Hoe werkt een kredietkaart?

Hoe werkt een kredietkaart?
Leestijd 2 minuten

Een kredietkaart oogt dan wel gelijk aan een gewone betaalkaart of debetkaart, een kredietkaart werkt toch op een iets andere wijze. Meer bepaald blijkt er vnl. een verschil te zijn wat betreft de plaatsen waar met een kredietkaart kan betaald worden.

Wat is een kredietkaart?

Een kredietkaart (zoals bv. Visa, Mastercard en American Express) is een bankkaart waarmee men “uitgesteld” kan betalen. Anders gesteld: via een kredietkaart kan men een aankoop in een winkel onmiddellijk afrekenen, maar zal men pas op een later tijdstip (bv. de 1ste van elke maand) de aankoop dienen te betalen. Sommige kredietkaarten staan zelfs toe om de aankoop gespreid terug te betalen. Gelieve er rekening mee te houden dat men in dat geval wel een bijkomende rente zal moeten betalen. In bepaalde gevallen kan deze oplopen tot wel 10%!

Concrete werking kredietkaart

Hoe werkt een kredietkaart?We begrijpen nu dat een kredietkaart een betaalmiddel is, net zoals bv. cash of een gewone betaalkaart. Wat betreft de werking, kunnen alle kredietkaarten op dezelfde manier benut worden:

  • Fysiek betalen bij een handelaar of dienstverlener. Net zoals men een aankoop zou betalen via een gewone betaalkaart (Maestro of Bancontact / MisterCash), schuift men eenvoudigweg de kredietkaart in de betaalterminal. Nadat men het bedrag bevestigd heeft via de 4-cijferige, wordt de aankoop onmiddellijk verwerkt. Jouw code vergeten? Vraag dan via de kredietkaart uitgever een nieuwe pincode aan. In sommige gevallen moet men geen code ingeven, maar wordt de betaling verwerkt via een handtekening. De handelaar zal in dat geval de handtekening achteraan de kredietkaart vergelijken met de geplaatste handtekening op het kassaticket.
  • Online betalen. Het handige aan een kredietkaart is dat vrijwel elke online handelaar wereldwijd de kaart aanvaardt. Dit in tegenstelling tot een gewone betaalkaart die meestal gebonden is aan de grenzen van Europa. Zo kan men bv. via een kredietkaart probleemloos kledij of vinylplaten in een Amerikaanse webstore bestellen en betalen.
  • Telefonisch betalen. Sommige handelaars bieden de mogelijkheid om een aankoop telefonisch te betalen. Door het kaartnummer van de kredietkaart door te geven en vervolgens de CVC-code (credtcardverification-code) die achteraan de kaart genoteerd staat, kan de handelaar verifiëren of de kaart werkelijk aan de betrokken persoon toebehoort. Bij American Express wordt deze CVC-code niet achteraan de kaart, maar vooraan op de kaart vermeld. Geef jouw kredietkaartnummer en veiligheidscode enkel door aan handelaars waar je vertrouwen in hebt.
  • Geld afhalen. Via een kredietkaart kan men eveneens probleemloos geld afhalen in België, Europa en de rest van de wereld. In tegenstelling tot een gewone betaalkaart kost geld afhalen per kredietkaart wel geld. Bij geldafhaling in een niet-EU land dient men rekening te houden met zowel een transactiekost enerzijds, als valutakost anderzijds.

Kredietkaart en verzekeringen

Door te betalen via een kredietkaart geniet men doorgaans gratis van aantrekkelijke voordelen. Bepaalde kredietkaarten bieden op alle aankopen die via de kredietkaart verricht worden, een verlengde garantie of terugbetaling indien het bestelde artikel niet geleverd wordt. Indien de bestelling beschadigd zou arriveren, kan men naast de wettelijke retourmogelijkheid eveneens beroep doen op de tussenkomst van de verzekering via de kredietkaart. De regel wat betreft deze aanvullende verzekeringen en voordelen is: hoe hoger de jaarlijkse kaartkost, hoe meer voordelen men zal ontvangen.

Related Posts