De wereld is in rap tempo een flink stuk duurder geworden. Dit heeft ook gevolgen voor de aankopen die consumenten kunnen doen. Zelfs de meest basale aankopen worden lastiger. In Engeland is een supermarkt al begonnen met het tegemoetkomen van de klanten. Die kunnen voor de duurdere boodschappen rentevrije leningen van zo’n 25 pond tot maximaal 100 pond afsluiten wanneer ze aan de kassa komen. De vraag is natuurlijk of dit meer gebruikelijk zal gaan worden. Krijgen we in de maatschappij hiermee allerlei nieuwe vormen van lenen?
De bekende betalingsregeling
Het is wel belangrijk om de lening van de supermarkt in het juiste perspectief te zetten. Het gaat in de eerste plaats gewoon om de bekende betalingsregeling zoals we die kennen. Dat betekent dat je een aankoop kan doen en die dan vervolgens kan afbetalen. Wel is het natuurlijk zo dat dit normaal gesproken op plekken zoals supermarkten helemaal niet gebruikelijk was. Dit is dus iets wat tegenwoordig meer en meer aan het voorkomen is. De regelingen zijn wel wat minder groot dan normaal. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de prijs van de goederen.
Het gebruik van microleningen
Het opvallende is dat de supermarktketen gaat samenwerken met een geldschieter. Dit is een aanbieder zonder winstoogmerk. Deze aanbieder verstrekt normaal gesproken microleningen. Hierover is natuurlijk ook het nodige te doen geweest de afgelopen jaren. Enerzijds waren er de aanbieders die deze leningen met woekerrentes aanboden. Anderzijds was de microlening juist ook een manier om mensen die het minder gemakkelijk hadden snel uit de brand te helpen wanneer een aankoop gedaan moest worden. Dit lijkt zich nu wat breder in de maatschappij te gaan ontwikkelen door de opgelopen prijzen.
Grote groep klanten
Er is al een grote groep klanten die gebruik wil maken van de rentevrije lening voor de boodschappen. In een proef in Engeland werden 5000 van deze leningen afgesloten. Daarbij werd toen nog een kleine rente gerekend. Uiteindelijk besloot de supermarkt die rente voortaan zelf voor zijn rekening te nemen. De lening komt op een klantenpas en is online aan te vragen. Deze is alleen beschikbaar in vestigingen van de supermarkt zelf. Het terugbetalen gaat in stappen van 10 pond of hoger. Volgens de leiding van de supermarkt is dit een creatieve oplossing om mensen te helpen de kosten te dekken. Ze moeten wel kunnen blijven eten en drinken.
Ook in andere landen?
De vraag is nu hoe dit zich verder zal ontwikkelen. Zal de rentevrije lening in winkels meer en meer een rol gaan spelen? Of zal je toch vooral bij de bank moeten blijven lenen? Vooralsnog lijkt het er niet op dat dit concept wordt overgenomen. Toch is het interessant om te bekijken welke kant deze zaken op zullen gaan. Mogelijk wordt het afsluiten van kleine leningen een stuk gemakkelijker, juist ook door samenwerkingen tussen kredietverstrekkers en winkeliers. Het kan zeker de moeite waard zijn om hier het oog op te houden voor de komende tijd.