Kredietkaarten voor Studenten

Verschillende Studenten KredietkaartenDe meeste kredietkaartuitgevers zullen geen klassieke kredietkaart zoals een Visa card, Mastercard of American Express toestaan aan studenten. Studenten zijn immers tot de beëindiging van hun studies financieel afhankelijk van hun ouders of voogd. Zonder financiële terugvalbasis zou het bijgevolg onverantwoord zijn studenten de mogelijkheid te bieden hun uitgaven te verzamelen en uit te stellen naar de toekomst. Anderzijds zouden ook weinig kredietkaartuitgevers markt zien in het aanbieden van een kredietkaart aan studenten. Een kredietkaart blijft immers een vorm van uitgesteld betalen of een mini-lening, waardoor de kredietkaartuitgevers een garantie willen dat het aankoopbedrag effectief terugbetaald wordt. Via een kredietkaart voor studenten kan deze doelgroep toch gebruik maken van een kredietkaart, zij het met een beperktere bestedingsmarge.

 ProductType KaartKredietlimietKostenVerzekering 
 Beobank MasterCard StudentBeobank MasterCard Student

* Speciaal voor studenten
* Wereldwijde acceptatie
* Meest Gekozen
Mastercard€750€5JaBeobank MasterCard Student Kredietkaart
 Beobank Visa StudentBeobank Visa Student

* Specifiek voor studenten
* Inclusief aankoopverzekering
Visa€750€5JaBeobank Visa Student
Kredietkaarten voor Studenten
4.31 (86.15%) 13 stemmen

Alle Kredietkaarten Vergelijken >

Het grote verschil tussen een klassieke kredietkaart en een studentenkredietkaart schuilt onder de bestedingsruimte. Klassieke kredietkaarten bieden de mogelijkheid om tot 2.500, 5.000 of 7.500 EUR uitgesteld terug te betalen. Een klassieke kredietkaart biedt met andere woorden de mogelijkheid om aankopen te verrichten, zonder op dat moment over het vereiste aankoopbedrag te beschikken. De kredietkaartuitgever schiet de kredietkaartgebruiker gedurende een tijdspanne van maximum één maand kosteloos alle aankoopbedragen voor. Op een vastgestelde datum wordt het hele aankoopbedrag hetzij van de bijhorende zichtrekening genomen, hetzij per post bezorgd waarna de kredietkaartgebruiker het totaalsaldo kan overschrijven.

De meeste klassieke kredietkaarten staan daarenboven de mogelijkheid toe om gespreid terug te betalen. Via een gespreide betaling hoeft u niet op de vastgestelde datum over alle aankoopbedragen te beschikken, maar kan u de aankopen spreiden doorheen de tijd. Kredietkaartuitgevers zullen bij gespreid terugbetalen langer op hun geld moeten wachten, waardoor ze een hogere intrestvoet zullen toepassen.

Een studentenkredietkaart biedt gelijkaardige voordelen als de klassieke kredietkaart. Het bedrag dat de student via de studentenkredietkaart maandelijks kan besteden zal echter lager zijn dan via een klassieke kredietkaart. Idem zal de mogelijkheid van geldopnemingen in het binnen- en buitenland beperkter zijn dan via een klassieke kredietkaart. Als compensatie op deze beperkte kredietopening en cashlimiet aan de automaat, zal de jaarlijkse kostprijs van een studentenkredietkaart lager liggen.

Kredietkaart voor studenten, de vereisten

Naar letter van de wet zijn er geen specifieke vereisten voor een studentenkredietkaart. De enige vereiste bij een kredietkaart voor studenten is dat men handelingsbekwaam is, lees: de bekwaamheid om zelf rechten en plichten aan te gaan. In België ontvangen personen vanaf de leeftijd van 18 jaar een volledige handelingsbekwaamheid. Vanaf die leeftijd acht de wetgever ze in staat te oordelen over eigen rechten en plichten. Het volstaat als geïnteresseerde een verzoek te richten tot de vertrouwde bankinstelling voor een studentenkredietkaart. Sinds kort bieden niet langer alleen banken kredietkaarten aan. Andere spelers zoals luchtvaartmaatschappijen en supermarktketens bieden in samenwerking met Visa, Mastercard en American Express hun gepersonaliseerde kredietkaart aan. Veel van deze kredietkaartuitgevers zullen nog niet beschikken over een specifieke studentenkredietkaart, waardoor men terugvalt op de kredietkaart van de vertrouwde bankinstelling.

Grosso modo kunnen de volgende drie alternatieven voor studenten onderscheiden worden:

Een kredietkaart mits zekerheidsstelling van de ouders

Zoals hiervoor reeds gesteld, zullen kredietkaartuitgevers enkel een kredietkaart verstrekken aan personen die een vast inkomen kunnen bewijzen. Personen die niet beschikken over een maandelijks inkomen, zoals werklozen of studenten, zullen bijgevolg geweerd worden. Voor studenten bestaat er echter de mogelijkheid om hun ouders garant te laten staan voor de uitgaven van de kredietkaart. Op die manier ontvangt de kredietkaartuitgever een extra zekerheid dat de aankoopbedragen effectief terugbetaald worden. De kredietkaart mits zekerheidsstelling van de ouders is een omslachtigere procedure waar meer administratieve verplichtingen aan te pas komen. Wie spreekt over meer administratieve verplichtingen, belandt logischerwijze in een meer tijdrovend proces. Een kredietkaart mits zekerheidsstelling van de ouders is dus geen aanrader wanneer u snel over een studentenkredietkaart wenst te beschikken.

