Investeren in ETF’s steeds populairder – deze fondsen zijn interessant

Investeren in ETF’s steeds populairder
Investeren in ETF’s steeds populairder – deze fondsen zijn interessant
Leestijd 4 minuten

De populariteit van investeren in ETF’s, of Exchange Traded Funds, neemt snel toe. Dit is niet vreemd. Een ETF wordt verhandeld op de beurs en volgt een obligatie, grondstof of index. Hierdoor kan jij als investeerder jouw beleggingsportefeuille gemakkelijk en goedkoop diversifiëren. Zo loop je een beperkt risico, terwijl je wel vermogen opbouwt. Alleen: welke ETF’s kan je als investeerder het beste kopen? Dat lees je op deze pagina.

Vanguard FTSE All-World ETF

Vanguard ETF

Deze ETF is een zeer populaire ETF onder beleggers. Deze ETF volgt de aandelen van duizenden bedrijven die over de hele wereld gevestigd zijn. Hierdoor spreid je direct je investeringen over een zeer groot aantal bedrijven, ook als je slechts voor een beperkt bedrag investeert. Doordat deze bedrijven bovendien over de hele wereld gevestigd zijn, investeer je zowel in opkomende als in ontwikkelde markten. Door aankoop van de Vanguard FTSE All-World ETF investeer je zowel in bekende bedrijven zoals Alphabet, Apple en Microsoft als onbekende bedrijven in (bijvoorbeeld) India waar je nog nooit van hebt gehoord.

De kosten van de Vanguard FTSE All-World ETF zijn met 0,22% relatief laag. Hierdoor is deze ETF een goedkope manier om een goed gespreide portefeuille op te bouwen.

Vanguard S&P 500 ETF UCITS (VUSA)

Ook de tweede ETF uit dit overzicht wordt aangeboden door Vanguard. Daar waar de FTSE All-World ETF van de aandelen van duizenden bedrijven volgt die over de hele wereld zijn gevestigd, volgt de Vanguard S&P 500 ETF UCITS (VUSA) de S&P 500-index. In deze index zijn 500 van de meest toonaangevende aandelen uit Amerika opgenomen. Door deze ETF te kopen spreid je dus nog steeds je investering, maar in mindere mate dan bij de ALL-World ETF. Je volgt met deze ETF namelijk niet alleen minder aandelen, maar ook alleen Amerikaanse aandelen. Je profiteert dus niet van ontwikkelingen in opkomende markten.

Er zijn echter ook overeenkomsten met de Vanguard FTSE All-World ETF. Zo investeer je ook met de Vanguard S&P 500 ETF UCITS (VUSA) in de meest toonaangevende bedrijven ter wereld, waaronder Alphabet, Apple en Microsoft. Deze grote bedrijven vertegenwoordigen een zeer groot aandeel van de waarde van de ETF. Dit betekent dat mutaties in de aandelenwaarde van deze grote bedrijven een grote invloed heeft op de waarde van de ETF.

Het belangrijkste voordeel van deze ETF is waarschijnlijk de zeer lage kosten: de beheervergoeding bedraagt slechts 0,07%. Dit betekent dat je jaarlijks per € 10.000 zo’n € 7 aan kosten kwijt bent. Lage kosten is zeer belangrijk voor een hoog rendement.

Investeren in ETF’s steeds populairder – deze fondsen zijn interessant

iShares Core MSCI World ETF (IWDA)

Ishares ETF

De iShares Core MSCI World ETF (IWDA) kenmerkt zich door een wereldwijde spreiding, net als de Vanguard FTSE All-World ETF. Deze ETF’s volgen echter niet dezelfde index. De iShares Core MSCI World ETF (IWDA) focust zich namelijk op ontwikkelde markten. Dat onbekende bedrijf dat genoteerd is aan een beurs waar jij nog nooit van hebt gehoord zal dus niet opgenomen zijn in deze ETF. Wat wel opgenomen is in deze ETF? Wederom de bekendste, grootste en meest toonaangevende bedrijven ter wereld: Alphabet, Apple, Amazon en Facebook. Deze ETF bevat echter meer aandelen dan genoemde bekende namen: door aanschaf van deze ETF spreid je jouw geld over ruim 1.500 aandelen die in 23 ontwikkelde landen zijn gevestigd. Ook met aankoop van deze ETF diversifieer jij je beleggingsportefeuille dus, ook als je geen andere ETF’s koopt.

De kosten van De iShares Core MSCI World ETF (IWDA) bedragen 0,2%, daarbij is de ETF bij alle bekende brokers te koop. Nadeel van deze ETF is de afhankelijkheid van de grootste bedrijven. Deze hebben een dusdanig zware weging, dat de ETF slecht presteert op het moment dat deze bedrijven slecht presteren.

iShares Global Clean Energy

De eerdergenoemde ETF’s volgen allen een groot aandeel individuele aandelen. Kenmerkend voor de iShares Global Clean Energy is dat aandelen uit een bepaalde branche opgenomen worden in de ETF. Deze branche is in het geval van deze ETF de schone energiesector. Vind jij schone energie belangrijk? Of denk je dat dit de bedrijfstak van de toekomst is waar de winsten tegen de plinten zullen gaan klotsen? Dan is de iShares Global Clean Energy ETF iets voor jou. Deze ETF volgt namelijk zo’n 100 bedrijven die actief zijn in de schone energiesector. Deze bedrijven zijn over de hele wereld gevestigd, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen ontwikkelde en opkomende markten.

Doordat de iShares Global Clean Energy een specifieke branche volgt die aan bepaalde criteria voldoet, zijn de beheerkosten van de ETF aanzienlijk hoger dan die van eerdergenoemde ETF’s. Deze bedragen namelijk 0,65%. Deze beheerkosten zijn geïntegreerd in de prijs van de ETF.

JPM Carbon Transition Global Equity

Investeren in ETF’s steeds populairder – deze fondsen zijn interessant

De JPM Carbon Transition Global Equity ETF is in 2023 uiterst populair. In de eerste helft van 2023 is de netto-instroom van deze ETF meer dan € 400 miljoen! Kenmerkend voor deze ETF is dat een index wordt gevolgd die de CTB (European Climate Change Benchmark Directive) volgt. Deze benchmark heeft als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Door aanschaf van deze ETF draag je dan ook indirect een steentje bij aan een beter milieu.

Related Posts