Termijnrekening

Termijnrekening Vergelijken

Een termijnrekening is een goede oplossing wanneer je op zoek bent naar meer intrest dan een gewone spaarrekening. Bij deze rekening ga je akkoord om je kapitaal gedurende een vaste periode te beleggen. In ruil hiervoor ontvang je van de bank een rente. Hieronder kan je verschillende termijnrekeningen met elkaar vergelijken.

 ProductMax RenteMinimuminlegPeriode 
Medirect langetermijnsparenMedirect Termijnrekening
* Gegarandeerde rentevoet
* Beschikbaar in € / $ / £
1.1%€1001 tot 5 jaarAanvragen >
Alle Spaarrekeningen Vergelijken

Wat is de looptijd van een termijnrekening?

Termijnrekening Vergelijken - forento.beDat beslis jij zelf. Dat kan gaan van 1 week tot 10 jaar. In de praktijk komen het vaakst de termijnrekeningen van 1, 2 en 5 jaar voor. Dat betekent dat je het geld op deze rekening dus tijdelijk niet zal kunnen gebruiken. Pas na het einde van de looptijd krijg je het terug met een rente. Hoe langer je het geld plaats op de termijnrekening, hoe hoger je rentevoet zal zijn. Deze rekening is dan ook vooral interessant voor geld dat je tijdelijk kan missen.

Een termijnrekening levert rente op

Natuurlijk wil je als spaarder een opbrengst voor het geld dat je via de termijnrekening belegt. De intrest van deze rekening ligt vast voor de hele looptijd. Op die manier weet je dus vooraf wat de rekening je jaarlijks oplevert. Dat is het grote verschil met een spaarrekening. Bij een spaarboekje kan de basisrente en getrouwheidspremie altijd door de bank worden gewijzigd. Als spaarder kan je kiezen om de intrest periodiek te ontvangen of zelf intrest te laten opbrengen. Deze laatste optie wil zeggen dat de intrest die de rekening oplevert, onmiddellijk opnieuw wordt gespaard en zelf rente oplevert. Dit heet kapitalisatie.

Moet ik een minimumbedrag sparen om een rekening te openen?

Ja, in de meeste gevallen wel. Het minimumbedrag tussen aanbieders verschilt wel sterk. Zo kan je bij bepaalde banken al een rekening openen vanaf 250 euro. Voor termijnrekeningen op maat kan de minimum kapitaalinbreng zelfs liggen op 10.000 euro. Kijk dus zeker de voorwaarden van je termijnrekening na.

Is dit type van rekeningen gratis?

Niet altijd. Bij dit type rekening heb je in de eerste plaats mogelijk instapkosten. Dit is de kost die de aanbieder doorrekent om je rekening te openen. Verder kan er aan de rekening een jaarlijkse beheerkost gelinkt zijn. Bij veel aanbieders zijn dit type rekeningen echter gratis.

Wordt het rendement van termijnrekeningen belast?

Ja. De bank is verplicht om roerende voorheffing in te houden op alle rente die de rekening oplevert. Momenteel is dit 30%. Er is dus een verschil tussen het bruto en netto rendement van de termijnrekening. Een voorbeeld. Wanneer je 10.000 euro op een termijnrekening zou plaatsen gedurende 1 jaar tegen een rente van 1% bruto, zal je netto rendement 70 euro zijn.

Kan ik het geld vervroegd opnemen?

In principe niet. Zoals de naam het zegt, zijn dit soort rekeningen bestemd voor geld dat je gedurende een zekere “termijn” kan missen. Je moet dus rekening houden met kosten wanneer je de belegging toch vervroegd wil laten terugbetalen. De aanbieder bepaalt vrij welke verbrekingsvergoeding hij hiervoor toepast. Bij sommige banken is dit vooraf vastgelegd in de algemene voorwaarden van de termijnrekening. Bijvoorbeeld 2% van het gespaard bedrag. Bij andere banken is hier vooraf minder duidelijkheid over en zal de bank je een voorstel doen wanneer je wel degelijk de termijnrekening vervroegd stopzet.

4/517 ratings