Hoe lager de rente, hoe hoger het spaartegoed op spaarrekeningen

Hoe lager de rente, hoe hoger het spaartegoed op spaarrekeningen

Zo blijkt althans uit de meest recente cijfers van BNP Paribas Fortis en Belfius. Naar eigen verklaring van de grootbanken steeg in 2016 het aantal spaartegoeden spectaculair. En dat ondanks dat de spaarrekeningen van BNP Paribas Fortis en Belfius op hun laagste pijl ooit staan.

Stijging spaartegoeden spaarboekjes

Bij BNP Paribas Fortis steeg het spaartegoed op gereglementeerde spaarboekjes in de loop van 2016 met 1,2 miljard euro tot 61,6 miljard euro. Bij Belfius was er een stijging van 2,3 miljard euro tot 35,2 miljard euro. Het aantal gereglementeerde spaartegoeden steeg dus het speculairst bij Belfius. “We hebben nieuwe klanten en vers geld aangetrokken, onder meer dankzij het toenemende succes van onze mobiele applicaties. Bovendien is het spaarboekje een wachtrekening voor de opbrengst van vervallende kasbons, staatsbons (Leterme-bon) en termijnrekeningen,” aldus Belfius.

Bij een andere Belgische grootbank, KBC, daalde daartegenover het aantal gereglementeerde spaartegoeden. KBC verklaart deze daling door de omzetting van enkele duizenden gereglementeerde spaarrekeningen van professionele klanten naar niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Door deze wijziging is KBC niet langer verplicht deze klanten een minimale totale rente van 0,11% aan te bieden.

Oorzaak stijging spaartegoeden spaarrekeningen

BNP Paribas Fortis verwijst voor de stijging van het aantal spaartegoeden naar de vaststelling dat steeds meer spaarders een continu raadpleegbare reserve wensen aan te houden enerzijds, en dat spaarders op zoek zijn naar beleggingen met lage risico’s anderzijds. “Er bestaan interessante alternatieven maar sommige klanten willen hun geld beschikbaar houden om bijvoorbeeld de aankoop van een woning te financieren”, aldus een woordvoerder van BNP Paribas Fortis. Samen verdelen BNP Paribas Fortis en Belfius 36% van het totale spaargeld op de Belgische markt.

Ook andere middelgrote banken, zoals AXA en Crelan melden een stijging van de saldo’s op spaarboekjes.Volgens BNP Paribas Fortis zijn spaarders tegelijk op zoek naar nieuwe alternatieven, zoals Flexinvest. Dankzij Flexinvest kunnen klanten regelmatig beleggen in een beleggingsfonds naar keuze.

Renteverhoging bij CKV

Ondanks de historisch lage rentevoet bij verschillende Belgische grootbanken, blijkt er toch licht aan het einde van de tunnel te zijn. Zo kondigde de Centrale Kredietverlening (CKV) aan dat op 1 januari 2017 de rentes op spaarrekeningen verdubbelden. Sinds medio 2016 gold bij CKV een basis rente van 0,10% en getrouwheidspremie van 0,15%. Wie met andere woorden zijn/haar spaargeld gedurende 1 jaar liet staan, ontving daarvoor een totale rente van 0,25%.

Per 1 januari 2017 verdubbelde CKB zijn basis rente van 0,10% naar 0,20% en zijn getrouwheidspremie van 0,15% tot 0,30%. Klanten kunnen in totaal dus genieten van een rente van 0,50% mits ze het geld gedurende 1 jaar geparkeerd laten bij CKV. CKV is daarmee de eerste bank die sinds lange tijd een verhoging op de spaarrentes doorvoert. Voor CKV was de laatste bank die een dergelijke verhoging van rente op spaarrekeningen doorvoerde Optima, een financiële instelling die het er naderhand allesbehalve goed van afbracht.

Forento.be adviseert beleggen via een spaarrekeningen aan in het bijzonder gezinnen op zoek naar stabiliteit en voorspelbaarheid. Ondanks dat de rentes zeer laag zijn, zijn Belgische financiële instellingen nog steeds verplicht minimum 0,11% totale rente op deze spaarrekeningen aan te bieden. Hoewel je er dus weinig extra mee verdient, is het geld wel veilig geparkeerd tot 100.000 EUR, én ontvang je er nog iets kleins extra voor terug.

Hoe lager de rente, hoe hoger het spaartegoed op spaarrekeningen
4.5 (90%) 2 stemmen

Related Posts
Meer in Sparen
Belg verwacht weer meer te kunnen sparen

Na 4 kwartalen waarbinnen het vertrouwen van de Belg in sparen en spaarformules afnam, blijkt de gemiddelde Belgische consument opnieuw...

Sluiten