Online betalen: best per klassieke bankkaart of kredietkaart?

Online betalen: best per klassieke bankkaart of kredietkaart?

Kredietkaarten - Forento.beMet de aankomende kerst- en eindejaarperiode in de vooruitzichten wordt er door consumenten haastig op het internet gewinkeld. Daarbij stellen de webshops verschillende betalingsmethodes voor: de klassieke bankkaart, kredietkaart (Visa, Mastercard of American Express) of per overschrijving. Welke betaalmogelijkheid kies je het beste? En wat levert jou als consument het meeste voordeel op?

Wat kiezen bij meerdere opties?

Bij de meeste webshops bestaan er niet louter de drie vooropgestelde betaalmethodes. Bij het betalen per klassieke bankkaart kan je daarenboven kiezen uit Bancontact/Mister Cash of Maestro. Waarom deze tweedeling? Bancontact/Mister Cash was een oorspronkelijke uitvinding voor binnenlands betaalverkeer. Bijvoorbeeld: Mevrouw X, Belgisch onderdaan, koopt in de winkel van mevrouw Y, binnenlandse winkel, een nieuw jurkje. Mevrouw X betaalt per Bancontact/Mister Cash. De optie Bancontact/Mister Cash werkt echter evenzeer in grote internationale webshops, zoals Bol.com. De Maestro-functie daartegenover is eerder gericht op buitenlandse betalingen. Vooral andere webshops uit Europa worden daarbij geviseerd.

Hoe wordt het aankoopbedrag van mijn rekening geboekt?

Wel, dat is het grote verschil tussen klassieke bankkaart of kredietkaart. In geval van een klassieke bankkaart wordt het bedrag rechtstreeks van de persoonlijke bankrekening geboekt. Bij een kredietkaart schiet de verstrekker een mini-lening voor, waarbij de afrekening pas later gebeurt. Meestal de maand nadien. Wens je te betalen via Visa, Mastercard of American Express? Dan hoeft het aankoopbedrag eigenlijk nog niet op jouw rekening beschikbaar te zijn. Handig wanneer je loon maar enkele dagen later zou gestort worden. Het onderscheid qua kosten is ook weinig relevant. Voor online betalingen betalen consumenten geen bijkomende kosten. Met andere woorden: zowel per klassieke bankkaart of kredietkaart betaal je voor online bestellingen geen bijkomende kosten.

Beveiliging

De beveiliging van de betaling verloopt in se op dezelfde wijze. Zowel per klassieke bankkaart of kredietkaart verloopt het betalingsproces via een beveiligde verbinding en kaartlezer of Digipass. Eventueel kan er bij het betalen per kredietkaart gevraagd worden naar de beveiligingscode op de achterzijde. Dit is een extra zekerheid om te controleren of je de fysieke drager bent de kaart.

Voordelen van de ene versus de andere kaart

Wanneer de bestelde goederen niet worden geleverd beschik je als consument steeds over een chargeback. Het geld dat van je bankrekening werd geboekt wordt in dat geval terugbetaald. Echter bestaat deze optie enkel bij kredietkaart of via Maestro. Betalingen via Bancontact/Mister Cash genieten niet van deze bescherming. Een ander voordeel van betalen per kredietkaart is de gratis aanspraak op bijkomende verzekeringen. Bepaalde kredietkaarten, meestal die gelinkt aan de hogere inkomens, bieden een reisannuleringsverzekering in geval van ziekte, of retourverzekeringen langer dan de klassieke termijn aan. Het gaat om bijkomende voordelen die je bankagent aan de kredietkaart koppelt. Dergelijke voordelen zijn niet verbonden aan een klassieke bankkaart, ongeacht of je nu betaald per Bancontact/Mister Cash of Maestro.

Online betalen: best per klassieke bankkaart of kredietkaart?
4 (80%) 1 stemmen

Related Posts