Babyrekening

Babyrekening Vergelijken

De babyrekening zorgt voor een goede start van baby’s. Een babyrekening, ookwel knuffelrekening of pamperrekening genoemd, is de plaats bij uitstek om ontvangen giften van bij de geboorte op te sparen. Daarnaast kan de babyrekening benut worden om giften ter gelegenheid van het doopfeest, de eerste verjaardag of zakgeld van de (groot)ouders op te deponeren.

 ProductBasisrenteGetrouwheidTotale Rente 
BeobankBeobank Jongerenspaarrekening <€150.000
* Gereglementeerde rekening
* Meest Gekozen
0.1%0.9%1%Aanvragen >
BeobankBeobank Jongerenspaarrekening €150.000>
* Fiscaal voordelig
* Direct online openen
0.1%0.5%0.6%Aanvragen >
Babyrekening
3.4 (68%) 10 stemmen

Inmiddels is een babyrekening een goed ingeburgerd concept onder de Belgische bevolking, waardoor vrijwel elke kersverse baby over een babyrekening beschikt. Is een babyrekening interessant, of biedt het weinig meerwaarde ten opzichte van een klassieke spaarrekening?

Uitgebreid Spaarrekeningen Vergelijken

Babyrekening Vergelijken

De babyrekening kan beschouwd worden als een bijzondere vorm van de klassieke spaarrekening. Net als bij de klassieke spaarrekening kunnen op de babyrekening geldoverschotten worden gedeponeerd, waarna deze gedurende de gedeponeerde tijd rente opbrengen. Niet alleen ouders kunnen geld op de babyspaarrekening storten, ook oma’s en opa’s, meters en peters, suikertantes- en nonkels, andere familieleden en vrienden kunnen eenvoudig van hun rekening geld overzetten op de baby rekening. De babyspaarrekening vormt daardoor een interessant alternatief op de geboortelijst. Waar men bij een geboorte verschillende keren hetzelfde cadeau krijgt of kleding die snel te klein wordt, kan men het geld van de babyrekening spenderen aan echt noodzakelijke uitgaven ofwel sparen voor de toekomst. Het is dan ook logisch dat op vrijwel elk geboortekaartje een pamperrekening wordt gedrukt. Grosso modo zouden twee types van babyrekeningen onderscheiden kunnen worden:

1. De babyrekening bij de geboorte. Deze rekening openen ouders voor hun allerkleinste om dubbele cadeaus te vermijden. Familieleden en vrienden kunnen in plaats van een geschenk te kopen, een geldbedrag naar keuze overmaken op de babyspaarrekening.

2. Een spaarrekening, al dan niet gekoppeld aan automatisch sparen. Meerdere ouders sparen op maandelijkse basis een geldbedrag voor hun kind. Op die manier wensen ze latere grote uitgaven zoals studeren, een eerste wagen of een eigen woonst kopen te beperken. Verschillende financiële instellingen bieden een aantrekkelijke spaarrekening voor de toekomst of Bricks plan for kids aan. De benaming Bricks plan for kids doet vermoeden dat deze laatste variant alleen sparen voor onroerende goederen toelaat. Integendeel, andere doeleinden zoals het hiervoor genoemde studeren of de aankoop van een eerste wagen zijn perfect mogelijk.

Babyrekening Vergelijken, waar let ik op?

Bij het babyrekening vergelijken kan u de volgende elementen met elkaar vergelijken:

1. Looptijd van de babyrekening

Een babyrekening richt zich op pasgeboren kinderen. De looptijd van de babyrekening is gelet op zijn financiële troeven dus beperkt. Ga na tot welke leeftijd u via de babyspaarrekening kan sparen. De meeste banken bieden een aantrekkelijke rentevoet aan voor baby’s tot de leeftijd van 5 jaar. Binnen deze tijdspanne kan niet alleen de ouder een babyrekening openen voor de vermelding op de geboortekaartjes, maar elke handelingsbekwame meerderjarige in België. Bent u bijvoorbeeld voor de 3de verjaardag van uw kleinkind ideeëloos welk geschenk te kiezen? U kan als grootouder een babyspaarrekening openen en daarop een geldbedrag deponeren. Wanneer de baby de maximale leeftijd van de babyrekening bereikt, wordt de rekening automatisch omgezet in een jeugdspaarrekening – indien bestaand – of klassieke spaarrekening.

