Spaarrekeningen Vergelijken

Vergelijk en Kies de Beste Spaarrekening

Met een spaarrekening kan je eenvoudig en flexibel sparen. Sparen voor een huis, een auto of gewoon voor later. Spaarrekeningen laten je toe om op eender welk ogenblik hiervoor geld te storten of op te nemen. Vergelijk hier de basisrente en getrouwheidspremie van verschillende aanbieders.

>> Klik hier voor de meest gekozen spaarrekening van 2020 <<

 ProductRenteGetrouwheidTotaal 
MedirectMedirectbank Me6 Spaarrekening
* Hoogste rente
* Meest Gekozen
0.57%0%0.57%Meer Informatie >
Santander Vison+ Santander Vision+ 0.15%0.35%0.5%Meer Informatie >
MedirectMedirectbank Me3 Spaarrekening0.43%0%0.43%Meer Informatie >
Santander Vision Spaarrekening Santander Vision 0.25%0.1%0.35%Meer Informatie >
MedirectMedirectbank Me1 Spaarrekening0.37%0%0.26%Meer Informatie >
MedirectMedirectbank Express Sparen
* Rente vanaf dag 1
* Flexibele rekening
0.1%0%0.1%Meer Informatie >

Wat levert een spaarrekening mij op?

Spaarrekeningen vergelijkenBij de meeste spaarrekeningen krijg je voor het geld dat je spaart zowel een basisrente als een getrouwheidspremie. Dat komt omdat deze rekeningen zogenaamde gereglementeerde spaarboekjes zijn. Volgens de wet moet deze basisrente minimum 0,01% en getrouwheidspremie minimum 0,10% zijn.

Een negatieve rente kan dus niet. De basisrente ontvang je voor elke dag dat het spaargeld op de rekening staat. Aanbieders kunnen deze rente elke dag wijzigen. De getrouwheidspremie krijg je enkel voor het geld dat gedurende 12 maanden ononderbroken op de rekening heeft gestaan. Deze getrouwheidspremie wordt vanaf de storting vastgelegd voor het komende jaar.

Kies ik voor een gereglementeerde of niet-gereglementeerde spaarrekening?

Dat is grotendeels afhankelijk van hoeveel geld je op jouw spaarboekje plaatst. Gereglementeerde spaarrekeningen worden tot een bepaald bedrag vrijgesteld van belastingen of roerende voorheffing. Van zodra je meer spaart dan dit bedrag, betaal je op elke bijkomende euro 15% roerende voorheffing.

Bij de niet-gereglementeerde spaarrekeningen geldt er geen vrijstelling van belastingen. Je betaalt dus roerende voorheffing op alle intresten die het spaarboekje je oplevert. Een niet-gereglementeerde spaarrekening is dus pas een goed idee wanneer meer intresten hebt dan het vrijgesteld bedrag.

Zijn online spaarrekeningen interessant?

Banken bieden vandaag steeds vaker online spaarboekjes aan. Deze spaarrekeningen hebben een hogere rente dan klassieke rekeningen. Dat komt omdat er minder fysieke kosten voor de bank aan verbonden zijn. Afhalingen van je spaarrekening gebeuren via overschrijving. Voor het overige zijn online spaarrekeningen onderworpen aan dezelfde wettelijke bepalingen als een klassieke rekening.

Maximumbedrag van sparen

Sommige spaarrekeningen hebben een maximum plafond dat je per kalenderjaar kan sparen. Dat is bijvoorbeeld 6.000 of 9.000 euro per jaar. Dit zijn wellicht de spaarrekeningen die een hoge basisrente of getrouwheidspremie aanbieden. Op bepaalde spaarrekeningen kan je ook niet vrij bijstorten, maar moet je werken via een doorlopende spaaropdracht. Hierdoor zal je bijvoorbeeld maandelijks 500 euro op je spaarrekening plaatsen.

Is mijn spaargeld beschermd tot 100.000 euro?

Ja. Het Garantiefonds zorgt er voor dat al je geld op spaarrekeningen, termijnrekeningen en kasbons voor een totaal van 100.000 euro wordt gewaarborgd. Dat betekent dat indien je Belgische bank failliet zou gaan, je nog altijd van het Garantiefonds 100.000 euro zal terugkrijgen. Voor buitenlandse banken geldt de bijhorende buitenlandse regeling. Ga dus altijd na onder welk stelsel je bank valt. Geld dat je plaatst op een niet-gereglementeerde spaarrekening wordt natuurlijk ook beschermd door het Garantiefonds.

4.6/517 ratings