Mastercard toont vernieuwde kredietkaart

Mastercard toont vernieuwde kredietkaart
Leestijd 2 minuten

Mastercard KredietkaartenVrijwel iedereen kent de klassieke kredietkaarten van Mastercard of Visa. Het gaat om een bankkaart die handig zonder veel beslommeringen kan gebruikt worden om aankopen in fysieke of reële winkels te doen. Simpelweg de kaart door de lezer halen, en de aankoop is gebeurt. Om tegemoet te komen aan de stijgende veiligheidsvereisten heeft Mastercard een nieuwe type van kredietkaart ontwikkeld: de Mastercard die enkel gegevens laat lezen wanneer de consument het aangeeft. Tot op heden blijft het plan vooral een Amerikaans verhaal.

Met het concept hoopt Mastercard dieven en fraudeurs weg te houden. De nieuwigheid van Mastercard werd eerder deze week voorgesteld op de Consumer Electronics Show (CES). Voor de ontwikkeling deed Mastercard beroep op de diensten van Dynamics, een onderneming van Microsoft.

Hoe werkt deze Mastercard?

De nieuwe Mastercard werd voorzien van en chip, een kleine display en enkele knoppen en leds. Een combinatie van deze elementen zou zorgen voor een onbreekbare beveiliging. Het feit dat een nieuw type van kaart werd ontwikkeld zou geen afbreuk doen aan de huidige features. De nieuwe kredietkaart is perfect compatibel met huidige betaalterminals.

Het beschermingsproces is samengesteld uit drie delen:

De gebruiker van de kaart moet voor het gebruik de kaart zelf activeren. Door het ingeven van de code op de kaart wordt het nummer van de kredietkaart geactiveerd.

Bij elke transactie wordt een dynamische CVC1 code gegenereerd en op de magnetische strip geplaatst. Op die manier kan de verkoper de transactie niet manipuleren voor een andere verkoop, en dus niet meer geld boeken op het krediet van de consument.

Ook de CVC2 code op de achterkant van de kredietkaart wordt enkel digitaal weergegeven. Telkens zou deze digitale code gewijzigd worden, waardoor ze niet meer bruikbaar is mocht de code terecht komen in foute handen. Bijvoorbeeld in geval van hacking of phishing van de kredietkaartgegevens.

De nieuwigheden zouden onmiddellijk beschikbaar zijn voor alle bedrijven die werken met Mastercard. Tot op heden zal de vernieuwde kredietkaart vooral een Amerikaans verhaal blijven. Europese kredietkaarten, zoals die in België, werken hoofdzakelijk met de chip op de kaart en bijhorende pincode, in plaats van via de makkelijker te kopiëren magneetstrip. In de VSA wordt vooral de magneetstrip gebruikt, wat fraude en misbruik eenvoudiger maakt. Fraudeurs kunnen door middel van een gekopieerde strip en nagebootste handtekening dus perfect shoppen zonder beletsel.

Related Posts