Redenen om toch te gaan beleggen

Redenen om toch te gaan beleggen
Redenen om toch te gaan beleggen
Leestijd 2 minuten

Het beleggen is populairder dan ooit. Toch zijn er ook nog altijd consumenten die hier niet aan meedoen. Daarom is het belangrijk om toch ook eens te laten zien dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Juist ook in een fase waarin bijvoorbeeld lage rente en hoge inflatie zo’n grote invloed op de wereld hebben. Het is dan slim om de kennis over beleggen wat verder te vergroten onder particulieren. Zo kunnen ook zij ontdekken wat het investeren voor hen kan opleveren. De volgende zaken spelen dan een rol.

De rol van de lage rente

De factor die misschien wel de grootste rol speelt is de lage rente. De bank levert dermate weinig, dat het je eigenlijk alleen maar kost. Soms kost het je zelfs letterlijk omdat er negatieve rente geldt. Dit heeft al veel mensen over de streep getrokken om het geld niet te laten staan, maar toch te gaan beleggen. Er is echter nog altijd een groep waar dit niet voor aan de orde is. Zij zijn bang dat zij uiteindelijk meer verliezen dan met de lage of negatieve rente omdat hun kennis van beleggen te beperkt is.

Meer verliezen door niet te beleggen

Het is eigenlijk ook omgedraaid tegenwoordig. De risico’s van niet beleggen zijn eigenlijk groter dan de risico’s van wel beleggen. Het is natuurlijk zo dat de koersen kunnen dalen en je waarde kwijtraakt. Dit is echter wel weer terug te verdienen bij een koersstijging. Geld dat stilstaat is echter niet meer terug te winnen. De kosten worden hoger en hoger, maar het spaarvermogen groeit niet met gelijke tred mee. Het is dus zo dat het risico van niets doen flink gaat meewegen. Met een goede aanpak is er veel meer te bereiken.

Een goede start maken

Het is wel belangrijk dat een goede start een grote rol speelt in het beleggen. Zo is er veel aan gelegen om al jong te beginnen. Dit komt in België tegenwoordig dan ook meer en meer voor. Het is vooral de jonge groep die inziet dat met beleggen meer te bereiken is dan met het sparen. Vooral het rendement wordt daarbij genoemd als een belangrijk punt. Het is wel zo dat veel beginners het liefst zelfstandig aan de slag gaan. Terwijl de hulp van specialisten juist veel kan bieden. Aandelen die heel populair zijn, zijn de duurzame mogelijkheden. Jonge beleggers zien hier ook veel lange termijn kansen in.

Genoeg te leren

Het blijkt zo te zijn dat er wel langzaam maar zeker een ommekeer in België komt. De groep die zet te beleggen of te willen beginnen, is aan het groeien. Dit gebeurt langzaam, maar het gebeurt wel. Daarbij valt ook op dat veel respondenten zeggen dat zij meer kennis over beleggen en de markt hebben opgedaan in recente tijden. Dit geeft hen meer zelfvertrouwen om eraan te beginnen. Het is ook zo dat meer mensen duidelijk hebben dat ook kleine bedragen goed bruikbaar zijn om te beleggen. Dit is belangrijk.

Related Posts