Hypothecair krediet op hoogste pijl ooit

Hypothecair Krediet en LeningenHet gemiddeld bedrag van een bouwkrediet stond op zijn hoogste pijl ooit in de loop van het derde kwartaal van 2013. Gemiddeld schommelt een bouwkrediet nu rond de 142.682 euro. Bankenfederatie Febelfin deed voor de cijfergegevens beroep op haar Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Tijdens het tweede kwartaal van 2013 schommelde het gemiddelde hypothecair krediet nog op 138.011 euro. Tijdens het derde kwartaal bedroeg dit al 142.682 euro. Over een termijn van drie maanden steeg dus het doorsnee bouwkrediet met ruim 4.000 euro. Voor aankoop plus renovatie gaat het om ongeveer 156.000 euro. Negatief kantje is echter wel dat er steeds minder hypothecaire kredieten worden afgesloten. Het totaal uitgeleende bedrag tijdens het derde kwartaal was met vijf miljard even hoog als in de loop van het tweede kwartaal, maar het aantal toegekende kredieten kende een daling. Van april tot en met juni werden 48.000 kredieten verstrekt, terwijl het in het derde kwartaal om 46.000 kredieten ging. In vergelijking met diezelfde periode een jaar eerder zijn de verschillen nog groter, toen werden 9 procent meer kredieten verstrekt voor een bedrag van 8 procent hoger. Vooral de renovatielening kreeg binnen deze 2.000 minder kredieten klappen: dit segment zag 1.700 kredieten verloren gaan.

Oorzaak van dit hoge hypothecair krediet

Voor mogelijke oorzaken van deze daling verwijst Febelfin naar de onzekerheid over de woonbonus. De woonbonus, momenteel een federale materie, zal na de staatshervorming doorgeschoven worden naar de deelstaten. Het is net deze onzekerheid dat potentiële kopers en verbouwers tegen houdt. De woonbonus is een soort van fiscaal cadeautje voor gezinnen die voldoen aan een aantal voorwaarden. Gezinnen kunnen dankzij deze woonbonus genieten van een korting van maximaal 2.200 euro voor de enige èn eigen woning. Gedurende de eerste tien jaar van de hypotheek wordt dit basisbedrag verhoogd met 730 euro. De woonbonus is vooral in trek door zijn dubbel karakter: de totale maximale aftrek geldt zowel voor man als vrouw, waardoor partners het beiden in mindering mogen brengen. De aankomende staatshervorming zou nu voor “een daling van de activiteit op de woningenmarkt in de komende maanden,” zorgen aldus de bankenfederatie. Febelfin berekende ook hoeveel een doorsnee gezin nodig heeft om anno 2013 te starten met een eigen stek. Wie leent voor het aankopen van een woning, heeft gemiddeld 135.000 euro nodig. De kostprijs voor een lening voor zelf bouwen ligt iets te hoger, gemiddeld 143.000 euro.

Hypothecair krediet op hoogste pijl ooit
3 (60%) 1 stemmen