Lenen op 30 jaar? Bijna onmogelijk in België

Lenen op 30 jaar? Bijna onmogelijk in België

Mensen die hulp zoeken bij een bank ter financiering van hun hypothecaire lening, kunnen maar beter stevig in de schoenen staan. De leningen die je op 30 jaar kon afbetalen zijn voor het moment quasi bijna verdwenen. Banken willen vandaag de dag minder risico’s lopen en mensen sneller hun lening laten afbetalen. Zo meldt althans de onafhankelijke advieswebsite Immotheker.

Volgens Immotheker leert de Belg door de crisis gezonder lenen. Zo leent hij een minder grote som en beperkt hij deze in tijd. Ook de totale kostprijs van een project stagneert. De enige kanttekening die de advieswebsite daarbij stelt is dat Belgen wel hun toekomstige lasten en verplichtingen onderschatten.

Geld Lenen in België

Lenen in België

Tijdens het jaar 2013 leende de Belg gemiddeld 178.400 euro voor de financiering van zijn project. Dat bedrag is een goede 3,5 procent minder in vergelijking met 2012, waar de teller toen nog op 184.918 euro stond. De totale kostprijs van een project bleef net als in 2012 hangen rond de 278.000 euro. Het aantal eigen middelen dat een Belg in een project steekt, steeg met een goede 6 procent van 93.000 tot 100.000 euro. Met andere woorden: in 2012 leende de Belg nog 70 procent van de totale kostprijs van zijn project, waar dat percentage nu op 63 procent ligt.

De toekomstige lasten en verplichten worden daarbij wel onderschat meent John Romain, directeur van Immotheker. “Er wordt te weinig rekening gehouden met wat komen gaat”. Kosten zoals onderhoud, herstellingen, stijgende energieprijzen en zorg voor kinderen worden daarbij snel uit het oog verloren. Een financiële buffer aanleggen is dus geen onbelangrijk gegeven. Daarop pleit dhr. Romain voor een systeem waarbij voor elke klant een fiscaal plan wordt opgemaakt.

Belgische banken lijken kritischer ten aanzien van particulieren die wensen te lenen. De gemiddelde leenduur voor een hypothecaire lening nam in 2013 af tot 23 jaar. Hypothecaire leningen met een looptijd van 30 jaar zijn zo goed als uitgesloten. Door de economische crisis lopen banken liever geen risico, en laten ze leners hun lening op een korte termijn terugbetalen. De maandelijkse afbetalingen voor een project stegen het voorbije jaar licht tot 1.050 euro. De leeftijd waarop Belgen hun eerste woning kopen lag net als het jaar daarvoor op 35 jaar. Klein verschil daarbij tussen alleenstaanden en samenwonenden, waarbij de laatste categorie iets sneller zijn eerste woning aankoopt. Het bovenstaande artikel kwam tot stand op basis van de cijfers van Immotheker.

Lenen op 30 jaar? Bijna onmogelijk in België
4 (80%) 3 stemmen

Related Posts