Hoe vind ik de goedkoopste verbouwingslening tijdens Batibouw?

Hoe vind ik de goedkoopste verbouwingslening tijdens Batibouw?
Hoe vind ik de goedkoopste verbouwingslening tijdens Batibouw?
Leestijd 2 minuten

Ook dit jaar zullen wellicht duizenden gezinnen naar de grootste bouwbeurs van ons land gaan. Batibouw 2018 loopt in Brussels Expo van 22 februari tot en met 4 maart. Naar aanleiding van Batibouw hebben nu verschillende kredietgevers hun tarieven voor renovatieleningen of verbouwingsleningen aangepast. Hoe kan jij de voordeligste verbouwingslening vinden?

Gemiddelde kostprijs verbouwing: meer dan € 50.000

Uit een rondvraag naar aanloop van de beurs blijkt dat de helft van alle verbouwingen meer dan € 50.000 kost. Die kost financieren gezinnen met een combinatie van middelen. Enerzijds betalen ze een deel via spaargeld. Het andere deel wordt gefiancierd via subsidies zoals de Vlaamse renovatiepremie en/of een lening. In de meeste gevallen is dit een verbouwingslening.

Wat is een verbouwingslening of renovatielening?

Een verbouwingslening is een vorm van een lening op afbetaling. Dat betekent dat een bank je het geld voor de verbouwing uitleent, en je dit vervolgens in gelijke delen plus een rente terugbetaalt. De rente staat tijdens de hele duur van de lening vast. Aangezien een verbouwingslening geen hypotheek is, zal je geen extra registratiekosten of notariskosten moeten betalen. Hou er rekening mee dat de looptijd van de verbouwingslening wel wettelijk begrensd is.

Lage tarieven verbouwingslening

Voor Batibouw 2018 hebben verschillende banken hun tarieven voor verbouwingsleningen verlaagd. Zeker voor groene investeringen of energiebesparende werken is het vaak meer aantrekkelijk om deze te financieren via een lening. Banken willen door middel van groene leningen immers milieuvriendelijke investeringen of aanpassingen aanmoedigen.

Zo kan je bijvoorbeeld bij ING Bank tijdelijk een verbouwingslening afsluiten aan 3,95% Jaarlijks Kostenpercentage (JKP). De bank maakt daarbij geen onderscheid tussen een gewone verbouwing en groene lening. Belfius afficheert dan weer een tarief van 3,35% voor energiebesparende renovaties. Wie de terugbetaling over een periode van meer dan 24 maanden wil spreiden, betaalt wel een iets hogere rente. Nog interessanter zijn de tarieven van enkele kleinere banken. Zo kan je bij Cetelem geld lenen voor een groene lening aan 1,89% JKP. Voor een gewone renovatielening past Cetelem 2,69% toe.

Doe de vergelijking na je bezoek aan Batibouw

Op Batibouw zijn klassiek de meeste banken aanwezig om hun leningen voor te stellen. Om te vermijden dat je nadien nog op een meer goedkope verbouwingslening stuit, doe je er goed aan om niet ter plaatse al een verbouwingslening af te sluiten. Win informatie in bij alle kredietgevers op de beurs en doe nadien nogmaals de vergelijking via een vergelijkingsite zoals Forento.be. De promoties van Batibouw gelden immers ook steeds voor gezinnen die geen kortingsbon of visitekaartje op de beurs mochten bemachtigen, en dus nadien om een prijsvoorstel zouden vragen.

Verbouwen via hypothecaire lening

Voor kredietnemers die al een hypothecaire lening hebben lopen, kan verbouwen nog voordeliger. Zij kunnen immers een deel van hun hypotheek opnieuw opnemen. Natuurlijk mag je hypotheek dan nog niet afgelopen zijn. Neem contact op met je kredietgever of het al dan niet mogelijk is om het terugbetaalde kapitaal weder op te nemen. Tot slot kan het voor zeer grote verbouwingen soms lonen om een nieuwe hypothecaire lening af te sluiten. Natuurlijk zijn daar wel registratiekosten en notariskosten aan verbonden.

Related Posts