Prepaid Kredietkaart

Prepaid Kredietkaarten Vergelijken

Een prepaid kredietkaart geeft je het betaalgemak van een gewone kredietkaart zonder dat je werkelijk een krediet afsluit. De prepaid creditcard moet je dus vooraf opladen. Nadien kan je hem vrij gebruiken in de winkel of bij webshops. Hier ontdek je onder andere hoe een prepaid kredietkaart concreet werkt en hoe je verschillende prepaid kredietkaarten kan vergelijken.

 ProductLimietKosten/JaarGespreid betalenVerzekerd 
Viabuy Prepaid KaartViabuy prepaid kredietkaart
* Meest Gekozen
€15000€ 19.90NeeNeeAanvragen >
Buy Way prepaid kredietkaartBuy Way Prepaid€2500€ 0NeeNeeAanvragen >
Prepaid Kredietkaart
4.4 (88.37%) 43 stemmen

De meeste banken voeren voor een prepaid kredietkaart geen voorafgaande kredietcontrole uit. Daardoor is de prepaid kredietkaart als betaalinstrument ideaal voor studenten, gezinnen zonder vast inkomen en reizigers.

Wat is een prepaid kredietkaart?

Een prepaid kredietkaart is een alternatief voor een klassieke kredietkaart. Bij een klassieke kredietkaart zoals de Mastercard Kredietkaart en Visa Kredietkaart kan je de hele maand door vrij betalen in de winkel of op restaurant zonder onmiddellijk het geld van je rekening te zien gaan. De bank biedt je dus een vorm van “krediet” aangezien de afrekening achteraf volgt. Daartegenover moet je een prepaid kaart wel vooraf opladen. Je kan dus enkel het geld uitgeven dat je vooraf opgewaardeerd hebt. Dankzij een prepaid creditcard hou je dus je budget perfect in evenwicht.

Verschil tussen prepaid creditcard en gewone bankkaart

Prepaid kredietkaartEen prepaid card en gewone bankkaart mag je niet met elkaar verwarren. Bij een prepaid creditcard moet je steeds een bedrag op de rekening van de kaart storten alvorens je de kaart kan gebruiken. Het saldo van de prepaid kredietkaart staat dus los van het saldo van je zichtrekening. In principe ontvang je van de bank het rekeningnummer van je prepaid kredietkaart. Naar dit nummer kan je dan geld overschrijven. Sommige banken bieden je zelfs de mogelijkheid om het saldo van je de prepaid kredietkaart op te waarderen via Bancontact of pinnen.

Wanneer je betaalt met een gewone bankkaart gaat het geld wel onmiddellijk van het beschikbare saldo van je zichtrekening. Een prepaid creditcard en gewone bankkaart zien er uiterlijk ook anders uit. Een prepaid credit card heeft het logo van Mastercard of Visa op de kaart. Dit zijn de 2 grootste bedrijven die (prepaid) kredietkaarten maken. Een gewone bankkaart heeft altijd het logo van Maestro.

Kan ik uitgesteld betalen via een prepaid kredietkaart?

Neen. Via een prepaid creditcard kan je geen geld lenen. Je kan enkel het geld spenderen dat je vooraf op de prepaid kredietkaart hebt geplaatst. Dankzij de prepaid kredietkaart kan je dus eenvoudig je budget onder controle houden. Hierdoor zal wie op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België (NBB) staat ook in principe geen moeilijkheden ondervinden om een prepaid kredietkaart te bekomen.

Voordelen van een prepaid kredietkaart

Een prepaid kredietkaart heeft tal van voordelen:

1. Iedereen kan de kaart aanvragen. Aangezien de uitgever van de kredietkaart jou geen krediet geeft, komt bijna iedereen voor een prepaid kredietkaart in aanmerking. Dit ongeachthoe oud je bent of hoe hoog je maandelijkse inkomsten zijn. De prepaid card is daardoor interessant voor bijvoorbeeld ouders die hun kinderen met geld willen leren omgaan. Door de prepaid creditcard hou je een oogje in het zeil wat betreft het saldo en kunnen je kinderen nooit meer uitgeven dan wat op de kaart overgemaakt is.

