Zichtrekening

Zichtrekening Vergelijken

Met een zichtrekening kan je eenvoudig al je dagelijkse verrichtingen doen. Betalen in de supermarkt, bij de apotheker, geld afhalen, je loon laten storten, enz. Iedereen heeft dus eigenlijk dit type van rekening nodig. Tussen zichtrekeningen bestaan er grote verschillen in de kosten die aanbieders aanrekenen. Hieronder kan je zichtrekeningen met elkaar vergelijken.

>> Bekijk hier de meest gekozen Zichtrekening van 2023 <<
ProductRenteJaarlijkse kosten
Nickel Zichtrekening
* Rekening inclusief debit Mastercard
* Rekening openen in slechts 5 minuten
* Geen inkomstvereisten en open voor verschillende nationaliteiten
* Meest Gekozen
Bekijk rekening >
0%€ 20Meer Informatie >
KBC-Basisrekening
* Gratis zichtrekening
* Gratis bankkaart
Bekijk rekening >
0%€ 0Meer Informatie >
KBC-Plusrekening
Bekijk rekening >
0%€ 24Meer Informatie >
Hello Bank Zichtrekening
0%€ 0Niet beschikbaar
Beobank GO Zichtrekening
0%€ 0Niet beschikbaar

 

Wat is het verschil tussen een zichtrekening en spaarrekening?

Een zichtrekening is een van de vele soorten rekeningen die een bank aanbiedt. Hoewel de rekeninghouder bij een zichtrekening kosten betaalt, biedt een zichtrekening de flexibiliteit om elke dag onbeperkt geld op te nemen en te storten. Het is daarom ideaal voor zakenmensen, bedrijven, privé-entiteiten en individuen die dagelijks bij tal van transacties betrokken zijn. Deze rekening wordt grotendeels beheerd door middel van een bankkaart. Deze bankkaart is verbonden met de zichtrekening om transacties uit te voeren. Je kan er geld mee afhalen en andere verrichtingen mee doen.

Betalingen en andere transacties

ZichtrekeningenEen zichtrekening is niet bedoeld om rente te verdienen noch om spaargeld aan te moedigen. Het wordt puur gebruikt voor het gemak dat het biedt bij verschillende soorten van transacties. Dergelijke transacties kunnen zijn: een overschrijving, een betaling in de winkel, een betaling op internet, geld afhalen, enzovoort. Aan een zichtrekening zijn kosten verbonden. Vaak heb je bij een zichtrekening de mogelijkheid om in min te gaan, of onder nul. In dat geval zijn de kosten hoger. Dit komt doordat je eigenlijk geld leent van de bank als je onder nul gaat. Je gebruikt in dat geval geld van de bank dat jij eigenlijk niet beschikbaar hebt.

Regelmatige betalingen uitvoeren

Een zichtrekening is ook uitermate handig om zonder gedoe regelmatige betalingen op bepaalde tijdstippen uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan het ontvangen van je loon, het betalen van je huurgeld, de betaling van je elektriciteitsfactuur, enzovoort. In het geval van regelmatige betalingen, kan je een domiciliëring laten uitvoeren.

Bij een domiciliëring geef je de toestemming voor de uitvoering van een betaling aan het bedrijf waarvan je een factuur moet betalen. Je hoeft dan zelf geen overschrijvingen uit te voeren, maar de bank voert de overschrijving automatisch uit als je hiervoor de toestemming hebt gegeven.

Een rekeninghouder heeft de vrijheid om permanente instructies aan de bank te geven om ervoor te zorgen dat tijdige betalingen rechtstreeks op de rekening van de ontvangende partij worden gedaan. Indien de betalingsbedragen niet vaststaan, kan de rekeninghouder ook kiezen voor de domiciliëringsoptie waarbij hij de bank opdraagt ​​slechts eenmaal de beoogde persoon te betalen.

Enkele voordelen van een zichtrekening

Een zichtrekening heeft zowel voordelen als nadelen. Een ervan, en misschien wel de belangrijkste, is dat je snel toegang hebt tot contant geld.

Geld afhalen aan een bankautomaat

Als je contant geld nodig hebt, kan je dus je bankkaart gebruiken om geld af te halen van je zichtrekening. Uiteraard moet het bedrag dat je wilt afhalen wel beschikbaar zijn op je zichtrekening.

Online en elektronische betalingen uitvoeren

Een ander voordeel is dat je betalingen kan uitvoeren via internet, of ook aan de bankautomaat. Als je een rekening moet betalen, kan dit dus gemakkelijk door het uitvoeren van een overschrijving. De gemakkelijkste manier hiervoor is via een smartphone. Dit heet mobiel betalen.

Mobiel betalen

Mobiel betalen is een groot voordeel dat aan een zichtrekening verbonden is. Het is een zeer eenvoudige manier om betalingen uit te voeren. Je scant een QR code om een rekening te betalen. Dit is een zeer gemakkelijk manier van betalen, omdat je zelf geen rekeningnummer moet invoeren, geen bedrag, geen mededeling, of ook geen andere opties. Het enige wat je moet doen, is de QR code scannen, de zichtrekening selecteren waarmee je wilt betalen en de betaalopdracht uitvoeren.

