Prijs van kredietkaart stijgt jaarlijks

Prijs van kredietkaart stijgt jaarlijks
Prijs van kredietkaart stijgt jaarlijks
Leestijd 2 minuten

De voorbije jaren zijn de kosten die banken toepassen telkens toegenomen. De voorbije vier jaar stegen bijvoorbeeld de jaarlijkse bankkosten van Belgische gezinnen met 2 tot 3 procent. Ook wat betreft de prijs van kredietkaarten. Hierdoor kan het zijn dat je bijna 10 procent meer betaalt voor je kredietkaart dan vier jaar geleden. Zo blijkt uit een onderzoek van de FOD Economie.

Stijging van de kosten van kredietkaarten

Volgens de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie stegen de voorbije jaren de kosten van alle financiële betaalmiddelen. En dus ook die van de kredietkaart. De stijging is daarbij gelijk aan 2 tot 3 procent per jaar. Wanneer we dit vermenigvuldigen over vier jaar, betekent dit dat de prijs van een kredietkaart de voorbije jaren met meer dan 10 procent is toegenomen.

We betalen gemiddeld 51 euro per jaar aan bankkosten

Een gemiddeld gezin betaalt nu 51,60 euro voor zijn bank. De financiële kosten verschillen wel sterk van bank tot bank. Veel is afhankelijk van de service die de financiële instelling in de plaats geeft. Zo is bijvoorbeeld bij Argenta een gewone rekening met bankkaart gratis. In ruil kan je echter op niet veel dienstverlening rekenen. Bij Beobank met de Beobank Fidelity Plus Spaarrekening krijg je dan wel weer veel service voor je geld.

Voor sommige gezinnen kunnen de bankkosten zelfs oplopen tot 500 euro per jaar. Het onderzoek hield in dat geval ermee rekening dat beide partners van een gezin een eigen zichtrekening en spaarrekening hebben. Daarnaast hielden de onderzoekers ermee rekening dat het gezin op vakantie in het buitenland geld afhaalt. Ook rekenden de onderzoekers onder andere de huur van een kluis door.

Tarieven banken stegen met 80 procent over 20 jaar

Wanneer we de cijfers over de voorbije 20 jaar bekijken is de stijging nog groter. Tussen 1998 en 2017 ging het om een stijging met maar liefst 80 procent. In diezelfde periode steeg de inflatie echter met ‘maar’ 46 procent. Dat wil zeggen dat de prijzen van alle producten met 46 procent stegen. Toch verhoogden de banken hun tarieven met 80 procent. Na de financiële crisis werden banken iets terughoudener om hun kosten te verhogen. De voorbije vier jaar stegen de prijzen echter wel opnieuw. Zoals hierboven vermeld, gaat het opnieuw om een stijging van 2 tot 3 procent per jaar.

Toch vallen prijzen in vergelijking met andere landen mee

Volgens Febelbin vallen de prijzen die Belgische banken hanteren voor onder andere een kredietkaart toch mee. Febelbin is de sectororganisatie van de banken in ons land. België is bij de goedkoopste landen in Europa. Bovendien zouden volgens de organisatie de kosten niet volstaan om alle kosten van het betaalverkeer te betalen.

Ben je op zoek naar een goedkope kredietkaart? Of zoek je net een kredietkaart met een heel aantal voordelen en kortingen? Op Forento.be kan je handig zelf alle kredietkaarten met elkaar vergelijken. Zo heb je na de vergelijking steeds de Visa kredietkaart of Mastercard kredietkaart die bij jouw gezinssituatie past.

Related Posts