In navolging van andere landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, wordt ook in België door ondernemers steeds vaker door ondernemers naar alternatieve leningen gekeken. Het aandeel loopt al in de enkele miljarden euro’s. Dit is vooral ook te danken aan het feit dat het lastiger is om een lening af te sluiten bij de grote banken. Vooral waar het gaat om kleine ondernemers zijn de banken voorzichtig. Dit geeft andere spelers op de markt dan ook de ruimte. De politiek ziet dit als een zorgwekkende ontwikkeling.
De verschillende soorten alternatieven
Er zijn verschillende alternatieven voor ondernemers. Het is belangrijk om daarbij dan wel naar een goed passende oplossing te zoeken. Dat is vooral het geval bij leningen die minder dan een miljoen euro bedragen. Een kwart van die leningen loopt op dit moment buiten de banken om. Als het gaat om leningen tot 250 duizend euro, dan is het zelfs al bijna de helft dat niet via de bank wordt verkregen door ondernemers. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, wanneer de aanbieders en de markt beter met elkaar verbonden worden. Hier ligt dan ook nog een uitdaging.
Trend van de langere termijn
De trend van financieren buiten de bank om, is al langer waarneembaar. Partijen die deze mogelijkheden aanbieden, zien het aantal aanvragen dan ook nog altijd stijgen. Vooral waar het gaat om de aankoop van zakelijk vastgoed is het zo dat vaak andere wegen worden gezocht om de financiering rond te krijgen. Een belangrijke reden is ook dat de rentetarieven van de alternatieve partijen niet veel afwijken van die van de banken. Een andere reden die wordt gegeven is dat banken steeds afstandelijker zijn geworden naar zakelijk klanten. Alternatieve partijen profiteren van deze tekortkoming bij de banken.
Flexibel in de mogelijkheden
De alternatieve aanbieders van leningen zijn ook flexibel in de mogelijkheden. Ook dit spreekt veel ondernemers aan. Denk bijvoorbeeld aan aflossingsvrij lenen. Dit betekent dat het voor de ondernemer gemakkelijk wordt om zich op andere zaken van het ondernemerschap te richten. Dit is bijvoorbeeld belangrijk op het moment dat er economische druk ontstaat. Het is dan fijn om niet te hoeven aflossen op de lening. Het is zo dat er veel verschillende soorten ondernemers zijn, dus is het ook belangrijk dat er verschillende soorten leningen zijn.
Minder aantrekkelijk voor particulieren
Wat wel opvalt, is dat deze markt minder aantrekkelijk voor particulieren is. Het is namelijk zo dat hier meer toezicht op is. Dit heeft onder andere te maken met de markt voor minileningen met woekerrentes. Sinds hier meer regelgeving voor is en meer toezicht wordt gehouden, is het ook zo dat dit minder aantrekkelijk is geworden. Daardoor is deze markt ook veel minder groot dan die voor ondernemers. Bovendien zijn de partijen die voor ondernemers leningen aanbieden vaak veel professioneler ingericht. Ook dit maakt een groot verschil. Voor ondernemers voelt het risico om buiten de bank om te lenen dan ook veel kleiner. Ook dit speelt een rol.
De wereld is in rap tempo een flink stuk duurder geworden. Dit heeft ook gevolgen voor de aankopen die consumenten kunnen doen. Zelfs de meest basale aankopen worden lastiger. In Engeland is een supermarkt al begonnen met het tegemoetkomen van de klanten. Die kunnen voor de duurdere boodschappen rentevrije leningen van zo’n 25 pond tot maximaal 100 pond afsluiten wanneer ze aan de kassa komen. De vraag is natuurlijk of dit meer gebruikelijk zal gaan worden. Krijgen we in de maatschappij hiermee allerlei nieuwe vormen van lenen?
De bekende betalingsregeling
Het is wel belangrijk om de lening van de supermarkt in het juiste perspectief te zetten. Het gaat in de eerste plaats gewoon om de bekende betalingsregeling zoals we die kennen. Dat betekent dat je een aankoop kan doen en die dan vervolgens kan afbetalen. Wel is het natuurlijk zo dat dit normaal gesproken op plekken zoals supermarkten helemaal niet gebruikelijk was. Dit is dus iets wat tegenwoordig meer en meer aan het voorkomen is. De regelingen zijn wel wat minder groot dan normaal. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de prijs van de goederen.
Het gebruik van microleningen
Het opvallende is dat de supermarktketen gaat samenwerken met een geldschieter. Dit is een aanbieder zonder winstoogmerk. Deze aanbieder verstrekt normaal gesproken microleningen. Hierover is natuurlijk ook het nodige te doen geweest de afgelopen jaren. Enerzijds waren er de aanbieders die deze leningen met woekerrentes aanboden. Anderzijds was de microlening juist ook een manier om mensen die het minder gemakkelijk hadden snel uit de brand te helpen wanneer een aankoop gedaan moest worden. Dit lijkt zich nu wat breder in de maatschappij te gaan ontwikkelen door de opgelopen prijzen.
