Kredietkaarten per 1 januari duurder

Kredietkaarten per 1 januari duurder
Leestijd 2 minuten

Een aantal Belgische banken hebben inmiddels hun tarieven voor het nieuwe jaar voorgesteld. Hoewel de prijsverhogingen betrekking hebben op bepaalde producten, blijkt opnieuw het gemiddelde gezin dat gewoon bankiert gestraft te worden. In het bijzonder wordt een kredietkaart vooral duurder wanneer men ze weinig gebruikt.

Stijging bij groot aantal banken

Tot nu toe kondigden Belfius, ING, AXA, Bpost Bank en Crelan reeds een prijsstijging aan voor het nieuwe jaar. BNP Paribas Fortis, KBC en Argenta maakten bekend tot nu toe geen prijsstijgingen door te voeren. Het is niet onverwacht dat de banken nu de prijsstijgingen aankondigden. Financiële instellingen dienen immers twee maanden voor ingang hun gewijzigde voorwaarden aan te kondigen. Door de aankondiging begin november, kunnen ze reeds per januari 2017 de nieuwe tarieven aanpassen.

Kredietkaarten worden duurder

Kredietkaarten per 1 januari duurderBij ING en Crelan wordt de jaarprijs van de kredietkaart verhoogd. De jaarbijdrage van een Visa Gold en Mastercard Gold stijgt met € 8 van € 40 naar € 48. Ook bij Crelan is er een gelijkaardige prijsstijging op te merken. Voor een Mastercard Gold bij Crelan betaalt men per 1 januari niet langer € 43, maar € 48. Voor een gewone Visa card kredietkaart is de stijging beperkter. Gezinnen betalen vanaf deze datum € 24 in plaats van € 20 per jaar.

Ook Deutsche Bank kondigde aan haar tarieven voor kredietkaarten te wijzigen. Alleen worden de wijzigingen op een iets andere manier doorgevoerd. De DB Titanium kaart blijft gratis wat betreft de jaarbijdrage. Alleen klanten die over de kaart beschikken, moeten ze minstens 12 keer dat jaar gebruiken. Wie de kaart dus gemiddeld gezien niet minstens eenmaal per maand gebruikt, zal rekening moeten houden met een betalende kredietkaart vanaf het jaar daarna.

Vanaf 1 januari 2018 betaalt men dan voor de DB Titanium kaart € 20. “De banken betalen een vergoeding aan Visa en aan MasterCard voor de productie en het jaarlijks beheer van elke kaart. Als de klant de kaart gebruikt, ontvangt de bank een vergoeding, de zogenaamde interchange fee. Zo recupereren de banken de kosten voor de kredietkaarten. Als de klant de kredietkaart niet gebruikt, heeft de bank enkel kosten,” aldus Jean-Michel Segers, de woordvoerder van Deutsche Bank.

Wie zijn kredietkaart verliest of gestolen wordt, zal daarbij ook een meer dure rekening voorgeschoteld krijgen. Crelan gaf aan dat per 1 januari a.s. de prijs van de vervanging van een kredietkaart € 9 bedraagt. Een stijging met 50%, aangezien voordien de vervanging van een kredietkaart kon tegen € 6.

Oorzaak verhoging prijs kredietkaarten

Hoewel de meeste banken geen directe reden geven voor de verhoging van hun prijzen voor kredietkaarten, blijken alle vingers te wijzen naar de Europese Centrale Bank (ECB). Het beleid van de ECB zorgt voor aanhoudende lage rentevoeten, waardoor banken hun verdienmodellen dienen aan te passen. Spaarboekjes en staatsobligaties, de populairste spaarinstrumenten bij Belgen, brengen voor banken vrijwel niets op. Daardoor moeten banken op zoek naar andere manieren om geld te verdienen, zoals bv. prijsverhogingen op kredietkaarten en hedendaagse diensten.

Related Posts