Klassieke bankkaart of kredietkaart: waarmee jouw kerstinkopen doen?

Klassieke bankkaart of kredietkaart: waarmee jouw kerstinkopen doen?
Leestijd 3 minuten

We naderen inmiddels het einde van 2016. De komende weken zullen er dus wellicht duizenden Belgen naar Parijs, Londen of Amsterdam gaan om hun kerstinkopen te doen. Betaalt men tijdens het winkelen best met een klassieke bankkaart of kredietkaart? Of wisselt men, door de lage wisselkoers van de pond, best alles naar contant geld? Forento.be deed de vergelijking.

Shopgewoonte Belgen

Klassieke bankkaart of kredietkaart: waarmee jouw kerstinkopen doen?Belgen hebben nog steeds de gewoonte om al hun aankopen contant te betalen. Het argument bij uitstek daarbij is dat men zich hierdoor bewust is van hoeveel men reeds heeft uitgegeven. Websites om financiële instrumenten te vergelijken waarschuwen echter dat contant geld meenemen naar het buitenland niet alleen onveilig is, maar ook een dure aangelegenheid voor zij die in het buitenland hun euro’s naar een vreemde valuta zouden omzetten. Bijgevolg wordt het consumenten aangeraden om te kijken naar (i) het land waar ze hun kerstaankopen zouden wensen te doen én (ii) of ze de aankoop per kaart of contant wensen af te rekenen.

Geld contant afhalen

1. Binnen Europa (EU-lidstaten met de euro als nationale munt)
Geld afhalen in het buitenland kost altijd geld. Ongeacht of men daarbij een kredietkaart of klassieke bankkaart zou gebruiken. Doorgaans is het daarbij goedkoper om met een klassieke bankkaart geld af te halen. Sommige banken rekenen hiervoor zelfs geen kost aan, of beperken zich tot een laag bedrag tussen de € 0,20 en € 0,70. Voor een geldafhaling per kredietkaart aan een publieke geldautomaat wordt doorgaans een kost aangerekend van 1% met een minimumbedrag van € 5, terwijl andere banken een vaste vergoeding van bv. € 2,50 of € 5 toepassen. Wie bv. € 500 zou afhalen per kredietkaart om een handtas voor vriendin of vrouw te kopen, zal naar de eerste regeling dus € 5 transactiekosten betalen (1% op € 500).

2. Buiten Europa (lidstaat waar de euro niet als nationale munt wordt gebruikt)
De kostprijs stijgt naarmate het afgehaalde bedrag toeneemt. Voor een geldafhaling per klassieke bankkaart betaalt men bv. een vergoeding van circa € 12 voor de € 500 van het voorbeeld hierboven. Voor dezelfde geldafhaling per kredietkaart betaalt men iets meer, ongeveer € 13. Opgelet: hou er rekening mee dat men naast deze transactiekost ook een wisselvergoeding zal moeten betalen. Dit is de kost van het wisselen van euro naar de lokale munteenheid. Een handtas kopen in Groot-Brittannië, waarbij men het geld contant afhaalt in pond aan een publieke geldautomaat, zal dus ongeveer € 15 (€ 12 à € 13 transactiekost + wisselprovisie) kosten. Het voordeel van de kredietkaart daarbij is dat men terecht kan bij meerdere geldautomaten. Niet alle geldautomaten in het buitenland ondersteunen de Maestro-functie.

Aankoop betalen per bankkaart of kredietkaart

1. Binnen Europa (EU-lidstaten met de euro als nationale munt)
Betalen per kredietkaart en klassieke bankkaart in de Europese Unie is doorgaans volledig gratis. Dit betekent dat men € 0 betaalt voor de aankoop in Parijs, Amsterdam of Berlijn. Een kredietkaart heeft wel als voordeel dat de betaling kosteloos pas aan het einde van de maand verrekend wordt. Een aankoop op 1 december zal dus pas op 24 of 25 december van de bijhorende zichtrekening worden gedebiteerd.

2. Buiten Europa (lidstaat waar de euro niet als nationale munt wordt gebruikt)
In vergelijking met de klassieke bankkaart is het daarbij goedkoper om te betalen per kredietkaart. Zo betaalt men voor een aankoop buiten Europa per klassieke bankkaart ongeveer € 5,50, terwijl dit bij de kredietkaart op ongeveer € 5 ligt. Zeker bij grotere aankopen (vanaf € 125) neemt het verschil in kostprijs toe. Hou er rekening mee dat men ook bij deze betaling een wisselprovisie dient te betalen.

Conclusie

Binnen de Eurozone is het dus altijd goedkoper om geld af te halen met een klassieke bankkaart dan per kredietkaart. Buiten de Eurozone is het voordeliger om grotere bedragen af te halen per kredietkaart. Voor een geldafhaling van bv. € 25 loont het de moeite om de klassieke bankkaart te blijven gebruiken. Binnen de Eurozone is er geen verschil tussen een betaling per kredietkaart of klassieke bankkaart. Buiten de Eurozone loont het voor grotere bedragen de kredietkaart te benutten. Voor kleine bedragen maakt men idealiter gebruik van de klassieke bankkaart.

Neem contact op met je eigen bank voor een overzicht van de geldende tarieven van de klassieke bankkaart en kredietkaart. Nog geen kredietkaart? Via https://www.forento.be/kredietkaart/ vind je alle informatie omtrent hoe een kredietkaart aan te vragen.

0/50 ratings
Related Posts
Meer in Creditcards
Kredietkaarten per 1 januari duurder

Leestijd 2 minuten Een aantal Belgische banken hebben inmiddels hun tarieven voor het nieuwe jaar voorgesteld. Hoewel de prijsverhogingen betrekking...

Sluiten