Prepaid Mastercard

Prepaid Mastercards vergelijken

Een prepaid Mastercard is een prepaid kredietkaart waardoor men, in tegenstelling tot een gewone kredietkaart, eerst geld op de kaart moet plaatsen vooraleer men ze kan gebruiken. 

Klik hier om alle Prepaid kredietkaarten te vergelijken

Via een prepaid Mastercard kan men echter genieten van het betaalgemak van een doorsnee Mastercard. De prepaid Mastercard wordt immers aanvaard in duizenden fysieke winkels en online verkooppunten. Via een prepaid Mastercard kan men zelfs geld afhalen in België en de rest van de wereld.

Verschil prepaid Mastercard en gewone Mastercard

Prepaid MastercardHoewel ze beiden worden ondersteund door Mastercard, bestaan er toch grote verschillen tussen een prepaid Mastercard enerzijds, en een gewone Mastercard kredietkaart anderzijds:

 • Een prepaid Mastercard kan men niet gebruiken vooraleer men geld op de prepaid kredietkaart heeft geplaatst. Dit betekent dat men zelf de volledige controle behoud over alle uitgaven. Het is dan ook niet mogelijk om een aankoop ‘uitgesteld’ te betalen. Het aankoopbedrag moet onmiddellijk op de prepaid Mastercard staan.
 • Via een gewone Mastercard kredietkaart kan men betalingen doen zonder onmiddellijk met het aankoopbedrag geconfronteerd te worden. De tickets die men kocht, het restaurant dat men betaalde, enz. worden maar op één vast tijdstip verrekend. Bepaalde kredietkaarten staan het toe om de terugbetaling van de aankopen te spreiden over verschillende maanden. De kredietkaart aanbieder sluit daardoor een vorm van lening af met de gebruiker van de kredietkaart. Hou er rekening mee dat de tarieven van dergelijke uitgestelde betalingen bij de hoogste van alle kredietvormen zijn. In bepaalde gevallen kan het jaarlijks kostenpercentage (JKP) oplopen tot wel 12,50 of 14,50%.  

In de praktijk worden bijna alle prepaid kredietkaarten ondersteund door Mastercard. Bijgevolg kan men via de Mastercard prepaid betalen in alle winkelpunten en online webstores waar het Mastercard of Maestro logo wordt weergegeven.

Voordelen prepaid Mastercard

Betalen via een prepaid kaart van Mastercard en een prepaid kredietkaart in het algemeen heeft verschillende voordelen:

 • Beschikbaar voor iedereen. In tegenstelling tot een gewone kredietkaart zal een bank geen screening uitvoeren naar de financiële reserves en middelen van de gebruiker. Een prepaid kredietkaart kan ook bekomen worden door individuen die (nog) geen vaste inkomsten hebben, zoals bv. studenten of werklozen. Er wordt dus geen NBB-toetsing uitgevoerd.
 • Controle. Zoals hierboven verduidelijkt kan men via de prepaid Mastercard geen geld uitgeven waarover men niet beschikt. Via de prepaid Mastercard houdt men dus eenvoudig controle over het gezinsbudget.
 • Wereldwijd betaalgemak. Via een prepaid Mastercard kan men eenvoudig betalen in winkels, op restaurant, in benzinestations, enz. De prepaid Mastercard wordt aanvaard in miljoenen winkelpunten.
 • Veiligheid. De prepaid Mastercard is beveiligd met een pincode en niet gelinkt aan een bepaalde zichtrekening. Dit betekent dat mocht iemand de code van de prepaid kredietkaart achterhalen, in elk geval de schade beperkt blijft tot het saldo dat werd opgewaardeerd op de prepaid creditcard.
 • Aanvullende verzekeringen. Bepaalde prepaid Mastercard kredietkaarten gaan standaard vergezeld van een verzekering tegen verlies, diefstal en beschadiging. Andere aanbieders bieden gratis een reisverzekering aan indien men de prepaid kredietkaart gebruikte voor de reservatie van de vakantie.

Hoe prepaid Mastercard kredietkaarten vergelijken?

De prepaid card van Mastercard kan afgesloten worden bij verschillende aanbieders, zoals bv. Viabuy of Buy Way. Eventuele verschillen tussen aanbieders bestaan in:

 • De jaarlijkse kaartbijdrage. De jaarlijkse kaartbijdrage of ‘jaarlijkse vaste kosten’ is de standaardkost van deze prepaid card. Reken op een gemiddelde kaartbijdrage van 12 à 15 EUR. Dit bedrag dient voor het onderhoud en de werking van de prepaid Mastercard, ongeacht of men de prepaid kredietkaart veel dat jaar (heeft) gebruikt.
 • De kaartlimiet. Dit is het bedrag dat men maximaal op de prepaid kredietkaart kan plaatsen om aankopen te doen. De meeste prepaid kredietkaarten van Mastercard hanteren een kaartplafond van 2.500 EUR of 5.000 EUR.
 • Kosten per verrichting. In tegenstelling tot een gewone kredietkaart betaalt men bij deze prepaid card een bedrag per verrichting. Betalingen in winkels en in euro zijn doorgaans gratis. Wenst men echter geld af te halen aan de automaat? Komt er een vreemde munt aan te pas en dient het geld naar een andere valuta te worden omgezet? Men zal in elk geval transactiekosten en wisselkosten dienen te betalen. Ook het persoonlijk opwaarderen van een prepaid Mastercard aan het loket kost meestal geld (bv. 3,50 EUR of 5,00 EUR).
 • Service. Bepaalde kredietkaart aanbieders bieden enkel een virtuele prepaid Mastercard aan. Dit betekent dat men de prepaid kredietkaart enkel online zal kunnen gebruiken. Bij een fysieke Mastercard prepaid zal men zowel aankopen online als in fysieke winkels kunnen doen.
 • Bijkomende voordelen. Zoals hierboven verduidelijkt gaan de meeste Mastercard prepaid kredietkaarten gepaard met dezelfde voordelen als een klassieke Mastercard kredietkaart. Zo kan men genieten van een verlengde garantie, reisbijstandsverzekering of bagageverzekering. En dit volledig gratis.
  Prepaid Mastercard
  3.2 (64.21%) 19 stemmen