Hoe kan je beleggen via Peaks?

Hoe kan je beleggen via Peaks?
Hoe kan je beleggen via Peaks?
Leestijd 3 minuten

Dankzij Peaks hoef je geen financieel expert te zijn om te kunnen starten met beleggen. Iedereen die een smartphone heeft kan dankzij de app van de gelijknamige startup beleggen met wisselgeld. De app rondt immers elke bankafschrijving af naar de eerstvolgende ronde euro. Vervolgens belegt Peaks automatisch het “gespaard” bedrag. De app is nu te downloaden in de App Store en Google Play Store. Hoe werkt beleggen via Peaks? En hoeveel kan je verdienen door te beleggen via Peaks?

Wat is Peaks?

Peaks is een applicatie voor de smartphone waarmee je automatisch kan beleggen. Concreet kan je als klant voor 2 manieren van automatisch beleggen kiezen. Je kan kiezen om elke betaling af te ronden naar boven. Dat kan bijvoorbeeld een betaling via iDeal, pinnen, domiciliëring of overschrijving zijn. Meer concreet. Stel je koopt bij de bladhandel een boek van € 9,15. Door Peaks wordt deze aankoop afgerond op € 10. De overige € 0,85 komt in jouw persoonlijke belegging pot en wordt door Peaks belegd op de beurs. Dit automatisch beleggen is momenteel enkel beschikbaar voor klanten van Rabobank. Klanten van andere banken, zoals bijvoorbeeld ING Bank of Keytrade Bank kunnen ervoor opteren om elke dag € 1 te beleggen. Dat komt omdat de koppeling tussen de andere banken en Peaks nog niet beschikbaar is. Dat zou vanaf volgend jaar wel mogelijk zijn. Tot slot kan je altijd een éénmalige of maandelijkse belegging doen. Aangezien dat niet de voornaamste activiteit van Peaks is, gaan we hier niet verder op in.

Is beleggen via Peaks betrouwbaar?

Peaks is eigendom van de Nederlandse bank Rabobank. De bank heeft de meerderheid van de aandelen in haar bezit. Hierdoor ben je er zeker van dat er een solvabele speler belegt met je spaargeld. Rabobank heeft immers meer dan 2 miljoen klanten in Nederland. Het risico op een faillissement van Peaks is dan ook zeer klein. Je kan altijd op elk moment extra geld inleggen of opnemen. Dat is altijd gratis. Ook kun je te allen tijde, veilig, je account stopzetten.

Peaks investeert je gespaard geld in indexfondsen. Zoals deze van UBS, iShares en Deutsche Asset Management. Hierdoor investeer je niet rechtstreeks in 1 aandeel of obligatie. De fondsen bestaan uit duizenden aandelen en obligaties van de “echte” beurs waardoor je risico gespreid wordt. Wanneer bijvoorbeeld de waarde van aandeel A daalt, kan dat van de obligaties B en C stijgen. Concreet kun je als klant kiezen uit 4 portfolio’s om te beleggen. Mild, Pittig, Scherp of Heet. Naarmate het portfolio pikanter is, des te meer aandelen en minder obligaties er in de verhouding zitten. Peaks belooft daarnaast niet te investeren in onder andere tabak, controversiële wapenproductie en kernenergie.

Verwacht rendement Peaks

Het verwacht bruto-rendement is afhankelijk van het door jou gekozen portfolio. Hoe hoger het risico, hoe hoger het verwacht rendement. Voor het portfolio Mild geeft dit een bruto-rendement van 2,60%. Voor de portfolio’s Pittig en Scherp respectievelijk 3,70% en 4,90%. Tot slot is het verwacht bruto-rendement voor het portfolio Heet gelijk aan 6,10%.

Hoeveel kost beleggen via Peaks?

Peaks van Rabobank is gratis voor elke nieuwe gebruiker tijdens de eerste 3 maanden. Daarna betaal je € 1 per maand voor een belegd vermogen tot € 2.500. Vanaf dat bedrag betaal je een bijdrage van 0,5% per jaar. Bij een jaarbelegging van bijvoorbeeld € 3.000, komt dit neer op een bijdrage van € 15 per jaar of € 1,25 per maand. Jongeren tussen de 18 en 22 krijgen altijd € 1 korting. Voor hen is beleggen via Peaks dus altijd gratis. Ook moet je er rekening mee houden dat er fondskosten gelden. Deze fondskosten betaal je niet aan Peaks, maar aan de indexfondsen. Dit is tussen de 0,20% en 0,40% van je belegd vermogen. Deze fondskosten werden door Peaks al meegenomen in het verwacht rendement.

Peaks is volgens ons voor startende beleggers dus een zeer goed alternatief naast online beleggingen zoals MeDirect. Het risico is door de tussenkomst van Rabobank zeer beperkt. Verder ligt het verwachte rendement aanzienlijk boven dat van een spaarrekening.

Related Posts