Skivakantie en kredietkaart

Skivakantie en kredietkaart
Leestijd 2 minuten

Plannen om binnenkort op skivakantie te gaan? Of heb je reeds met vrienden en/of vriendinnen een citytrip gepland? Vergeet dan niet om jouw kredietkaart te deblokkeren. In het buitenland kan je in principe zowel per klassieke bankkaart als kredietkaart betalen. Doe je er goed aan om te betalen per kredietkaart in het buitenland? Of toch eerder per gewone bankkaart?

Betalen per kredietkaart: vrijheid

In principe kan je zowel in België als in het buitenland betalen per kredietkaart. De betaalmogelijkheden van Visa card kredietkaart, Mastercard en American Express zijn met andere woorden niet gebonden aan de landsgrenzen. Het voordeel van betalen per kredietkaart is het gevolg dat slechts één maal per maand de bijhorende zichtrekening gecrediteerd wordt. In tegenstelling tot een gewone bankkaart, waarbij het besteedde bedrag onmiddellijk van de bijhorende zichtrekening wordt afgenomen. Een kredietkaart staat dus toe om een mini-krediet aan te gaan.

Tip: Op zoek naar de beste kredietkaart? Doe hier een vergelijking >>

Skivakantie en kredietkaartOm misbruik tegen te gaan, blokkeren de meeste banken automatisch de Maestro-functie van de gewone bankkaart. Wanneer je naar het buitenland reist, behoor je dus contact op te nemen met je bankinstelling om je Maestro-functie voor het buitenland te laten deblokkeren. Na afloop van de uitzonderingsperiode wordt de gewone bankkaart weer ‘beveiligd’. Ook kredietkaarten kunnen een dergelijke bescherming gegund zijn. Wanneer je dus denkt te reizen naar de Verenigde Staten of een cruise denkt te maken op een schip dat vaart onder de Amerikaanse vlag, kan het perfect zijn dat je met deze ongewenste neveneffecten te maken krijgt. Neem dus met andere woorden voldoende cash mee, of neem contact op met je bankinstelling om de kredietkaart te laten deblokkeren voor de Verenigde Staten.

Kosten betalen per kredietkaart

Mogelijks rekent je bankinstelling bijkomende kosten aan voor het gebruik en/of geldafhaling per kredietkaart. Welke kosten betaal je per kredietkaart?

1. Betalingen in de eurozone. In principe zijn betalingen per kredietkaart in de eurozone kosteloos. Een restaurantbezoek of bezoek aan een boetiek in Nederland of Duitsland kan je met andere woorden zonder bijkomende kosten betalen per kredietkaart. Voor een geldafhaling rekent een uitgever van een gewone bankkaart circa 0,10 à 0,20% aan. De kosten van een geldafhaling per kredietkaart in het buitenland liggen ettelijke malen hoger. Voor een geldafhaling betaal je circa 1% van de totale geldafhaling, met een minimum van 5 EUR.

2. Betalingen buiten de eurozone. Wanneer je betaalt buiten de eurozone, betaal je steeds bijkomende kosten. Ongeacht of je op dat moment gebruik maakt van de gewone bankkaart of kredietkaart. Op basis van rondvraag bij financiële instellingen blijkt evenwel dat de kostprijs van een geldafhaling per gewone bankkaart lager ligt dan deze via een kredietkaart. Hou echter ook rekening met de volgende factoren: het land waar je geld wenst af te halen, de lokale munt, de tarieven van jouw eigen bank, en het gewenste bedrag. Ga je gedurende twee of meer weken op vakantie? Probeer dan je geldafhaling te beperken tot één maal in plaats van verschillende malen een klein bedrag. Op elke geldafhaling rust immers steeds een standaard transactiekost.

Wij van Forento.be raden aan om het tariefoverzicht van je bank en/of kredietkaart uitgever af te drukken vooraleer je op reis vertrekt. Dit kan een wrange nasmaak vermijden wanneer je terug keert van vakantie.

Related Posts