Grote groep klanten
Er is al een grote groep klanten die gebruik wil maken van de rentevrije lening voor de boodschappen. In een proef in Engeland werden 5000 van deze leningen afgesloten. Daarbij werd toen nog een kleine rente gerekend. Uiteindelijk besloot de supermarkt die rente voortaan zelf voor zijn rekening te nemen. De lening komt op een klantenpas en is online aan te vragen. Deze is alleen beschikbaar in vestigingen van de supermarkt zelf. Het terugbetalen gaat in stappen van 10 pond of hoger. Volgens de leiding van de supermarkt is dit een creatieve oplossing om mensen te helpen de kosten te dekken. Ze moeten wel kunnen blijven eten en drinken.
Ook in andere landen?
De vraag is nu hoe dit zich verder zal ontwikkelen. Zal de rentevrije lening in winkels meer en meer een rol gaan spelen? Of zal je toch vooral bij de bank moeten blijven lenen? Vooralsnog lijkt het er niet op dat dit concept wordt overgenomen. Toch is het interessant om te bekijken welke kant deze zaken op zullen gaan. Mogelijk wordt het afsluiten van kleine leningen een stuk gemakkelijker, juist ook door samenwerkingen tussen kredietverstrekkers en winkeliers. Het kan zeker de moeite waard zijn om hier het oog op te houden voor de komende tijd.
Het was nog nooit zo voordelig om geld te lenen. Het is daardoor eigenlijk voor iedereen gemakkelijk geworden om een lening af te sluiten. Dit lijkt voor veel mensen dan ook een goede aanleiding om daar nu gebruik van te maken. Het is vooral door het huidige monetaire beleid in Europa dat het zo gemakkelijk is geworden om geld te lenen. Grote bedrijven en overheden krijgen zelfs geld toe voor hun leningen. Maar ook als consument ben je nauwelijks iets kwijt. Het is dus ook goed om te bekijken wat dit nu eigenlijk betekent.
Leningen zullen een ontwikkeling doormaken in 2021. Wie bijvoorbeeld wil gaan lenen om te bouwen, zal eerst eens moeten bekijken welke lening het best passend is en om welke reden. Een hypotheeklening, renovatielening en groene lening zijn hier allemaal geschikt voor. Toch kan het per situatie in het komende jaar flink verschillen welke kredietvorm nu eigenlijk de beste optie is. Ook kan het soort verbouwing of renovatie daar een rol in spelen. Het is dus wel goed om te weten wat de ontwikkelingen zijn. Zeker nu verbouwen populairder dan ooit lijkt door de coronaperiode.
Het aangaan van een lening houdt natuurlijk ook in dat het geld op enig moment terugbetaald moet worden. Het is echter in veel gevallen zo dat dit niet gebeurt. Met de komst van een crisis, een financiële tegenvaller, ziekte of problemen in het privéleven, kan het terugbetalen van een geleend bedrag er vaak al snel bij inschieten. Zelfs al is dit vaak maar tijdelijk. Een enkele betaling missen, is nog overkomelijk. Wie echter vaker in betalingsproblemen komt, kan weleens heel lang de gevolgen moeten dragen hiervan. Dit kan tot tien jaar duren.
Leestijd 2 minuten
Een auto bezitten is voor veel Belgen een soort van status, maar vaak ook bittere noodzaak, bijvoorbeeld om op het werk te kunnen komen. Zeker als je onregelmatige shifts hebt op het werk is het openbaar vervoer vaak geen optie. Dan kun je simpelweg niet zonder auto. Maar wat nu als je auto het begeeft en reparatie niet meer mogelijk is? Dan moet er een andere auto komen, en die moet natuurlijk worden gefinancierd. Hiervoor kun je, als je geen spaargeld hebt, een lening afsluiten. Maar doe dit alleen als je de aflossing ook daadwerkelijk kunt opbrengen.
Leestijd 2 minutenWanneer je een bedrijf wil opstarten heb je natuurlijk geld nodig. Daarbij kan je kiezen om geld te lenen bij de bank. Maar ook eigen spaargeld in een bedrijf investeren is populair. Wanneer geen van deze twee opties mogelijk is, zijn er gelukkig nog enkele andere manieren om geld te lenen van mensen in je omgeving. Forento.be somt voor jou de 3 beste manieren op om in 2018 geld te lenen voor je vennootschap.
Leestijd 2 minutenMeer dan de helft van alle Belgen heeft een lening lopen. Het gemiddeld bedrag dat ze voor dit geld lenen maandelijks terugbetalen is gelijk aan 864 euro. Zo blijkt althans uit een onderzoek dat verscheen naar aanleiding van De Week van het Geld.
Leestijd 2 minutenUit een studie van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat Belgische gezinnen een te kleine buffer aanhouden voor hun schulden. Zo zou 1 op de 3 kredietnemers een kleine financiële reserve hebben om tegenslagen van hun geld lenen voor een huis op te vangen.
Leestijd 2 minutenOok dit jaar zullen wellicht duizenden gezinnen naar de grootste bouwbeurs van ons land gaan. Batibouw 2018 loopt in Brussels Expo van 22 februari tot en met 4 maart. Naar aanleiding van Batibouw hebben nu verschillende kredietgevers hun tarieven voor renovatieleningen of verbouwingsleningen aangepast. Hoe kan jij de voordeligste verbouwingslening vinden?