Recordaantal Belgen kan lening niet meer terugbetalen

Ondanks de historisch lage rentevoet, kunnen een recordaantal Belgen hun lening niet meer terugbetalen. Zo berichten althans diverse Belgische media, zoals De Tijd en het Nieuwsblad. Volgens de cijfers zou thans 352.000 Belgen hun lening niet meer kunnen terugbetalen. Al deze Belgen zouden samen voor 3,13 miljard euro in het rood staan.

Historisch laagste rentevoet

Volgens officiële cijfers zouden zowel de hypothecaire lening als de persoonlijke lening op hun laagste rentevoet ooit staan. Gezinnen die anno 2016 zouden intekenen op een hypothecaire lening met een looptijd van 20 jaar, kunnen reeds een woning aankopen tegen 2,26%. Dat percentage vormt een daling van meer dan 1,5% tegenover het percentage van enkele jaren geleden. Het kopen van een woning is met andere woorden goedkoper geworden. Ook gezinnen die reeds een hypothecaire lening hebben lopen, kunnen ‘winst’ boeken door hun hypothecaire lening te herfinancieren.

Recordcijfer Belgen kan lening niet meer terugbetalen

Recordaantal Belgen kan lening niet meer terugbetalenOndanks de lonkende cijfers van lage rentevoeten, berichtten officiële cijfers tevens dat het aantal Belgen dat zijn of haar lening niet kan terugbetalen op het hoogste aantal ooit staat. Thans kan ongeveer 352.000 Belgen hun lening niet meer terugbetalen. In totaal hebben deze 352.000 Belgen voor 3,13 miljard euro aan openstaande schulden. Vooral het aantal Belgen met een hypothecaire lening dat zijn achterstallen niet kan terugbetalen is het voorbije jaar gestegen. Percentagewijs gaat het om een stijging van 2,50%. Een onrustwekkende evolutie die de komende jaren nog meer kan toenemen, aangezien door de lage rentevoeten meer Belgen intekenen op een hypothecaire lening en/of geld lenen voor een hoger bedrag.

Het CKP

De cijfers zijn afkomstig van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Deze instelling vormt een onderdeel van de Nationale Bank van België en analyseert op alternatieve wijze achterstallen en schulden inzake leningen. Wie gedurende zekere tijd zijn lening niet aflost, belandt op een zwarte lijst van het CKP waardoor het bekomen van een persoonlijke lening of hypothecaire lening in de toekomst moeilijker wordt. Financiële instellingen die een lening aanvraag ontvangen van een gezin, moeten eerst deze CKP raadplegen alvorens ze het krediet toestaan. De CKP vormt met andere woorden een beveiligingsmaatregel voor zowel de kredietnemer als kredietgever. De kredietgever wordt beschermd tegen potentieel verloren kredieten. De kredietnemer wordt beschermd tegen voorbarige kredieten.

Het CKP neemt uitsluitend achterstallen in haar overzicht op van zodra een lening door de kredietgever als achterstallig wordt aangegeven, en doorgaans gaat er tussen het staken van betalen door een kredietnemer en overgaan tot dwangmaatregelen door de kredietgever nog enige tijd. Naast het aantal kredieten met problemen, steeg ook het aantal probleemcontracten volgens de CKP. Volgens het CKP zijn er momenteel 526.504 van dergelijke probleemcontracten. Zoals hiervoor reeds vermeld, zullen deze evoluties de komende jaren sterk in het oog gehouden moeten worden.

Recordaantal Belgen kan lening niet meer terugbetalen
4 (80%) 1 stemmen