2. Vlot betalen en geld afhalen. Via een prepaid kredietkaart kan je bij miljoenen winkels en webshops betalen. Vrijwel elke winkel die een gewone Mastercard Krediet of Visa Kredietkaart als betaalmiddel aanvaardt, zal ook jouw prepaid kredietkaart aanvaarden. Het voordeel van dit vlot betalen is dat je zelfs kleding of muziek kan shoppen in webshops buiten Europa. Dit terwijl je via een gewone bankkaart daar meestal niet kan betalen of geconfronteerd wordt met hoge bijkomende transactiekosten. Het kan daarom interessant zijn om altijd een prepaid kredietkaart als reserve betaalmiddel achter de hand te houden. Met een prepaid creditcard kan je zelfs geld afhalen bij de betaalautomaten die Visa en Mastercard ondersteunen.

3. Geen risico. Via een prepaid kaart bespaar je jezelf van kopzorgen. Zeker wanneer je in het verleden al moeilijkheden had om je budget onder controle te houden is een prepaid kredietkaart een interessant betaalinstrument. Hetzelfde geldt voor kinderen en studenten zonder vast inkomen. Via de prepaid creditcard kan je immers geen schulden maken. Zelfs wanneer je niet noodzakelijk controle moet houden over je budget, beperkt de prepaid kaart je financieel risico. Mocht een fraudeur de gegevens van je prepaid kredietkaart bekomen en valse betalingen doen, dan blijft het maximum dat je kan verliezen altijd beperkt tot het beschikbaar saldo van de prepaid kredietkaart.

4. Geen controle bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Bij een klassieke kredietkaart zal de bank in principe steeds nagaan hoe jouw betalingshistoriek in het verleden was. De bank zal je bij een klassieke kredietkaart immers een vorm van krediet verlenen waardoor het de registers bij de NBB kan raadplegen. Bij een prepaid kredietkaart doet de kredietkaart uitgever geen NBB-toetsing of toetsing van de zwarte lijst.

5. Handig voor betalingen in het buitenland. Een prepaid kaart is hét betaalinstrument voor avonturiers. Dankzij de kaart hoeft je niet na te denken wat de munteenheid of wisselkoers op vakantie is. Je kan de kaart vrij gebruiken om je hotel te reserveren, je etentje op restaurant te betalen, enz. Hou er rekening mee dat banken wel een wisselkoerskost of “wisselprovisie” kunnen aanrekenen wanneer je betaalt in een vreemde munteenheid.

6. Tal van kortingen en extra’s. Banken proberen hun klassieke kredietkaart zo aantrekkelijk mogelijk te maken door gratis voordelen aan te bieden. Hetzelfde geldt voor prepaid kaarten. Zo kan je bijvoorbeeld eventueel genieten van een cashback, extra klantenkaart punten bij een bepaalde winkel, extra miles bij een luchtvaartmaatschappij, enz. Andere banken bieden dan weer als extra een aanvullende verzekering aan. Dat kan een schadeverzekering, diefstalverzekering of garantie dat het product werkelijk geleverd wordt zijn. Bekijk de algemene voorwaarden van jouw prepaid kredietkaart om te weten welke extra’s aan jouw prepaid kredietkaart gekoppeld zijn.

Prepaid kredietkaarten vergelijken

Zoals aangehaald, bieden heel wat financiële instellingen vandaag een prepaid creditcard aan. Op basis van volgende elementen kan je eenvoudig 2 prepaid creditcards met elkaar vergelijken:

1. Jaarlijkse bijdrage. De meeste kredietkaart uitgevers hanteren een vaste jaarlijkse kostprijs voor de prepaid kredietkaart. Dit schommelt meestal tussen de € 10 en € 25. Deze bijdrage moet je jaarlijks betalen, ongeacht het aantal keren dat je van de prepaid kredietkaart gebruik hebt gemaakt. De jaarlijkse kaartbijdrage dient om de prepaid kredietkaart operationeel te houden. Daarnaast is een prepaid kredietkaart een bankproduct waardoor banken het aanbieden om winst te maken en hun operationele werking te betalen. Bij sommige banken kan je zelfs een gratis prepaid kredietkaart aanvragen, eventueel door in te tekenen op een pakket. Hou er wel rekening mee dat een gratis prepaid kredietkaart wellicht minder kortingen en extra’s zal bieden dan een betalende prepaid kredietkaart.

