast de fiscale vrijstelling voor intresten op spaarboekjes. Dankzij de vrijstelling zijn spaarders tot een bedrag van 1.900 EUR aan intresten vrij van belastingen. Na een veroordeling door het Europees Hof van Justitie werd de Belgische regering verplicht de vrijstelling ook uit te breiden naar spaarrekeningen die Belgische belastingbetalers aanhouden in een andere Europese lidstaat.

De fiscale vrijstelling op spaarboekjes verloopt in se eenvoudig. Spaarders die een bedrag van 1.900 EUR ontvangen aan intresten zijn vrij van belastingen op deze intresten. Wie jaarlijks meer dan 1.900 EUR aan intresten ontvangt, is wel belastbaar maar hoeft zelf geen aangifte te doen. De belasting wordt immers rechtstreeks afgehouden door een systeem van roerende voorheffing. Resultaat van deze anonieme spaaroperaties? Spaarders kunnen verschillende malen “genieten” van de vrijstelling door hun spaarbedrag te spreiden over verschillende banken. Een oplossing voor het ontwijkingsgedrag zou er in kunnen bestaan alle spaarders te verplichten hun roerende inkomsten aan te geven en belastbaar te maken. Politici raakten het echter tot op heden niet eens over het systeem van fiscale aangiftes.

Hervorming fiscale vrijstelling

De recente formateursnota berichtte over een mogelijke uitbreiding van de fiscale vrijstelling naar aandelen en obligaties. Enkel zou in ruil daarvoor er wel een systeem van fiscale aangifte geïntroduceerd worden. Vraag is echter of de economie en regering niet meer baad hebben bij een afschaffing van het systeem van fiscale vrijstellingen. Of men nu opteert voor een gelijkschakeling met andere spaarinstrumenten of een afschaffing over de hele lijn, loutere doelstelling is een gelijkschakeling van beleggingsproducten. Met andere woorden, de regelgever probeert door een gelijkschakeling te vermijden dat gebruikers zich louter door het fiscale aspect laten leiden in hun beleggingskeuze. Het idee van de uitbreiding naar andere spaarinstrumenten is politiek aantrekkelijk en verkoopt aan gebruikers als zoete broodjes, maar ondermijnd daardoor de harde waarheid. In ruil voor minder centen uit de fiscale heffingen kan er niet bespaard worden op de fiscale druk op arbeid, één van de probleemstellingen binnen België.

Verschillende internationale organisaties zoals bijvoorbeeld de OESO adviseren al jaren aan België om iets aan deze probleemsituatie te verhelpen. De klemtoon aldus Michel Maus, docent aan de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Antwerpen moet vooral gelegd worden op de fiscale druk op arbeid, in tegenstelling tot fiscale vrijstellingen. Enkel op die manier kan er iets aan de crisis verholpen worden. Het bezorgen van vermogen aan mensen op lange termijn is immers meer rendabel dan het stimuleren van de beleggingsinstrumenten van mensen die reeds vermogen verworven hebben.

Hervorming fiscale druk op arbeid dringender dan fiscale vrijstelling
4 (80%) 2 stemmen

Related Posts
Hoe rente berekenen?
Hoe rente berekenen? ( 25 apr,2017 )
Meer in Geldzaken
België telt bijna 12.000 meer dollarmiljonairs dan jaar geleden

Dat de economische en financiële crisis zijn dieptepunt heeft gehad, bewijst bijvoorbeeld het meest recente vermogenscijfer van consultant Capgemini en...

Sluiten