Kredietkaartbetalingen bevestigen per selfie wordt mogelijk

Kredietkaartbetalingen bevestigen per selfie wordt mogelijk
Leestijd 3 minuten

Wie twijfelt aan de mogelijkheden van technologie en multimedia zal van volgend gegeven verstelt staan: binnen een aanzienbare tijd zal het mogelijk worden betalingen per Mastercard via een selfie of vingerafdruk te bevestigen. Op die manier hoeft men niet langer te zeulen met een kaartlezer of te twijfelen over welk wachtwoord hij/zij had ingegeven. Op basis van een pilootproject vond het merendeel van de gebruikers deze methodes van betalen zelfs veiliger dan de voorgaande, klassieke vormen van betalen.

Mastercard is de eerste kredietkaart aanbieder die met deze betalingsmethodes aan het experimenteren is geslagen. Wanneer de experimenten verder met een positief gevolg worden afgesloten, zou het mogelijk worden om online aankopen eenvoudig per selfie of vingerafdruk te bevestigen. Volgens een bron zouden de eerste toepassingen in de praktijk reeds later dit jaar in Canada, het noorden van de USA en het Verenigd Koninkrijk worden geïntroduceerd.

Poging om aantal “mislukte” transacties te verminderen

Kredietkaartbetalingen bevestigen per selfie wordt mogelijkDe vereenvoudigde betalingsmethodes komen er na analyses van betalingsprocessen. Uit statistieken blijkt dat in het Verenigd Koninkrijk in de loop van 2012 circa 18% van de online shoppers hun bestelproces tijdens de betaling staakten. In de USA zou in de loop van 2015 bijna 118 biljoen dollar verloren zijn gegaan door “valse positieve transacties”, lees: transacties die door financiële instellingen worden geannuleerd aangezien ze frauduleus overkomen. Door eenvoudigere betalingsmethodes zoals een selfie of vingerafdruk te introduceren, gaat er minder tijd verloren tijdens het betaalproces en zijn er minder mogelijkheden tot “valse positieve transacties”.

Het idee van Mastercard werd reeds in de loop van 2015 getest via een pilootproject in Nederland en de USA. Verspreidt over drie maanden kregen 750 Nederlandse klanten van ABN Amro en 250 werknemers van het First Tech Federal Credit Union de mogelijkheid om gedurende twee maanden te betalen via de klassieke vorm van betalen of de selfie/vingerafdruk. Uit rondvraag bleek 92% van de proefpersonen aan te geven dat deze nieuwe vorm van betalen efficiënter was, en 83% vond de nieuwe vorm van betalen zelfs veiliger dan klassieke vormen van betalen. Enkele critici uit Canada, de USA en Verenigd Koninkrijk bleken als kritiek voorop te stellen dat het pilootproject hoofdzakelijk plaats vond in Nederland en dus niet overzees, terwijl de werkelijk implementatie onmiddellijk overzees wordt geïntroduceerd.

Ajay Bhalla, president van beveiligingsoplossingen voor ondernemingen bij Mastercard, repliceerde op deze kritiek door te stellen dat gebruikers in Nederland en België evenzeer begaan zijn met veiligheid en privacy. Misschien zelfs nog meer. Aangezien ze in de USA bijvoorbeeld geen kaartlezers kennen om betalingen goed te keuren en enkel gebruik maken van de driecijferige veiligheidscode op de kredietkaarten.

Mastercard’s Identity Check app

Mastercard zal de nieuwe betalingsmethodes aanbieden via een Identity Check app. Wie tijdens een bestelproces bij de betalingsfase is aangekomen, kan zijn/haar betaling bevestigen via deze applicatie. De standaardmethode van betalen zal per selfie worden, de alternatieve methode de vingerafdruk. Belangrijk daarbij is dat de Mastercard’s Identity Check app uitsluitend bruikbaar zal zijn voor online aankopen. Wie bij de bakker of een grootwarenhuis een betaling zou wensen te verrichten per Mastercard is dus aangewezen om deze betaling te bevestigen via de klassieke methode van een pincode.

Het idee van betalen per vingerafdruk is zeker niet nieuw. Apple biedt bijvoorbeeld op het Apple Play-platform reeds haar gebruikers de mogelijkheid om te betalen per vingerafdruk. Wie met andere woorden beschikt over een iPhone of iPad met vingerafdruklezer kan zijn bestelling bevestigen per vingerafdruk. Ook de grootste concurrent van Apple, Samsung, staat gebruikers al toe om per Samsung Pay hun betaling per vingerafdruk te bevestigen. Al deze platformen staan naast Maestro en Visa reeds een Mastercard kredietkaart toe. Alleen werd het concept nog niet veralgemeend voor alle Mastercard betalingen. Vanaf dit najaar zou daar dus nu verandering in komen.

Related Posts