Reizen en geld: met welk betaalinstrument betaal ik idealiter?

Reizen en geld: met welk betaalinstrument betaal ik idealiter?
Leestijd 2 minuten

Met voor velen de vakantieperiode in het vooruitzicht, speelt de vraag hoeveel cash geld mee op vakantie dient genomen te worden. Betaal je idealiter alles per debet- of kredietkaart op vakantie? Of zweert men nog steeds het beste bij de euro die men in de plaatselijke munteenheid kan omzetten?

Situatie binnen eurozone

Reizen en geld: met welk betaalinstrument betaal ik idealiter?Binnen Europa kan men als gebruiker steeds kosteloos gebruik maken van de debet- of betaalkaart. Voor een betaling op restaurant of in een plaatselijke Spaanse boetiek per klassieke debet- of betaalkaart zal men bijgevolg (doorgaans) geen bijkomende kosten moeten betalen. Ook betalen per kredietkaart is binnen de eurozone gratis. Het voordeel van betalen per kredietkaart is dat men in deze hypothese slechts één maand later het geld van de rekening gecrediteerd ziet, terwijl dit bij de debet- of betaalkaart al na enkele dagen zal zijn.

Anders is het wanneer men elders in Europa geld zou afhalen. Geld afhalen is in tegenstelling tot het uitvoeren van betalingen wel betalend, waarbij er daarenboven grote verschillen bestaan tussen geld afhalen per debet- of betaalkaart en per kredietkaart. Het gros van de Europese banken biedt de mogelijkheid aan om gratis geld af te halen in een andere Europese lidstaat per debet- of betaalkaart. Enkel Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en Record Bank rekenen een kleine bijdrage van circa 10 à 70 eurocent per geldafhaling buiten het eigen netwerk. Wanneer men daartegenover gebruik zou maken van de kredietkaart om geld af te halen, lopen de kosten sneller op. Bepaalde banken hanteren een forfait van 2,50 of 5 EUR per geldafhaling per kredietkaart. Andere banken hanteren een vast percentage van de geldafhaling als kost qua tussenkomst, zoals bijvoorbeeld KBC met 1% en een minimum van 5 EUR.

Situatie buiten eurozone

Bij een betaling buiten de eurozone is men niet noodzakelijk voordeliger af per debet- of betaalkaart. De tarieven van betalingen buiten de eurozone fluctueren van financiële instelling tot financiële instelling (al dan niet vast percentage met een bepaald minimumbedrag). Zeker wanneer men als voordeel neemt dat een groter aantal handelaars de kredietkaart aanvaarden, betaalt men beter per kredietkaart dan per klassieke betaalkaart.

Wat betreft geldafhalingen buiten de eurozone geldt in se hetzelfde principe als binnen de eurozone. De kostprijs (al dan niet vast percentage met een bepaald minimumbedrag) ligt lager bij een geldafhaling per debet- of betaalkaart dan bij een kredietkaart. Bpost hanteert bijvoorbeeld voor een geldafhaling buiten de eurozone per klassieke betaalkaart 2,50 EUR aan vaste kost te verhogen met 1,50% voor het bedrag van de geldafhaling. Daartegenover hanteert Bpost voor een geldafhaling per kredietkaart een vaste kost van 5,50 EUR, te verhogen met 2,50% van het afgehaalde bedrag.

Related Posts