Met de feestdagen in het vooruitzicht wordt er naar hartenlust gewinkeld binnen webshops. U hoeft bijvoorbeeld niet urenlang te zoeken naar een parkeerplek, niet te drummen tussen de menigte, enz. In enkele muisklikken tijd is uw favoriete kleedje, hemd of elektrotoestel besteld. Alleen al door de vaak gunstigere prijs (webshops bieden vaak kortingsacties aan van 10% korting, 20% korting of een gratis levering) zou men overschakelen naar online shoppen. Doet u er goed aan om al deze aankopen per kredietkaart te betalen? Of betaalt u beter per klassieke bankkaart, zoals via Maestro of Bancontact?
Bijkomende kosten kredietkaart
Online verkopers zijn verplicht om de totale prijs inclusief alle kosten weer te geven op hun website (bijvoorbeeld prijs inclusief of exclusief btw). Kosten die niet expliciet vermeld staan op de website, kunnen achteraf niet aan de consument doorgerekend worden. Als het voor de verkoper onmogelijk is de exacte kostprijs van de levering te becijferen, moet de verkoper een zo goed mogelijke benadering maken. De meeste webshops moedigen aan de online betaling per kredietkaart uit te voeren. Enige kanttekening daarbij is dat online verkopers bijkomende kosten mogen aanrekenen voor de online betaling per kredietkaart. Deze bijkomende kosten mogen echter de werkelijk gedragen kosten door de online verkoper niet overstijgen. In principe geldt deze Europese regel ook voor niet-Europese webshops zoals Amazon.com. Echter zal de online shopper het wellicht moeilijker hebben om zijn gelijk te halen tegen een niet-Europese webshop in plaats van bij een Europese webshop.
Klassieke bankkaart
Het typerende kenmerk voor kerstshoppen per klassieke bankkaart is dat het aankoopbedrag onmiddellijk van een zichtrekening wordt gedebiteerd. Een klassieke bankkaart wordt dan ook beheerd door de financiële instelling waarbij een rekening loopt, zoals BNP Paribas Fortis, KBC of ING. Het maximum te spenderen bedrag van de zichtrekening is gelieerd aan twee elementen: enerzijds het beschikbare saldo op de rekening, en anderzijds de maximale uitgavenlimiet van de bankkaart. U kan online aankopen uitvoeren voor zover het geld op de rekening toereikend is. Elke bankkaart beschikt ook over een maximum dagelijks en wekelijks te spenderen budget. Zo kan u bijvoorbeeld standaard 1.500,00 EUR per dag aan verrichtingen doen, tenzij om een afwijkende toestemming bij de financiële instelling wordt verzocht.
Kredietkaart
Een kredietkaart ziet er uiterlijk hetzelfde uit als een klassieke bankkaart, maar werkt op basis van een ander principe. Alle betalingen en geldafhalingen die via de kredietkaart verlopen, worden op één vast tijdstip per maand afgerekend. De uitgever van de kredietkaart schiet met andere woorden het bedrag van de online aankopen voor gedurende een bepaalde tijdspanne. De meeste kredietkaarten beschikken over een standaard maandlimiet van 1.500,00 à 2.500,00 EUR. Het maximum te besteden saldo zal afhankelijk zijn van de eigen financiële draagkracht. Hoe meer financiële reserve men op zijn rekening heeft, des te meer de financiële instelling geneigd zal zijn een hogere kredietlimiet toe te staan.
Bepaalde kredietkaarten beschikken over de mogelijkheid om niet op één tijdstip in de maand, maar gespreid achteraf het uitgegeven bedrag af te lossen. Wanneer u kiest voor deze laatste optie, zal u echter wel intresten moeten betalen op het resterende bedrag. Men betaalt geen intresten op het bedrag dat onmiddellijk wordt afgelost.
Conclusie
Vrijwel iedere Belg en Nederlander besteedt tijdens de eindejaarperiode honderden euro’s in webshops. Wanneer u onzeker bent of er voldoende geld op de zichtrekening staat, opteert u beter voor een betaling per kredietkaart. De eindafrekening volgt pas de maand nadien. Zeker wanneer u veel cadeaus in een korte tijdspanne moet kopen, kan u shoppen zonder na te hoeven denken. Bepaalde Europese en niet-Europese webshops aanvaarden ook uitsluitend betalingen per Visa, Mastercard of American Express. Hou echter altijd de voetjes op de grond en geeft uitsluitend het bedrag uit dat overblijft buiten de noodzakelijke maandelijkse uitgaven.