Mobiel ontvangen

Zoals je mobiel kan betalen, kan je ook mobiel ontvangen. Dit is het tegenovergestelde van het mobiele betalen. Als je mobiel geld wilt ontvangen, moet je naar de app van je bank gaan. Vervolgens kan je het bedrag invoeren dat je wilt ontvangen. Nadien zal er een QR code verschijnen. Deze code moet je tonen aan de persoon die het bedrag aan jou moet betalen. De persoon scant vervolgens de code en kan op die manier mobiel betalen.

Mobiel ontvangen is niet alleen mogelijk voor bedrijven, maar ook particulieren kunnen deze manier van geld ontvangen toepassen. Het kan bijvoorbeeld handig zijn voor het geval er een verjaardagsfeestje is waarvoor jij voor het geschenk hebt gezorgd, maar anderen je nog een deel hiervan moeten betalen.

Mobiel ontvangen kan dus bij vele gelegenheden gebruikt worden. Niemand hoeft nog te sleuren met cash geld, geen lastige betaalopdrachten meer uit te voeren, of een lange tijd op het geld wachten.

Debetstand faciliteit

De debetstand faciliteit is de mogelijkheid om in min te gaan. Dit is ook gekend als onder nul gaan, in het rood staan of roodstand. Het betekent dat je een negatief saldo hebt op je bankrekening. Het is niet aan te raden om dit vaak te doen, maar het kan wel eens handig zijn als je loon bijvoorbeeld wat later wordt ontvangen dan normaal. Op die manier kunnen er nog overschrijvingen uitgevoerd worden. Wel moet je rekening houden met het feit dat je meer kosten moet betalen wanneer je onder nul gaat, dan wanneer je saldo positief blijft. Dit komt doordat je op het ogenblik van de debetstand geld leent bij de bank.

In België bestaat er ook een wet die bepaalt dat je maximum 3 maanden aan één stuk onder nul kan staan. Hier moet je dus goed rekening mee houden, dat je minstens één keer per 3 maanden een positief banksaldo moet hebben op je zichtrekening. Niet alle zichtrekeningen hebben de mogelijkheid om in min te gaan. Als je denkt dat het nodig is om af en toe onder nul te gaan met je saldo, kan je deze mogelijkheid wel altijd aanvragen bij de bank waar je je zichtrekening hebt.

Permanente instructies en automatische incasso

Een automatische incasso hebben we hierboven al even beschreven. Deze bankterm is ook bekend als een domiciliëring, een automatische opdracht, een machtiging, of een doorlopende opdracht. Je geeft in dit geval een bepaalde vereniging, bedrijf of stichting de toestemming om geld van je rekening te halen. De betalingen gebeuren in dat geval automatisch wanneer er een nieuwe factuur is. Natuurlijk gaan de betalingen enkel door als er voldoende geld op je zichtrekening staat.

Indien dit niet het geval is, moet je de betaling manueel uitvoeren, of wordt de automatische betaling nogmaals aangeboden. Of er al dan niet nog een keer een automatische betaling wordt aangeboden, hangt af van de bank waarbij je bent aangesloten. Dit kan namelijk verschillend zijn per bank. In het geval de betaalopdracht niet succesvol werd uitgevoerd, krijg je hierover meestal een bericht, zodat je weet dat de betaling manueel moet worden uitgevoerd.

Gemakkelijkere transacties tijdens buitenlandse reizen

Als je naar het buitenland reist, heb je natuurlijk ook geld nodig. Denk bijvoorbeeld maar aan eten en drinken, aan het betalen van een taxi, om leuke dingen te doen, en andere mogelijkheden. De meeste bankkaarten die aan een zichtrekening verbonden zijn, beschikken over de manier van geld afhalen in het buitenland. Als jij niet zeker bent dat je geld kan afhalen van je zichtrekening op vakantie, is het goed om hierover even contact op te nemen met je bank. Het is mogelijk dat er een bepaalde instelling verkeerd staat en dat dit aangepast moet worden, of dat je bankkaart dit gewoon niet toestaat.

Als je deze informatie aanvraagt bij je bank, kom je niet voor verrassingen te staan. Wanneer je verrichtingen kan uitvoeren in het buitenland, kan je ook geld afhalen aan de bankautomaten in andere landen. Dit is handig als je bijvoorbeeld cash geld nodig hebt om iets lekkers te eten op de vakantiebestemming.

Een gezamenlijke rekening

ZichtrekeningEen voordeel van een zichtrekening, is dat je de rekening kan openen op meerdere namen. In dat geval beschik je over een zichtrekening die ook een gezamenlijke rekening is. De zichtrekening wordt hierbij gedeeld met een andere persoon, of meerdere personen. De meest gebruikte vorm van een gezamenlijke zichtrekening, is tussen koppels. Deze manier van zichtrekeningen worden meestal gebruikt om betalingen uit te voeren die tot meerdere personen behoren. Denk bijvoorbeeld maar aan het betalen van de elektriciteitsfactuur, die voor het hele gezin geldt, of aan het betalen van een internetabonnement.