2. Uitgavekosten of activeringskosten. Wanneer je een prepaid kredietkaart aanvraagt kan het dat de kredietkaart uitgever een éénmalige uitgiftekost aanrekent. De uitgavekost dekt onder andere het openen van de rekening achter de prepaid kredietkaart en het drukken van de kredietkaart.

3. Kaartlimiet of plafond. Prepaid kaarten hanteren steeds een maximumsaldo dat je op de kaart kan waarderen. Dit kan bijvoorbeeld € 500 of € 1.000 zijn. Hierdoor zal je dus nooit grotere aankopen met de prepaid kredietkaarten kunnen doen dan de kaartlimiet. Vergelijk verschillende prepaid kredietkaarten om te achterhalen welke kaart bij jouw financiële behoeften past.

4. Kosten bij het opwaarderen van de kaart. De meeste banken rekenen geen kosten aan wanneer je de prepaid kredietkaart opwaardeert via overschrijving of Bancontact. Voor andere manieren van opwaarderen zoals bijvoorbeeld een internationale bankoverschrijving, Paysafecard en Bitcoin kan een bank wel kosten doorrekenen.

5. Gebruikskosten. Bij vrijwel alle kredietkaartuitgevers is betalen via de prepaid kredietkaart gratis. Natuurlijk op voorwaarde dat de betaling wordt uitgevoerd in euro. Voor betalingen in een andere munteenheid kan de bank wel een wisselprovisie aanrekenen (bijvoorbeeld 1,5 à 2,75% van het bedrag). Net als bij een klassieke kredietkaart zijn er aan geld afhalen via een prepaid kredietkaart uiteraard wel kosten verbonden. De meeste banken hanteren daarvoor een vast percentage van bijvoorbeeld 1% met een minimum van € 5. Vergelijk dus goed de verschillende tarieven alvorens te kiezen op welke manier je geld afhaalt.

6. Kosten bij het ontladen van de kaart. De kredietkaart uitgever kan een administratieve kost aanrekenen wanneer je de prepaid kaart wenst stop te zetten en het resterende saldo wil overzetten naar je zichtrekening.

7. Extra voordelen en promoties. Kredietkaart uitgevers proberen hun prepaid creditcard zoveel mogelijk aan de man te brengen door aan de kaart extra voordelen en promoties te koppelen. Meestal komen de extra voordelen erop neer dat je een gratis reisbijstandsverzekering of –annulatieverzekering ontvangt. Ook populair is de bescherming tegen schade of diefstal van de producten die via de prepaid card gekocht werden.

Waar kan ik een prepaid creditcard aanvragen?

Vrijwel alle klassieke banken beschikken over een eigen prepaid creditcard. Deze kan je bekomen door een afzonderlijke prepaid card overeenkomst af te sluiten. Hiervoor betaal je gemiddeld tussen de € 10 en € 25 per jaar. Natuurlijk kan je ook een voordelig pakket bij de bank afsluiten. Hier is soms standaard een prepaid kredietkaart inbegrepen. Zeker voor jongeren (waarbij ouders bijvoorbeeld voor hun kinderen een prepaid kredietkaart willen aanvragen) zijn er regelmatig interessante acties. Verder zijn er online kredietkaart uitgevers die enkel prepaid kredietkaarten uitgeven en gespecialiseerd zijn in deze vorm van kredietkaarten.

Dankzij Forento.be krijg je een compleet overzicht van de prepaid kredietkaarten in België. Aangezien je een prepaid kredietkaart in principe voor verschillende jaren aanvraagt, is het belangrijk om vooraf goed verschillende prepaid creditcards met elkaar te vergelijken. Zeker de jaarlijkse kaartbijdrage kan sterk verschillen tussen aanbieders. Via onze website ben je dus gegarandeerd van de goedkoopste prepaid card.