Persoonlijke lening met intrest soms interessanter dan 0% krediet

Persoonlijke lening met intrest soms interessanter dan 0% krediet
Persoonlijke lening met intrest soms interessanter dan 0% krediet
Leestijd 2 minuten

Uit een vergelijking van verschillende persoonlijke leningen bij meerdere kredietaanbieders blijkt dat een lening aan 0% niet altijd goedkoper is dan een lening met intrest. Vaak bieden supermarktketens of autofabrikanten een gratis persoonlijke lening aan. Iemand zonder veel erg zou daardoor denken dat 0% rente effectief gratis is. Nochtans is vaak het tegendeel waar. Wat zijn de kleine lettertjes bij een krediet aan nul procent?

Wat is een 0% lening?

Op de radio en op het internet wordt regelmatig reclame gemaakt voor leningen met een lage rentevoet. Sommige kredietaanbieders bieden zelfs een lening aan tegen een rente van 0%. Vooral in de autosector en verkoop van multimedia wordt gretig gebruik gemaakt van dergelijke leningen. Op die manier tracht men consumenten over de streep te trekken om alsnog een persoonlijke lening af te sluiten.

In theorie is het mogelijk dat een kredietgever een intrest van 0% voorstelt. Maak echter alleen een vergelijking tussen jaarlijkse kostenpercentages (JKP). Dit JKP houdt rekening met alle kosten die bij de persoonlijke lening kunnen komen kijken. Bv. intresten, dossierkosten, administratiekosten, enz. Enkel door middel van het JKP kunnen dus objectief twee kredieten met elkaar vergeleken worden.

Mislopen andere voordelen

Wanneer men bij een autofabrikant voor een lening aan 0% rente kiest, betekent dit ook dat men bepaalde voordelen automatisch misloopt. Zo loopt men evt. een gratis optie, bijkomende korting op de aankoopprijs of verlengde garantie mis. Maak dus een vergelijking tussen de kostprijs van de voordelen die men zou ontvangen enerzijds, en de kost van de persoonlijke lening anderzijds.

Zeker nu is lenen via een persoonlijke lening of autolening op zich voordelig. Verschillende banken bieden momenteel een autolening voor een nieuwe auto of tweedehands auto aan tegen een JKP van minder dan 1,75%. Zo kan er nu bij Beobank een autolening afgesloten worden vanaf 1,29% JKP. Bij een geleend bedrag van 20.000 EUR betaalt men daardoor over 4 jaar precies 531,18 EUR aan intrest. Ook bij BNP Paribas Fortis kan men tegen een JKP van 1,50% een gunstige autolening afsluiten. Concreet betekent dit dat men voor een geleend bedrag van 20.000 EUR in totaal 614,08 EUR extra dient terug te betalen. Wanneer je deze 500 à 600 EUR vergelijkt met de kostprijs van bepaalde voordelen (bv. 3% korting op de aankoopprijs), kan het maar al te snel zo zijn dat de voordelen een hogere waarde hebben.

Tot slot loopt men door een krediet aan 0% ook bepaalde voordelen als zelfstandige mis. Wie kiest als zelfstandige voor een aftrek van de werkelijke kosten, mag het werkelijke beroepsgedeelte van de intresten aftrekken als kost. Bij een krediet aan 0% of gratis lening is er geen rente om af te trekken in de belastingaangifte. De zelfstandige loopt dus een fiscaal voordeel mis.

Op zoek naar een betrouwbare partner om een lening voor je huwelijk, vakantie of nieuwe auto bij af te sluiten? Op Forento.be vind je een compleet overzicht van Belgische aanbieders van autoleningen en persoonlijke leningen.

Related Posts