Hoe kiezen voor kredietkaart?

Hoe kiezen voor kredietkaart?
Leestijd 3 minuten

Het vinden van de beste kredietkaart is vaak een moeilijke opdracht. Sommige kredietkaart uitgevers bieden immers een gratis aankoopverzekering, fraudeverzekering of verlengde garantie aan. Andere kredietkaarten zijn dan weer gratis, maar hebben hogere kosten voor geldopnames of wisselkoersmarges. Welke kredietkaart past het beste bij jou?

Zoveel gebruikers, zoveel kredietkaarten

Hoe kiezen voor kredietkaart?In de regel werkt elke kredietkaart op dezelfde wijze. Door de kredietkaart kan men geld afhalen en betalingen doen zonder dat dit bedrag onmiddellijk van de rekening gaat. De verrichte betalingen worden maar later die maand, op een vast tijdstip, verrekend. De meest gekende uitgevers van kredietkaarten zijn Visa en Mastercard. Voor zakelijke gebruikers zijn er ook andere kredietkaarten, zoals bv. American Express en Dinners Club. Deze twee laatste kredietkaarten zijn dan wel duurder, maar bieden een heel aantal extra voordelen.

Daardoor kan als gouden regel gesteld worden dat er niet zoiets bestaat als de ‘beste’ kredietkaart. Veel is afhankelijk van het doel waarvoor men de kredietkaart wenst te gebruiken: als reiziger, shopper, student of voor zakelijk gebruik.

Kredietkaart kiezen

Uit het overzicht van kredietkaarten op Forento.be blijkt eveneens dat er grote verschillen bestaan tussen kredietkaarten. Een overzicht van de meest voorkomende kosten, voordelen en aanvullende verzekeringen:

De jaarlijkse kaartkost

Dit is het bedrag dat men als gebruiker jaarlijks voor de kredietkaart moet ophoesten. Uit recent onderzoek blijkt de gemiddelde kaartkost van een kredietkaart 43 EUR per jaar te zijn. Evenwel is er ook bv. de Buy Way Mastercard-kredietkaart die een jaarlijkse kaartkost van 0 EUR heeft.

De kost voor geldopnames

In tegenstelling tot een gewone bankkaart of debetkaart, worden er bij een kredietkaart steeds kosten doorgerekend voor een geldopname. Voor een geldopname van 100 EUR binnen de eurozone, betaal je circa 5 EUR. Voor geldopnames buiten de eurozone kan de kost een stuk hoger liggen, tot wel 9 EUR per afhaling.

De wisselkoersmarge

Bij een geldopname buiten de eurozone zal men eveneens rekening moeten houden met de kost van wisselkoers. Bij de meeste kredietkaarten varieert dit percentage tussen de 0,7% en 3%.

Rentetarief bij gespreide betaling

Bepaalde kredietkaarten staan toe om het bedrag van de aankoop te spreiden over meer dan één terugbetaling. Het aankoopbedrag wordt bijgevolg omgezet in een kredietopening of kredietlijn, waarop men een rente zal betalen. Bij de meeste kredietkaarten bedraagt de verschuldigde rente 12,50%. Voor sommige kredietkaarten kan dit oplopen tot 14,50% JKP. Op zich is een kredietkaart met een hoog rentetarief bij gespreide betaling niet noodzakelijk problematisch. Wanneer men maandelijks voldoende saldo heeft om alle aankopen terug te betalen, zal men nooit de rente moeten betalen. Alleen klanten die maand na maand moeilijkheden hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, opteren beter voor een kredietkaart met een laag rentetarief bij gespreide betaling.

Aanvullende verzekeringen

Zoals hoger toegelicht, gaan bepaalde kredietkaarten gepaard met (een) gratis verzekering(en). In de praktijk gaat het meestal om volgende 4 types van verzekeringen: de aankoopverzekering (die tussenkomt bij diefstal, verlies of schade aan het gekochte goed binnen 90 of 120 dagen na de aankoop), de fraudeverzekering, de verlengde garantie (die 2 jaar extra garantie bovenop de wettelijke garantie aanbiedt) en safe online-verzekering (in geval een online aangekochte artikel niet geleverd wordt). Hou er evenwel rekening mee dat men dergelijke verzekeringen ook individueel als verzekeringsproduct kan afsluiten waardoor men dubbel kan verzekerd zijn.

Related Posts