Is beleggen in Bitcoin nog steeds een goede investering?

Is beleggen in Bitcoin nog steeds een goede investering?
Is beleggen in Bitcoin nog steeds een goede investering?
Leestijd 3 minuten

Een grote vraag is of het nog steeds loont om te investeren in Bitcoin. Is Bitcoin een grote zeepbel of is koers nu nog maar de start van alles? Naar verwachting van bepaalde analisten zal de blockchain technologie in de toekomst alleen maar bloeien. Volgens hen zal de koers van Bitcoin dan ook verder omhooggaan.

Forse stijging koers Bitcoin

De koers van Bitcoin is in 2017 spectaculair gestegen. Zo was 1 Bitcoin begin dit jaar 900 dollar waard. Dat ging de voorbije week omhoog tot wel 5.800 dollar. De koers van Bitcoin ging dus omhoog met 600%. Over de voorbije 2 jaar gaat het zelfs om een stijging van 1.600%. Vooral kopers die ooit bij de start Bitcoins kochten of zelf minden hebben goed verdiend. 5 jaar terug had 1 Bitcoin een waarde van 12 dollar.

Stijging waarde andere cryptomunten

Ook andere cryptomunten doen het goed. Na Bitcoin is Ethereum de bekendste. Ethereum werd vooral ontwikkeld om het voor gebruikers mogelijk te maken om slimme contracten af te sluiten. De waarde van Ethereum steeg fors van minder dan 10 dollar begin dit jaar tot boven de 300 dollar nu. Dit is echter nog niet het hoogste pijl ooit voor Ethereum. In juni 2017 was 1 Ethereum gelijk aan 368 dollar. Beleggers in digitale munten moeten dus vooral stalen zenuwen hebben. Na Bitcoin en Ethereum zijn er nog tientallen andere kleine cryptomunten waarin je kan online beleggen.

Reacties overheden

De stijging in de waarde van Bitcoin van deze week kan vooral verklaard worden door de aankondiging van China. China had eerst Bitcoin beurzen verboden. De Chinese overheid zou daar volgens het officiële persbureau Xinhua nu toch op terugkomen. Handel in Bitcoin wordt mogelijk, zij het onder bepaalde voorwaarden. Japan had de munt voordien al erkend als wettelijk betaalmiddel. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat Japan de wereldleider in financiële technologie wil worden. De Japanse overheden hebben wel gesteld dat ze de Bitcoin beurzen zullen dwingen om criminele activiteiten tegen te gaan. Bitcoin beurzen zouden ook informatie omtrent hun depositohouders moeten verzamelen. Verder hebben de Verenigde Staten de eerste stappen genomen om Bitcoin te erkennen als betaalmiddel. Alleen zijn zij nu nog voorzichtiger dan Japan.

Zeepbel

De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) noemde cryptomunten eerder dit jaar zoals een internetzeepbel. Ook andere grote namen zoals Damie Dimon, topman van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan, noemde Bitcoin bedrog. Hoe de waarde van Bitcoin verder zal evolueren is dan ook vooral afhankelijk van de houding van internationale overheden (zie hierboven). Blijven de regeringen aanvaarden dat er gebruik wordt gemaakt van digitale munteenheden? Of willen ze dit zelf reguleren en hun eigen digitale munt lanceren?

Het is volgens bepaalde analisten zeer dom om te denken dat de digitale munt op termijn de rol van de Centrale Banken zou vervangen. Overheden (zoals Japan) kunnen inderdaad het gebruik van anonieme transacties via een digitale munt toestaan. Maar of overheden grootschalige anoniemen betalingen zullen tolereren is iets anders. Het wordt bij die transacties immers zeer moeilijk om bijvoorbeeld belastingontwijking te achterhalen. Ook criminele activiteiten worden veel per digitale munt bekostigd.

Wat wordt naar de verwachting de hoogte koers van Bitcoin?

Wat de eindkoers van Bitcoin zal zijn is tot nu toe nog altijd niet duidelijk. Mits een aantal aanpassingen kan Bitcoin nog steeds de huidige vergoedingen die banken aanrekenen verslaan. Zo rekenen banken voor kaarttransacties nog een vergoeding van ongeveer 2% aan. Het kan natuurlijk altijd dat overheden zoals Japan en Noord-Korea hun eigen digitale munt uitvinden. Hierdoor zou de waarde van Bitcoin dezelfde blijven of dalen.

Beleggen in Bitcoin in 2017 is dus nog steeds interessant. Volgens analisten zal de waarde van cryptomunten in de nabije toekomst alleen maar verder toenemen. Forento.be houd je uiteraard op de hoogte van andere goede beleggingen.

Related Posts