Rente en aantrekkelijke alternatieven in België

Rente en aantrekkelijke alternatieven in België
Rente en aantrekkelijke alternatieven in België
Leestijd 2 minuten

De rentes beginnen weer te stijgen. Dit begon bij de kleine banken, maar ook de grootbanken kijken hier inmiddels naar. Dat werpt de vraag op of het weer interessant wordt om in België het spaarboekje bij te houden. De renteverhoging begon bij Keytrade. Daar is al een procent te krijgen. Dat is meer dan de meeste banken kunnen bieden. Het is goed om eens te kijken wat dit oplevert, maar ook hoe het gesteld is met de alternatieven die de afgelopen jaren zo populair waren.

Waarom stijgt de rente?

Het is eerst belangrijk om te weten waarom de rente bij de banken in België stijgt. Dit heeft te maken met de ontwikkelingen bij de Europese Centrale Bank. Aar is jarenlang de rente uiterst laag gehouden om de economie te stimuleren. Daardoor was lenen en uitgeven interessanter dan sparen. Dat is tegenwoordig echter wel anders. Ontwikkelingen zoals de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben de prijzen opgestuwd. De inflatie is daardoor zeer hoog. Door de rente te verhogen hoopt de ECB dit te bestrijden. In navolging daarvan beginnen ook de consumenten banken hun rente op te voeren. Waar de consument van profiteert.

Gebeurt dit bij alle banken?

Het verhogen van de rente was tot nu toe vooral zichtbaar bij kleine banken zoals NIBC, Medirect, CKV en Keytrade. Keytrade is de eerste dit tot op 1 procent gaat zitten. Deze bank met 300.000 klanten hoopt daardoor snel te groeien. Het is een bank die zich richt op spaarders. Wanneer een klant eenmaal binnen is met spaargeld, dan is het ook mogelijk om andere producten en diensten op het gebied van financiën aan te bieden. Er is te verwachten dat meer banken dit ook gaan doen. Zelfs de grootbanken lijken dit te gaan doen.

Hoeveel is 1 procent?

Wanneer je kijkt naar het minimum van 0,11% dat de meeste banken aanbieden, is 1% natuurlijk veel. Dit is echter natuurlijk nog altijd niet goed in verhouding tot de inflatie. Op een spaarboekje is dus op dit moment nog altijd geen winst te maken. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het leven wordt natuurlijk ook 10% duurder door de inflatie. Op dit moment is het sparen dus nog geen aantrekkelijke optie als het gaat om het verder laten groeien van het vermogen. Het bedrag wordt wel hoger, maar de koopkracht wordt desondanks lager.

Kijken naar alternatieven voor sparen

Het is nog altijd zo dat er meer mogelijk is met de alternatieven. Dit is de afgelopen jaren voortdurend het devies geweest. Zo kan het bijvoorbeeld slim zijn om gewoon aankopen te doen. Denk dan bijvoorbeeld aan een fiets. Dit is een goede investering voor de eigen gezondheid en het is nog duurzaam ook. Aan een fiets heb je op dit moment meer dan aan €1.000,- op het spaarboekje. Een andere interessante optie is het investeren in een renovatie van de woning. Daarmee is namelijk de waarde van de woning te verhogen. Op de lange termijn zal dit veel meer opleveren.

Related Posts