Mastercard lanceert nog dit jaar kredietkaart met vingerafdrukscanner

Mastercard lanceert nog dit jaar kredietkaart met vingerafdrukscanner
Mastercard lanceert nog dit jaar kredietkaart met vingerafdrukscanner

Mastercard verwacht nog dit jaar, 2017, zijn Mastercard kredietkaart met vingerafdrukscanner in gebruik te nemen. Momenteel heeft de kredietkaartuitgever 2 proefprojecten in Zuid-Afrika lopen. Nl. bij een supermarktketen en bank. Zo meldt Mastercard zelf in een nieuwsbericht op haar website.

Hoe werkt de kredietkaart met vingerafdrukscanner?

De kredietkaart met vingerafdrukscanner werkt zoals een doorsnee kredietkaart waarbij de gebruiker zijn kaart door de betaalterminal dient te halen. In plaats van de aankoop vervolgens te bevestigen per pincode, zal de kredietkaart vragen naar de vingerafdruk van de gebruiker. Een pincode is dus niet langer vereist. Indien de vingerafdruk tijdens de aankoop overeenstemt met de vingerafdruk die bij de kredietkaart geregistreerd staat, wordt de aankoop goedgekeurd en verwerkt. De gebruiker zal dus eerst zijn vingerafdruk dienen te registreren bij zijn of haar bank. Mastercard hoopt op die manier het aantal fraudegevallen met kredietkaarten te beperken.
De nieuwe kredietkaart zal compatibel zijn met alle bestaande betaal- en pinterminals die een EMV-chip ondersteunen. Hierdoor zou er geen update moeten doorgevoerd worden aan of vervanging van bestaande terminals.

Aanvullende tests

Mastercard verduidelijkte in zijn aankondiging dat er in de loop van 2017 nog aanvullende tests zullen uitgevoerd worden. Onder meer in Europa en Azië zullen pilootprojecten van de Mastercard kredietkaart met vingerprint uitgerold worden. Een volledige roll-out volgt naar verwachting eind 2017. Wellicht zal het nog iets meer tijd in beslag nemen alvorens men de kredietkaart effectief zal kunnen bestellen. De banken spelen immers een sleutelrol in het bestelproces. Zoals hierboven verduidelijkt dient de vingerafdruk vóór gebruik geregistreerd te worden bij de financiële instelling van de kredietkaartgebruiker.

Vingerafdruk en beveiliging

Mastercard maakte geen verdere details bekend over de beveiliging van de kredietkaart. Volgens de Britse krant The Telegraph zijn er evenwel nog aanvullende proeven noodzakelijk. Onderzoekers zouden er immers in geslaagd zijn om een aantal ‘hoofdvingerafdrukken’ te creëren waardoor het mogelijk zou zijn om vingerafdrukscanners van smartphones in 65% van de gevallen te misleiden.

Via Forento.be ontdek je een globaal en vergelijkend overzicht van alle Mastercard kredietkaartuitgevers op de Belgische markt. Van zodra het mogelijk is om de Mastercard kredietkaart met vingerafdruk bij banken te bestellen, zal Forento.be je uiteraard berichten.

Mastercard lanceert nog dit jaar kredietkaart met vingerafdrukscanner
4.5 (90%) 2 stemmen

Related Posts
Meer in Creditcards
Hoe werkt een kredietkaart?

Een kredietkaart oogt dan wel gelijk aan een gewone betaalkaart of debetkaart, een kredietkaart werkt toch op een iets andere...

Sluiten