Persoonlijke lening wint aan populariteit

persoonlijke lening
Persoonlijke lening wint aan populariteit
Leestijd 2 minuten

Uit een rondvraag bij Nederlandse consumenten blijkt dat kredietnemers liever een persoonlijke lening hebben. De geldreserve daalt dan ook aan populariteit. Diezelfde tendens wordt vastgesteld in België. Waarom kiezen steeds meer mensen voor een persoonlijke lening? En kan een doorlopend krediet nog in bepaalde gevallen interessant zijn?

Verschuiving van interesse

Vroeger vonden mensen vooral een geldreserve interessant. Ze konden op een flexibele manier geld opnemen en opnieuw aflossen. De kredietnemer moest enkel de door de kredietgever opgelegde maximumbedragen respecteren. Nu blijkt 2 op de 3 kredietnemers te kiezen voor een persoonlijke lening. En slechts 1 op de 3 geeft nog de voorkeur aan een geldreserve. Vooral het feit dat je bij een persoonlijke lening onmiddellijk over het hele bedrag beschikt doet veel consumenten anders kiezen.

Wat is een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening maken de kredietgever en kredietnemer een afspraak om geld uit te lenen. Dit kan bijvoorbeeld € 7.500 of € 20.000 zijn. De kredietnemer betaalt nadien in delen het geleend bedrag terug. De duur van terugbetaling is wettelijk beperkt. De kredietgever moet hierbij dus rekening houden met het bedrag dat je geleend hebt. Naast deze terugbetaling betaal je een rente. Dit is de vergoeding voor de kredietgever.

Waarom kiezen voor een persoonlijke lening?

Kredietnemers kiezen vooral voor een persoonlijke lening omwille van de volgende redenen:

  • Je krijgt onmiddellijk het geld op jouw rekening gestort. Je kan dus meteen een grote aankoop doen. Denk daarbij aan een nieuwe sofa of renovatie van een badkamer.
  • Je hebt meer mogelijkheden. Kredietgevers stellen bij een persoonlijke lening een hoger bedrag ter beschikking. Zo kan je bij Kredietpartner een persoonlijke lening afsluiten tot wel € 90.000. Een geldreserve is meestal beperkt tot € 15.000.
  • Je kan de lening in gelijke maandelijkse schijven terugbetalen. Bij een geldreserve is daartegenover het bedrag van de terugbetaling afhankelijk van het bedrag dat je voordien opgenomen hebt.
  • Je betaalt een lagere rente. Het JKP bij een persoonlijke lening is lager dan bij een geldreserve. Zo kan je bij Cetelem een persoonlijke lening afsluiten tegen een JKP van 4,95%. Een geldreserve heeft meestal een hoger percentage.
  • Je hebt meer duidelijkheid. De duur van de terugbetaling bij een persoonlijke lening is ook wettelijk vastgelegd. Bij de persoonlijke lening weet je dus een datum waarop je niet meer zal moeten terugbetalen.

Is een geldreserve dan nooit interessant?

Toch wel. Een geldreserve kan interessant zijn voor kredietnemers die volop kiezen voor flexibiliteit. Bij een geldreserve ben je immers niet gebonden aan een maximale duurtijd. Zo kan je de geldreserve bij wijze van spreken dus levenslang bijhouden. Het dient als een appeltje voor de dorst. Je gebruikt het wanneer je onverwacht extra financiële middelen nodig hebt. De geldreserve kan je ook probleemloos vanop afstand raadplegen. Vanuit een aparte website of applicatie kan je kijken wat het saldo van jouw geldreserve is.

Lage rente persoonlijke lening

De voorbije jaren zijn de rentes van leningen fors gedaald. Niet alleen de hypothecaire lening werd daardoor goedkoper. Ook persoonlijke leningen zitten op een historische lage rentevoet. Nu een persoonlijke lening afsluiten is dan ook veel interessanter dan pakweg 10 jaar geleden.

Op zoek naar een overzicht van goedkope persoonlijke leningen in België? Of wil je de rentes van de verschillende aanbieders van persoonlijke leningen vergelijken? Op Forento.be kan je simpel het JKP, maximumbedrag en minimumbedrag vergelijken.

Related Posts