Ook bij deze gezamenlijke zichtrekeningen kunnen domiciliëringsopdrachten aanvaard worden. Een gezamenlijke zichtrekening dient niet alleen voor het uitvoeren van betalingsopdrachten voor facturen, maar kan ook dienen voor andere uitgaven, zoals de betaling van een vakantie of voor het betalen van kleding en schoenen. Ook met een gezamenlijke zichtrekening kan je gewoon geld afhalen aan een bankautomaat.

Er worden in dat geval verschillende bankkaarten uitgegeven. Elke persoon die aan de zichtrekening is verbonden, krijgt een aparte bankkaart om verrichtingen te kunnen uitvoeren. Welk krijgen de personen een ander bankkaartnummer voor dezelfde rekening. Op die manier kan er altijd nagekeken worden met welke bankkaart er een verrichting werd uitgevoerd om eventuele misverstanden en problemen te voorkomen.

Enkele nadelen van een zichtrekening

Aangezien er voordelen verbonden zijn aan een zichtrekening, zijn er uiteraard ook nadelen aan verbonden.

Kosten betalen en zichtrekening vergelijken

Een zichtrekening is niet gratis. De kosten die je betaalt, zijn afhankelijk van de bank waar je je zichtrekening hebt. Bij de ene bank zal je betalen voor een bepaalde dienst, terwijl deze dienst bij een andere bank gratis is. Ook beschikken banken meestal over speciale pakketten die je kan nemen als je een zichtrekening afsluit. In deze pakketten zitten dan mogelijkheden die je met je zichtrekening hebt, een jaarlijkse bedrag van kosten dat je betaalt en welke verrichtingen hierbij al dan niet gratis zijn inbegrepen.

Enkele voorbeelden van mogelijke kosten die verbonden kunnen zijn aan een zichtrekening, zijn: kosten bij het afhalen van geld in het buitenland, kosten bij een automatische betaling in het buitenland, kosten bij een debetstand, kosten voor het gebruik van een bankkaart, kosten bij het uitvoeren van een domiciliëring, kosten voor een elektrische overschrijving, kosten bij het afhalen van geld bij je eigen bank, kosten bij het afhalen van geld bij een andere bank, algemene jaarlijkse kosten, enzovoort.

Aangezien er heel wat kosten verbonden kunnen zijn aan een zichtrekening, is een zichtrekening vergelijken een goed idee. De kosten van een zichtrekening vergelijken met elkaar, kan je geld doen besparen. Als je bij de vergelijking merkt dat de ene bank hogere kosten aanrekent bij bepaalde transacties, kan je toch overwegen om je bij de goedkopere bank aan te sluiten.

Rekening houden met limieten

Zichtrekening vergelijkenEen ander nadeel dat verbonden is aan een zichtrekening, is dat je rekening moet houden met bepaalde limieten. Er bestaan bijvoorbeeld daglimieten en weeklimieten. Bij deze limieten wordt ingesteld welk bedrag je maximum kan afhalen per week, in het geval van een weeklimiet, en per dag, in het geval van een daglimiet. Deze limieten kunnen op zich nog eens onderverdeeld worden in limieten om geld af te halen, om een betaling uit te voeren via de smartphone app en om via bancontact betalingen uit te voeren.

Het is dus mogelijk om een hogere limiet te hebben voor het uitvoeren van een online overschrijving, dan de limiet die je hebt voor het uitvoeren van bancontact verrichtingen. Meestal kunnen deze limieten worden ingesteld via de app op je smartphone. Het bedrag dat je op een dag of op een week kan opnemen, kan je in dat geval zelf aanpassen en bepalen.

Voorwaarden bij het openen van een zichtrekening

Sommige banken hanteren bepaalde voorwaarden bij het openen van een zichtrekening. Een mogelijke voorwaarde hiervan is dat je misschien ook een spaarrekening moet openen als je een zichtrekening opent. Er zijn banken die hierbij nog een stapje verder gaan. Sommige banken schrijven namelijk elke maand een bepaald bedrag over van je zichtrekening naar je spaarrekening, mogelijk bedraagt dit slechts één euro. Als je een zichtrekening nodig hebt, moet je dus altijd goed de voorwaarden controleren.

Een zichtrekening vergelijken moet dus niet alleen voor het vergelijken van de kosten die eraan verbonden zijn, maar ook voor het vergelijken van de voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Een zichtrekening is handig

Heb hebben van een zichtrekening is zonder twijfel zeer handig. Tegenwoordig zijn er bijna geen mensen meer die niet beschikken over een zichtrekening. Veel mensen hebben zelfs een zichtrekening bij verschillende banken. Als jij je in deze situatie bevindt, en je gebruikt een van de zichtrekeningen niet meer, is het beter om ze af te sluiten. Op die manier maak je namelijk geen overbodige kosten.

Geen keuze kunnen maken?

61% van onze bezoekers kiest voor Nickel

Klik hier om het aanbod van Nickel te bekijken >

×