Kredietkaartuitgever American Express boekt voor het eerst verlies

Kredietkaartuitgever American Express boekt voor het eerst verlies
Kredietkaartuitgever American Express boekt voor het eerst verlies
Leestijd 2 minuten

Kredietkaartuitgever American Express heeft voor het eerst in 26 jaar tijd in een kwartaal verlies geboekt. Die rode cijfers zouden het gevolg zijn van de recente belastinghervorming van de Amerikaanse president Donald Trump. Zo blijkt althans uit gepubliceerde cijfers van De Tijd.

Wat is American Express?

American Express of Amex is een Amerikaanse financiële dienstverlener die werd opgericht in 1850. De hoofdzetel van het bedrijf is gevestigd in New-York. American Express is bij ons vooral gekend van zijn kredietkaarten en reischeques zoals de American Express Blue en Brussels Airlines Preferred American Express. Mensen linken de kredietkaarten vooral aan figuren met een hoge reputatie. Zoals bijvoorbeeld politici en zakenlui. In totaal zijn er ongeveer 110 miljoen Amex kredietkaarten in omloop. Amex is daardoor een grote concurrent van andere kredietkaartuitgevers zoals Visa en Mastercard.

Rode kwartaalcijfers American Express

De laatst gepubliceerde cijfers door American Express zijn allesbehalve rooskleurig. De financiële dienstverlener boekte tijdens het vierde kwartaal van 2017 een verlies van 1,2 miljard dollar. Dat is ongeveer 1 miljard euro. Ter vergelijking. Tijdens het vierde kwartaal van 2016 boekte de kredietkaartuitgever nog een winst gelijk aan 825 miljoen dollar. Die tegenvallende resultaten vallen met name te verklaren door de belastinghervorming van de Amerikaanse president Trump. American Express deed immers tijdens het kwartaal een eenmalige afschrijving voor 2,6 miljard dollar.

De omzet van Amercian Express nam wel toe tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar. In het bijzonder ging het om een stijging met 10 procent tot 8,8 miljard dollar.

Globale cijfers 2017

Over het hele jaar 2017 boekte American Express wel winst. Meer in het bijzonder ging het om 2,7 miljard dollar. Die winst is wel een halvering van de winst van het jaar daarvoor. Toen was er nog sprake van een winst gelijk aan 5,4 miljard dollar. De omzet steeg in 2017 tot 33,5 miljard dollar.

Koers aandeel American Express

De beleggers reageerden allesbehalve goedgezind op de publicatie van de cijfers van American Express. Hoewel de cijfers voor 2017 beter zijn dan analisten aanvankelijk hadden gehoopt, ging het aandeel van American Express 3 procent in de min. Niet alleen de tegenvallende resultaten voor het vierde kwartaal van 2017 worden daarbij als oorzaak genoemd. De kredietkaartuitgever kondigde immers ook aan om de inkoop van eigen aandelen tijdens de eerste helft van 2018 stop te zetten.

Op zoek naar een kredietkaart met handige voordelen en verzekeringen? Bekijk dan zeker eens de vergelijking op Forento.be. Niet alleen kan je daar Visa kredietkaarten en Mastercard kredietkaarten vergelijken op basis van hun jaarlijkse kaartbijdrage en Jaarlijks Kostenpercentage (JKP). Je vindt er ook een overzicht van alle verzekeringen, diensten en loyauteitsprogramma’s die aan de kredietkaarten gekoppeld zijn.

Related Posts