Zichtrekening

Zichtrekening Vergelijken

Met een zichtrekening kan je eenvoudig al je dagelijkse verrichtingen doen. Betalen in de supermarkt, bij de apotheker, geld afhalen, je loon laten storten, enz. Iedereen heeft dus eigenlijk dit type van rekening nodig. Tussen zichtrekeningen bestaan er grote verschillen in de kosten die aanbieders aanrekenen. Hieronder kan je zichtrekeningen met elkaar vergelijken.

>> Bekijk hier de meest gekozen Zichtrekening van 2020 <<
ProductRenteJaarlijkse kosten 
KBC-Basisrekening
* Gratis zichtrekening
* Gratis bankkaart
* Meest Gekozen
0%€ 0Aanvragen >
KBC-Plusrekening0%€ 24Aanvragen >
Hello Bank Zichtrekening
0%€ 0Aanvragen >
Beobank GO Zichtrekening
0%€ 0Niet beschikbaar

Wat is het verschil tussen een zichtrekening en spaarrekening?

Zichtrekening Vergelijken via Forento.beHet geld op de zichtrekening gebruik je voor allerlei dagelijkse transacties. Je kan het geld namelijk op eender welk moment van de rekening halen en nadien opnieuw storten. Op een zichtrekening krijg je in principe geen intrest. Een spaarrekening gebruik je daartegenover voor geld dat je gedurende een langere periode kan missen. Voor het geld dat je stort op deze rekening krijg je wel een rente. Bij gereglementeerde spaarrekeningen bestaat deze rente uit een basisrente en getrouwheidspremie.

Zijn er kosten verbonden aan zichtrekeningen?

Ja. Veel banken hebben nochtans een gratis zichtrekening. Dat betekent dat je geen maandelijkse of jaarlijkse bijdrage betaalt. Zo kan je bijvoorbeeld gratis online bankieren, geld afhalen bij de eigen bank en online rekeninguittreksels raadplegen. Voor andere transacties zoals geld afhalen bij een andere bank of geld opnemen aan het loket zal je wel per verrichting moeten betalen. Dit zijn de zogenaamde verrichtingskosten. Wanneer je veel betalende transacties doet, kan het daarom interessant zijn om te kiezen voor een betalende zichtrekening. Kredietkaarten worden meestal ook enkel gelinkt aan een betalende rekening. Vergelijk dus niet enkel de vaste bijdrage van je rekening.

Kan ik onder 0 gaan op mijn zichtrekening?

In de regel niet. Daarvoor moet je bij de bank een afzonderlijke budgetfaciliteit of budgetkrediet afsluiten. Met deze dienst kun je tot een bepaald bedrag in het rood gaan op je zichtrekening. Bijvoorbeeld 1.250 euro. Je betaalt een rente voor de dagen dat je onder 0 staat. Hou er rekening mee dat je binnen een bepaalde periode ook weer de rekening zal moeten aanzuiveren.

Vanaf welke leeftijd kan ik een zichtrekening openen?

Dat is afhankelijk van de voorwaarden van de bank. Bij veel banken kan je al een zichtrekening openen vanaf 10 of 12 jaar . Dat betekent dat je kind gebruik kan maken van de rekening, maar jij als wettelijke vertegenwoordiger voor je kind de rekening opent. Je kan dus altijd een oogje in het zeil houden.

Online zichtrekening openen

Bij veel banken kan je vandaag online een zichtrekening openen. Het volstaat dat je het formulier op de website van de bank invult of de app gebruikt. Nadien moet je een kopie van je identiteitskaart bezorgen. Dat kan bijvoorbeeld via een foto. Tot slot kan de bank eventueel vragen dat je nogmaals je identiteit via een selfie bevestigt. Nadien is je online zichtrekening volledig actief.

Contactloos betalen

Voor kleine transacties hoef je niet langer jouw pincode in te geven. Via contactloos betalen of NFC volstaat het dat je jouw bankkaart voor de betaalterminal houdt. Contactloos betalen wordt inmiddels aanvaard in veel winkels, parking, stations, … Deze functie wordt door de meeste banken gratis gekoppeld aan de bankkaart van je zichtrekening.

4/513 ratings