Lenen voor de aankoop van een wagen? Het is nu of nooit

Tijdens het autosalon is het telkens spannend afwachten wat de banken en autoconstructeurs qua acties zullen doen. Bepaalde autoconstructeurs zetten resoluut in op het publiek door hoge kortingen (soms tot wel 30%) en ‘gratis’ uitrusting packs aan te bieden. Banken profiteren van de versnelde verkoop van wagens door extra voordelige rentevoeten aan te bieden. Loont het de moeite om te lenen voor de aankoop van een wagen tijdens het autosalon?

Klik hier om alle autoleningen te vergelijken

Autosalon 2016

Volgens de pers is het autosalon van 2016 vooral gericht op hybride en elektrische wagens. De Belg is met andere woorden nog steeds op zoek naar milieuvriendelijke en budgetvriendelijke wagens. Naast de mogelijkheid om plaats te nemen in alle wagens van het autosalon, is er een aparte stand met exclusieve dreamscars (lees: de wagens die niet weggelegd zijn voor eenieders budget). Zelfs diegenen die dromen van een nieuwe wagen, maar momenteel met een beperkt budget zitten kunnen terecht op het autosalon. Verschillende banken en financiële instellingen bieden tijdens het autosalon extra voordelige leningen aan. Saloncondities op de wagen en de lening: het kan.

Waar een lening nemen?

Lenen voor de aankoop van een wagen? Het is nu of nooitWanneer je sowieso zou wensen te lenen voor de aankoop van een nieuwe wagen is het absoluut nu het goede moment. Volgens mededelingen van Beobank kunnen particulieren tijdens het autosalon reeds een autolening bekomen aan een rentevoet van 0,99%. Wie zijn kosten als zelfstandige kan bewijzen, kan daarenboven een gedeelte van deze intrest aftrekken als kost waardoor de werkelijke financiële last schommelt rond de 0,50%. In een aantal gevallen is het dus met andere woorden voordeliger/winstgevend door de inflatie om geld te lenen voor een auto dan het geld geparkeerd te laten staan op een spaarrekening.

De 0,99% is absoluut een prijsgunstig tarief. Door de aanhoudende lage rentevoet hebben banken en financiële instellingen ook hun rentevoet verlaagd, wat de rente op leningen ten goede komt. In vergelijking met 2015: toen kon CPH Bank de meest gunstige lening tijdens het autosalon aanbieden met een rentevoet van 1,59%. Vandaag zit naast Beobank en BKCP ook KBC, CPH, Belfius, ING en Crelan op dat rentetarief of lager. Mogelijks kan dit rentepercentage nog verlaagd worden door te opteren voor een groene/milieuvriendelijke wagen. Belfius biedt bijvoorbeeld klanten die opteren voor een groene/milieuvriendelijke wagen die voldoet aan een aantal vereisten een rentevoet van 1,40% aan.

Klik hier om autoleningen te vergelijken

Wat is het afbetalingsritme en -last?

Voor het becijferen van het afbetalingsritme werd geopteerd voor de laagste rentevoet van de markt tijdens het autosalon, zogenaamd de 0,99% van Beobank en BKCP.
Bijvoorbeeld: Piet leent 20.000,00 EUR voor de aankoop van een nieuwe wagen tijdens het autosalon 2016. Wanneer Piet de lening zou wensen te spreiden over 48 maanden, betaalt hij 425,10 EUR per maand terug, waardoor hij jaarlijks 5.101,20 EUR betaalt. De totale terugbetaalde som na 48 maanden is daardoor 20.404,80 EUR. Anders gesteld: voor de vier jaar dat Piet de 20.000,00 EUR heeft geleend, betaalt hij ‘amper’ 400 EUR.

Opgelet: bepaalde rentetarieven gelden uitsluitend voor autoleningen aangevraagd via het internet. Wanneer men als klant bijgevolg zou opteren om de autolening in het kantoor af te sluiten, zou de kostprijs hoger kunnen liggen.

Wat met een tweedehandswagen?

Autoverdelers en autofabrikanten bieden voor hun tweedehandswagens ook vaak gunstigere tarieven aan tijdens het autosalon. Ookal gaat het daarbij niet om nieuwe wagens, ook zij wensen de tweedehandswagens zo snel mogelijk kwijt te raken. Wanneer je overweegt geld te lenen voor een tweedehandswagen, vergelijk je beter zelf alle rentetarieven. De tarieven van hierboven gelden uitsluitend voor nieuwe wagens. Naar ons onderzoek biedt momenteel Hello Bank met een rentetarief van 3,50% de meest voordelige rente aan voor autoleningen van tweedehandswagens.

Naar het voorbeeld van Piet zou dit neerkomen op de volgende berekening: Piet leent 20.000,00 EUR voor de aankoop van een tweedehandswagen tijdens het autosalon. Wanneer Piet de lening zou wensen te spreiden over 36 maanden, betaalt hij 585,54 EUR per maand terug, wat neerkomt op een jaarlijkse afbetalingslast van 7.026,48 EUR. De totale terugbetaalde som na drie jaar is 21.079,44 EUR. Anders gesteld: voor de drie jaar dat Piet het geld ter beschikking krijgt, betaalt hij iets meer dan 1.000,00 EUR. De prijs van lenen voor een tweedehandswagen ligt dus ettelijke malen hoger dan deze van een lening voor een nieuwe wagen.

Lenen voor de aankoop van een wagen? Het is nu of nooit
4.67 (93.33%) 3 stemmen