Spaargeld in het buitenland rendeert beter

Spaargeld in het buitenland rendeert beter

Spaargeld in het buitenlandDe laatste maanden hebben verschillende buitenlandse banken hun peilen gericht op de Belgisch spaarder. Zo proberen ze nieuw cliënteel aan zich te binden door intresten te beloven die het vierdubbele bedragen van wat klassieke grootbanken in België aanbieden. Een dergelijke belofte lijkt veel spaarders over de schreef te trekken.

Een gewone spaarrekening in België brengt anno 2014 gemiddeld een halve procent op jaarbasis op (exclusief getrouwheidspremie). Buitenlandse internetspaarrekeningen bieden vaak het vierdubbele, lees twee procent, aan voor hetzelfde spaarbedrag. Het grote verschil tussen de buitenlandse banken en klassieke Belgische grootbanken zijn de werkingskosten. Waar internetspaar aanbieders niet hoeven te investeren in dure locaties en personeelskosten, zitten klassieke grootbanken wel met deze kost. Belgische grootbanken zij daarnaast ook niet compleet vrij in het vaststellen van hun rente. Net als andere economische spelers zijn ze afhankelijk van enkele marktfactoren en –evoluties, waaronder de ECB-politiek.

Gewaarborgd Spaargeld in het buitenland

Dat België kampioen is in sparen is al enige tijd geweten. Begin dit jaar (maart 2014) groeide het spaarbedrag van alle Belgen weer aan tot 251,891 miljard euro. Volgens de Nationale Bank zou het gaan om een nieuw Belgisch record. De tendens tot sparen is echter licht aan het afnemen. Sparen is door de uitzonderlijk lage rente niet bepaald financieel aantrekkelijk. Verschillende banken maakten de voorbije maanden van die evolutie gebruik om mee risicovollere beleggingen aan te bieden, zij het met een hoger rendement. Met het recordbedrag op de Belgische spaarboekjes weten internetspaar aanbieders de Belg nu te vinden.

Febelfin, de federatie van de Belgische banken, waarschuwt mensen die twijfelen om te sparen bij een buitenlandse internetspaarrekening, en wijst reeds gevestigde spaarders op de mogelijke consequenties. Dankzij de Europese regelgeving is spaargeld binnen de grenzen van de Europese Unie gewaarborgd tot 100.000 EUR. Buiten Europa geldt een dergelijke bescherming niet. Vooraleer in zee te gaan met een interrnetspaar aanbieder bekijk je dus best de wisselkoersrisico’s en risico op politieke onstabielheid in de regio.

Spaargeld in het buitenland rendeert beter
4 (80%) 1 stemmen

Related Posts