Oude Tak 21-verzekeringen: behouden of dumpen?

Onlangs een gesprek gehad met je bankagent of verzekeraar? Dan zal hij wellicht getracht hebben je financiële middelen over te brengen naar een nieuw verzekeringsproduct. Veel verzekeraars trachten cliënteel zo ver te brengen hun oude Tak 21-verzekeringen over te zetten naar nieuwe verzekeringsproducten. Loont het overstappen, of blijf je beter behouden aan je huidige Tak 21-verzekeringen?

Wie al jaren spaart via Tak 21-verzekeringen zal het wellicht al opgemerkt hebben. Op het moment dat de percentages van oorspronkelijke Tak 21-verzekeringen in de lijn lagen van de intresten op klassieke spaarrekeningen, is dit anno 2014 niet meer waar. De aanhoudende lage rente zorgt er voor dat sparen via klassieke spaarrekeningen nog weinig oplevert. De oude Tak 21-verzekeringen zorgen echter al jaren voor een gegarandeerd rendement. Ook verzekeraars hebben dit gemerkt, en willen zo snel mogelijk af van de (te) dure Tak 21-verzekeringen. Vandaar trachten ze cliënteel zo ver te krijgen vrijwillig hun spaarinstrumenten over te zetten naar een nieuw verzekeringsproduct.

Tak-21 is populair

Tak 21-verzekeringen is nog steeds een van de meest populaire spaarinstrumenten in België. Dit type van sparen zorgt voor een gegarandeerd rendement, eventueel aangevuld met een deel van de winstmarge. Echter is het standaardkenmerk van het contract: gewaarborgde opbrengst. Cliënten van een Tak 21-verzekering hoeven dus niet te twijfelen over mogelijks nog langere rentevoeten in de toekomst, aangezien het rendement bij de aanvang van de belegging gekend is. Sommige spaarders krijgen op hun Tak 21-verzekering nog een gewaarborgd bruto rendement van 3,50 procent, iets wat zo goed als onbestaande is bij huidige verzekeringsproducten. Wie nu een Tak 21-verzekering afsluit krijgt circa 1,50 procent bruto rendement, oftewel 2 procent minder dan oude spaarcontracten.

Zoals hierboven gesteld maken verzekeraars maar al te graag gebruik van dit verschil om cliënten zo ver te krijgen vrijwillig hun spaarinstrumenten over te zetten naar een andere Tak 21-verzekering of ander beleggingstype. Veel verzekeraars zitten nog vast aan de bestaande contracten van 3,50 procent of meer gewaarborgd bruto rendement. Deze contracten lopen tot het einde van de duur tijd, en kunnen de goede werking van de verzekeraar (lees winstoptimalisatie) ondermijnen. Waarschijnlijk zullen er ook weinig spaarders zijn die “vrijwillig” afstand doen van hun hoge bruto rendement.

Met andere woorden: het aanhouden van een oude Tak 21-verzekering heeft niets dan voordelen voor jou als spaarder. De verzekeraar is echter de pineut dankzij de historisch lage rentevoeten. Denk dus twee maal na alvorens je instapt op een nieuwe spaarformule onder woorden als “historisch hoge rendementen” of “fikse kortingen op de instapkosten”. De meeste cliënten hebben het meeste baat bij het aanhouden van hun huidige verzekering. In geval van twijfel kan je steeds de bruto rendementen van je vorige Tak 21-verzekering vergelijken met de toekomende bruto rendementen, plus instap- en beheerskosten.

Oude Tak 21-verzekeringen: behouden of dumpen?
4 (80%) 1 stemmen