Een specifieke studenten kredietkaartKredietkaart voor studenten

Dit is de kredietkaart met de beperktere kredietkaartlimiet en cashlimiet aan de automaat waar binnen de inleiding reeds over werd gesproken. Kredietkaarten voor studenten staan een maximale kredietkaartlimiet van 750 à 1.000 EUR en slechts beperkte uitstelmogelijkheden toe. Waar u bij een klassieke kredietkaart probleemloos de betaling gedurende verschillende maanden en zelfs jaren zou kunnen spreiden, moet u bij een studentenkredietkaart sneller het aankoopbedrag terugbetalen. Kredietkaartuitgevers stellen minimale terugbetalingsbedragen voorop, zoals 1/18de of 1/20ste van het totale aankoopbedrag.

Bijvoorbeeld: Stefanie koopt in de maand mei voor 650 EUR aan cosmetica. Ze wil er immers blits uitzien gedurende de laatste maanden op de schoolbanken. Stefanie besluit het aankoopbedrag te spreiden naar de volgende maanden. Afhankelijk van de toepasselijke voorwaarden van de kredietkaartuitgever behoort ze maandelijks minstens 1/18de (36,11 EUR) of 1/20ste (32,50 EUR) van de 650 EUR terug te betalen. Als extra controle op de uitgaven kunnen ouders aan de kredietkaartuitgever vragen een actuele staat van de studentenkredietkaart te bezorgen.

Prepaid kredietkaart

De prepaid kredietkaart is een kredietkaart die niet gelinkt is aan een zichtrekening. Het totaal van de aankoopbedragen wordt in tegenstelling tot bij de klassieke kredietkaart niet verzameld tot één moment iedere maand, maar per direct van het opgewaardeerde saldo van de prepaid kredietkaart genomen. Op die manier ontstaat er bij een prepaid kredietkaart dus geen mini-lening. De kredietkaartgebruiker kan bij een prepaid kredietkaart enkel gebruik maken van het geldbedrag dat hij vooraf op de kredietkaart heeft gestort.

Prepaid kredietkaarten zijn daardoor uitermate geschikt voor personen die niet in aanmerking komen voor een klassieke kredietkaart, zoals studenten of werklozen. De prepaid kredietkaart onderscheidt zich van de klassieke kredietkaart door iets beperktere bestedingslimieten, hogere kosten en geen mogelijkheid om gespreid terug te betalen. Anderzijds biedt de prepaid kredietkaarten wel het betalingscomfort van de klassieke kredietkaart. Zo kan men betalen in miljoenen fysieke winkels en webshops, zonder beperkt te zijn tot de reikwijdte van de Bancontact- of Maestro-functie.

Voordelen studentenkredietkaart

Een studentenkredietkaart biedt verschillende voordelen:

1. Betalen in fysieke winkels en webshops wanneer de klassieke betaalkaart niet aanvaard wordt. Net als bij een klassieke kredietkaart kan u parfum kopen, tickets reserveren of een vakantie boeken in webshops waar enkel een Visa Card, Mastercard of American Express aanvaard wordt. De studentenkredietkaart wordt wereldwijd als betaalinstrument aanvaard.

2. Beperkte jaarlijkse vaste kosten. De jaarlijkse kosten van een studentenkredietkaart liggen iets lager dan deze van een klassieke kredietkaart. De studentenkredietkaart biedt immers een beperktere bestedingslimiet, waardoor kredietkaartuitgevers op een minder grote hoeveelheid geld moeten wachten. De beperkte jaarlijkse vaste kostprijs is een plus voor personen die niet beschikken over een groot spaarvarken, zoals studenten.

3. Hou controle over uw uitgaven. Via een studentenkredietkaart kan u uw aankoopkosten slechts gedurende een beperkte tijdspanne uitstellen. Deze beperkte tijdspanne is een pluspunt voor personen die geen zicht hebben op hun inkomen voor de komende maanden. Via een studentenkredietkaart houdt u dus een beter overzicht over uw uitgaven.

4. Extra’s en voordelen. Net als een klassieke kredietkaart biedt het gebruik maken van een studentenkredietkaart tal van voordelen. Kredietkaartuitgevers trachten op die manier het doen van verrichtingen via de kredietkaart te stimuleren. Via een studentenkredietkaart beschikt u over een verlengde garantie na verkoop, aankoopverzekering of gratis annulatie- en reisbijstandsverzekering.

Voor studenten is het moeilijk of zelfs onmogelijk een klassieke kredietkaart te bekomen. Doe beroep op de specifieke studentenkredietkaart om ondanks een gebrek aan vaste inkomsten, toch van het betaalgemak van de kredietkaart gebruik te kunnen maken.

Let op, geld lenen kost ook geld.