Is geld lenen voor een auto verstandig?

Is geld lenen voor een auto verstandig?
Is geld lenen voor een auto verstandig?
Leestijd 2 minuten

Een auto bezitten is voor veel Belgen een soort van status, maar vaak ook bittere noodzaak, bijvoorbeeld om op het werk te kunnen komen. Zeker als je onregelmatige shifts hebt op het werk is het openbaar vervoer vaak geen optie. Dan kun je simpelweg niet zonder auto. Maar wat nu als je auto het begeeft en reparatie niet meer mogelijk is? Dan moet er een andere auto komen, en die moet natuurlijk worden gefinancierd. Hiervoor kun je, als je geen spaargeld hebt, een lening afsluiten. Maar doe dit alleen als je de aflossing ook daadwerkelijk kunt opbrengen. 

Een krediet afsluiten voor een auto

Je kunt bij een bank of andere financiële instelling een lening aanvragen voor de aankoop van een auto. De geldverstrekker wil bij het aangaan van een lening graag weten waarvoor het geld besteed gaat worden. In geval van de aankoop van een auto betaal je soms iets minder rentevergoeding, omdat de auto als onderpand voor de aflossing dienst kan doen. Voldoe je niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen dan kan de geldverstrekker de auto opeisen om deze ter aflossing van de lening te verkopen.

Een auto leasen

Een andere optie dan geld lenen voor een auto is een leasecontract afsluiten. Het grote voordeel daarvan is dat je geen kapitaal op tafel hoeft te leggen om toch in een nieuwe auto te kunnen rijden. Bedenk hierbij wel dat je aan een leasecontract enkele jaren vast zit. Tussentijds het contract beëindigen is niet aantrekkelijk, want dan betaal je vaak een flinke boete, soms ter hoogte van de resterende leasetermijnen.

Hoeveel kan ik lenen voor een auto?

Hoeveel je kunt lenen om een auto te kopen hangt natuurlijk af van je inkomsten. Daarnaast is het van belang of er nog andere schulden zijn die je moet aflossen. Er wordt vrijwel altijd een kredietcheck uitgevoerd om te beoordelen of het verantwoord is om aan jou een lening te verstrekken voor de aankoop van een auto. Als dit niet verantwoord is dan zal de lening worden geweigerd. Dit is dan in je eigen belang om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt omdat je de aflossing van je lening niet kunt betalen.

Sparen voor een nieuwe auto

Natuurlijk kun je ook gewoon geld reserveren voor de aankoop van een andere auto. Het voordeel van eigen geld beschikbaar hebben is natuurlijk dat je geen rente betaalt voor een lening. Op je spaargeld krijg je bijna geen spaarrente meer vandaag de dag. Maar voor een lening betaal je wel ene flinke rentevergoeding. Die rente kun je je besparen door je auto van je eigen geld te betalen.

Maar als dit voor jou geen optie is dan zijn er doorgaans voldoende mogelijkheden om een lening af te sluiten, eventueel voor een deel van de aanschafkosten van een andere auto. Je kunt ook online leningen vergelijken om op die manier de voordeligste geldverstrekker te vinden. Vergelijken kan soms flink schelen in rente of kosten, het is dus zeker aan te raden om dit te doen.

Related Posts