2. Rentevoet

Eén van de troeven van een babyspaarrekening is de hogere rentevoet. De meeste klassieke spaarrekeningen schommelen momenteel rond een basisrentevoet van 0,50%. Babyrekeningen hebben daartegenover nog een gemiddelde rentevoet van 2,00%. Banken bieden deze hogere rentevoeten aan in de hoop de ouder en het kind bij de financiële instelling te houden. De meeste spaarders die van kinds af aan hun spaargeld bij een bepaalde financiële instelling gedeponeerd hebben staan, zullen dit spaarbedrag ook daar behouden.

Vergelijk niet alleen de basisrentevoet van de babyspaarrekening. Aangezien een babyspaarrekening verschillende jaren kan benut worden, heeft ook de getrouwheidspremie een impact op het totaalrendement van de rekening. De getrouwheidspremie is een percentage dat de spaarder ontvangt voor het spaargeld dat hij gedurende één jaar onaangetast op de spaarrekening laat staan. Twijfelt u om al dan niet een groot geldbedrag op te nemen? Let op dat u de getrouwheidspremie niet verliest. U draagt dus best pas geld over van de babyrekening na de verjaardag van uw storting.

3. Extra voordelen

Banken bieden ouders of grootouders die een babyrekening openen voor een baby extra voordelen in natura. Zo kan u een fopspeen ontvangen, een gratis storting op de rekening of korting op de aanschaf van een gezinsaansprakelijkheidsverzekering. Vergelijk de extra voordelen die u bij de ene en andere financiële instelling ontvangt.

4. Beheerskosten

Net als financiële instellingen cliënten trachten te werven via aantrekkelijke rentevoeten, trachten ze evenzeer aantrekkelijk te zijn door beperkte beheerskosten. In verhouding tot klassieke spaarrekeningen en andere beleggingsvormen, wordt de babyspaarrekening gekenmerkt door beperkte administratie- en beheerskosten.

5. Al dan niet mogelijkheid van automatisch sparen.

Via een klassieke spaarrekening voor de toekomst van de baby kan u op lange termijn sparen. De meeste banken bieden de mogelijkheid aan om per domicilie of doorlopende spaaropdracht de babyspaarrekening aan te dikken. Zoals hiervoor reeds vermeld, kan niet alleen de ouder sparen op een babyrekening bij de geboorte of een klassieke spaarrekening voor de toekomst van de baby, maar tevens grootouders, meters en peters, suikernonkels- en tantes en andere kennissen. Geld afhalen van de babyrekening kan enkel door zij die beschikken over de bevoegdheid om daden van beheer te stellen voor het kind, lees: de ouder of voogd.

Voordelen van de babyrekening

1. U ontvangt via een baby rekening een hogere rentevoet dan via een klassieke spaarrekening. Niet alleen de basisrentevoet is tot twee of drie maal zo hoog dan deze van een klassieke spaarrekening, de babyrekening heeft ook een interessante getrouwheidspremie.

2. Reserveren van rekeningnummer is mogelijk. Bij de financiële instelling kan u een rekeningnummer reserveren. Ookal is er geen geld vooraf op de babyrekening gestort, u kan het rekeningnummer laten activeren en drukken op het geboortekaartje.

3. U ontvangt bij vrijwel elke financiële instelling een leuk gadget of extra. BNP Paribas Fortis beloont nieuwe spaarders van een babyrekening bijvoorbeeld met een fopspeen.

Opgelet: informeer u vooraf goed op welk moment de interessante rentevoet van de babyrekening verglijdt naar de rentevoet van een gewone spaarrekening. Eventueel loont het de moeite het bijeen gespaarde geldbedrag op dat moment te deponeren bij een andere bank, of bij dezelfde bank maar onder een andere spaarvorm.