Jongeren, genieten ze nog van aantrekkelijkere formules?

Jongeren, genieten ze nog van aantrekkelijkere formules?

Jongeren en SpaarrekeningenBanken rekenen maar al te graag jongeren tot hun cliënteel. Wanneer deze jongeren binnen enkele jaren afgestudeerd zijn, hebben ze alvast een eigen rekeningnummer en commerciële link met de bank. De stap naar een latere hypotheek of autofinanciering bij diezelfde bank wordt daardoor een stuk kleiner. Ondanks dit zijn er weinig verschillen tussen zogenaamde jongerenrekeningen en klassieke spaarrekeningen van banken. Alleen op vlak van het betalingsverkeer genieten ze van aantrekkelijkere voorwaarden.

Sinds de wetswijziging van 1 juli 2013 mogen banken nog maximaal over zes verschillende rekeningen beschikken. Grootbanken als  BNP Paribas Fortis, KBC en Belfius schrapten daarop de specifieke rekening voor jongeren. Jongeren genieten vanaf dat moment dus van evenveel rente op hun spaarrekening als oudere klanten. Enkel ING van the big four beschikt nog over een aparte jongerenrekening. Tot de leeftijd van 18 genieten jongeren van een basisrente van 0,85% en een getrouwheidspremie van 0,30%. Achter deze leeftijd vallen ze terug op het klassieke groene boekje. Ook kleinere banken als Europabank of VDK Spaarbank bieden nog specifieke jongerenrekeningen aan, maar de rente daarvan is minder dan die van klassieke spaarrekeningen van grootboeken. Niet echt een aantrekkelijk alternatief dus.

Het Jongerenpubliek

Banken moeten het qua jongerenpubliek dus vooral doen met zichtrekeningen en kredietkaarten. De wetgever liet daarbij banken de vrije keuze qua aantal formules. Vrijwel elke grootbank biedt jongeren een gratis zichtrekening met bijhorende betaalkaart aan. Vanaf de leeftijd van 18 kunnen ze daar nog een extra kredietkaart bij aanvragen (al dan niet met gratis gepersonaliseerde foto). Gemiddeld blijven deze voordelen gratis tot de leeftijd van 24 à 25 jaar (doorsnee leeftijd waarop jongeren beginnen te werken).

Is het dan eenvoudiger voor studenten om een krediet te verkrijgen? Uit een rondvraag bij de Belgische grootbanken blijkt geen enkele onder hen ‘voordelige’ studieleningen aan te bieden. Vaak worden ze gegroepeerd onder de leenvorm ‘leningen op afbetaling voor diverse doeleinden’ met bijhorende hoge rentevoet. KBC hanteert bijvoorbeeld voor een dergelijke lening van € 3.000 een maandelijks tarief van 114,75 euro, ofwel 11,51%.

Tip:

Ingeschreven bij één van de Belgische universiteiten als student? Pols eens naar de mogelijkheden van een studielening binnen deze instellingen zelf. Bij de KU Leuven kan je renteloos maximaal € 5.000 euro lenen, op voorwaarde dat je het leenbedrag tijdens het lopende academiejaar zelf terugbetaald. Bij latere terugbetalingen rekent de universiteit 7% aan eenmalige administratiekosten aan. Idem kan je bij de VU Brussel en de Universiteit Gent terecht voor een dergelijke studiefinanciering. Benieuwd naar voor welke spaarrekening je als jongere het beste opteert? Neem dan eens een kijkje binnen de spaarrekeningen van Forento.be.

Jongeren, genieten ze nog van aantrekkelijkere formules?
4 (80%) 1 stemmen

Related Posts
Meer in Geldzaken
We sparen meer dan we produceren

Begin deze zomer stuurde de Belgische Nationale Bank een opmerkelijke boodschap de pers in: alle Belgen samen hebben meer spaargeld...

Sluiten